Bedford QLR (1:72)

Doba čtení: 2 min.

Bedford QLRStavebnice: IBG 72002

Vozy Bedford řady QL patří k nejznámějším britským nákladním vozidlům používaným ve Druhé světové válce. Celkem jich bylo vyrobeno několik desítek tisíc a sloužily s různými nástavbami u nejrůznějších jednotek. Řada z nich se dochovala do dnešních dnů.

Model

V pořadí druhá stavebnice polské firmy IBG v měřítku 1/72 představuje variantu QLR se skříňovou nástavbou radiovozu. Na první pohled jde o jemný model bez otřepů, propadlin a stop po vyhazovačích.

Stavba

Stavbu jsem zahájil sestavením kabiny, zde jsem páky řazení a závěrů diferenciálů nahradil drátky. Vzhledem k tomu, že je ve stavebnici poměrně detailní maketa motoru včetně chladiče, nahradil jsem plnou mřížku před chladičem síťovinou. Výfukové potrubí jsem raději vytvaroval z drátku, stejně tak ochranný rám před chladičem. Na horní část kapoty chladiče jsem doplnil zátku. Držáky zrcátek jsem nahradil drátkem a zrcátka vyrobil znovu.

Při kompletaci podvozku mi nevyšla délka hřídele mezi motorem a rozvodovkou, takže jsem použil pouze koncovky a hřídel dodělal z drátku – nevím, jestli je tohle vada stavebnice, nebo moje nešikovnost.

Vzhledem k tomu, jak pečlivě je stavebnice provedená, zarazily mě dvě věci, a to naprosto prázdná skříň nástavby, kde jsem dodělal alespoň náznak stolů a radiovybavení, a chybějící vnitřní strana schránek podvěšených pod nástavbou, kterou je třeba dodělat z plastové destičky. Také provedení skel z fólie s naznačeným tiskem není úplně optimální hlavně proto, že tisk na fólii je větší než příslušné otvory v plastu.

Zbarvení

Jelikož jsem byl líný na hledání podkladů na vozidlo sloužící u některé československé jednotky, vzal jsem zavděk dvoubarevnou kamufláží z návodu, tj. vozidla velitelství 1. polské obrněné divize.

Celé vozidlo jsem natřel zelenou Humbrol 155 a doplnil černá pole Humbrol 33. Následovala vrstva lesklého akrylového laku ModelMaster a nanesení obtisků. Poté jsem vozidlo přelakoval matným akrylovým lakem ModelMaster s příměsí Tan (také ModelMaster), načež jsem natupoval okrovou, šedou a hnědou olejovou barvu a setřel a rozpil je Perchloretylenem. Nakonec přišel tmavý prach Stardust a poslední vrstva matného laku ModelMaster.

Závěr

Jakkoliv je šasi s budkou výborně zpracované, v případě nástavby si výrobce stavebnice výrazně zjednodušil život, nicméně, celkem vzato, dá se s rozumným úsilím stavba bez problému zvládnout a výsledek dle mého názoru stojí za to.

Fotogalerie