Northrop YF-23 (1:144)

Doba čtení: 2 min.

YF-23Model: Trumpeter 1332

V říjnu roku 1986 získaly firmy Northrop a McDonnell Douglas objednávku na taktický a bitevní stealth stíhací letoun YF-23. Byly vyrobeny dva prototypy YF-23. První, pojmenovaný „Black Widow II“, s motory Pratt & Whitney YF119-PW-100, vzlétl 27. srpna roku 1990, druhý, pojmenovaný „Gray Ghost“, s motory General Electric F120-GE-100, vzlétl 26. října téhož roku.

Stroje YF-23 v soutěži prohrály s prototypem Lockheed YF-22, který pak vešel do výroby jako Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor.

(cs.wikipedia.org)

Model

Krabička s víčkem obsahuje dva rámečky ze světle šedého plastu, jeden rámeček čirý, návod a obtiskový arch. Díly jsou odstříknuty bez otřepů, panely jsou naznačeny negativní linkou, která by mohla být jemnější a ostřejší. Překryt kabiny má na sobě jakési podélné žebro, které ale nepůjde jednoduše odstranit. Vzhledem ke komplikovanému tvaru letounu je obtížné porovnat model s výkresy, zejména s bokorysem, nicméně půdorysně se model jeví docela v pořádku a jako model do vitrínky zdá se snese stavbu bez jakýchkoliv úprav.

Stavba

Na celém modelu jsem kromě výše zmíněného překrytu kabiny našel pouze dvě úskalí: sací kanál k motoru potřebuje zaslepit, aby neprosvítalo světlo z jednoho kanálu do druhého, a trysky motorů je třeba uvnitř zaslepit a z výtokového kanálu odstranit žebra. Jinak jsem nenašel další problémy, díly k sobě celkem slušně pasují a stavba rychle ubíhá.

Zbarvení

První prototyp byl zbarven tmavou šedočernou barvou, zatímco druhý nesl kamufláž sestavenou ze dvou odstínů šedé. Zvolil jsem tmavý stroj, jehož povrch byl posléze poměrně značně vybledlý a opotřebený. K jeho znázornění jsem použil šedou Humbrol 32 a pak patinu šedou olejovou barvou.

Obtisky jsou jednoznačně nejtragičtější částí stavebnice. To, že obsahují sériová čísla pouze pro první prototyp, by bylo celkem v pohodě, ale chybí dvojice nápisů YF-23 k umístění na ocasní plochy (nápis je na obou stranách obou ploch, v obtiscích jsou pouze dva exempláře). Výsostné znaky a nápis U. S. Air Force nemají být žluté, jak je provedeno v obtiscích, ale šedé. Nápis jsem použil z další stavebnice Trumpeteru YF-22, kde je naopak navíc, znaky jsou bohužel méně obvyklé obrysové, za něž jsem nenašel náhradu a tedy jsem použil co bylo ve stavebnici. Chybějící druhý pár nápisů YF-23 jsem získal z další stavebnice, chyby v označení továrny na přídi (McDonnel Dovglas místo McDonnell Douglas) jsem se pokusil napravit složením z jiných obtisků, ale nebyl jsem dost trpělivý. Snad to patina dostatečně překryla.

Závěr

Poměrně dobrý model, avšak se zásadními problémy v obtiscích. Stavba snadná, ale dotažení do podoby skutečného stroje je poměrně problematické.

Fotogalerie