Grumman F-14A Tomcat VF-41 (1:144)

Doba čtení: 2 min.

F-14A VF-41

Stavebnice: Revell 04049

Grumman F-14 Tomcat je nadzvukový, dvoumotorový, dvoumístný vojenský letoun s měnitelnou geometrií křídla. Vyvinut byl v rámci programu VFX pro americké námořnictvo, poté co byl zrušen projekt F-111B. F-14 byl první z novějších amerických stíhacích letounů (tzv. teen-series), které byly navrženy s ohledem na zkušenosti ze vzdušných soubojů s MiGy běhen války ve Vietnamu.

F-14 poprvé vzlétl v prosinci 1970 a do služby vstoupil v roce 1974 na palubě USS Enterprise, kde nahradil stroje McDonnell Douglas F-4 Phantom II. F-14 sloužil u amerického námořnictva mezi lety 1974 – 2006 hlavně jako námořní stíhací letoun k získání vzdušné převahy a také k průzkumu.

V 80. letech byl F-14 používaný íránským letectvem jako stíhač startující ze základen na zemi během války s Irákem, ve které sestřelily nejméně 160 iráckých letadel při ztrátě 12 až 16 Tomcatů; polovina těchto ztrát byla způsobena nehodami.

(wikipedia)

Model

Tato stavebnice obsahuje díly pro stavbu F-14D, kerá se liší zejména použitými motory. Z vnějšího pohledu je pro tuto změnu charakteristický jiný tvar trysek. Malá krabička obsahuje tři větší a dva menší rámečky. Díly mají negativní rytí, vzhledem k měřítku trošku hrubší než by se čekalo. Drobné díly jako např. podvozky, jsou velmi jemné a detailně provedené.
Stavebnice obsahuje obtisky pro dva stroje jednotky VF-101 a jeden stroj jednotky VF-213.

Stavba

Stavbu lze pohodlně provést dle návodu a je dostatečně jednoduchá. Do kokpitu jsem přidal poutací pásy na sedačky posádky. Křídlo jsem zafixoval v poloze největšího rozpětí a z plastu a tmelu vytvaroval nafukovací vaky, doplňující profil trupu za křídlem. Trysky motorů jsem přepracoval – ke znázornění komor přídavného spalování jsem využil trysky ze stavebnice, z jejich vnějšího obvodu jsem odebral materiál tak, aby šly zasunout do trupu, trysku v rozevřené poloze jsem znázornil pomocí plastového prstence z jiné trysky z vrakoviště.

Zbarvení a označení

K celošedému F-14A od VF-84 jsem se rozhodl pořídit také stroj od VF-41. A který jiný, než Fast Eagle 102, který během incidentu v zálivu Velká Syrta sestřelil libyjský Su-22.

Celý model jsem nastříkal šedou ModelMaster 1730 (Gull Gray FS36440), obtisky jsou kombinací aršíku ze stavebnice (znaky a popisky) a moje vlastní výroba (znak jednotky, S/N a modex). Celý model jsem na závěr přestříkal matným lakem ModelMaster.

Fotogalerie