Boeing B-47E Stratojet (1:144)

Doba čtení: 2 min.

B-47EModel: Academy 4443

Boeing B-47 Stratojet je americký taktický bombardér, postavený na základě požadavků amerického letectva z roku 1944. Je poháněn šesti proudovými motory a svého času byl největším operačně nasazeným letounem se šípovým křídlem. Varianta B-47E přicházela do výzbroje od roku 1952, poslední kusy byly vyřazovány v sedmdesátých letech. Kromě USAF byl jediný kus dodán kanadské firmě Canadair pro zkoušky motoru Orenda Iroquois.

Model

Poměrně velká krabice obsahuje na první pohled hezké díly s negativním rytím. Stavebnice je stále dost jednoduchá s ohledem na měřítko a neobsahuje přílišná zjednodušení, která by vadila výsledku. Je možno postavit variantu B-47B s prosklenou přídí a kulomety na zádi, nebo B-47E s plechovou přídí a kanóny na zádi.
Obtisky nabízejí dvě varianty – jednu pro B-47B a jednu pro B-47E.

Stavba

Model se staví velmi dobře a základní stavba je velmi rychle hotová. Trošku obavy jsem měl z napojování nosníků motorových gondol, ale i zde všechno proběhlo jen s minimálním úsilím.
Kokpit obsahuje naznačenou podlahu, sedačky a kniply obou pilotů, případně je možno se vyřádit při doplňování dalších detailů, ale po nalepení překrytu stejně nebude moc vidět.
V podstatě jedinou úpravou kterou jsem provedl bylo zaslepení otvorů na levém boku pod kabinou, aby jimi nebylo vidět do trupu.

Zbarvení a označení

Pro B-47E je ve stavebnici obsažena jedna obtisková varianta a to stroj 51-2320 od 441. bombardovací letky 320. bombardovacího křídla USAF z roku 1952. Letoun je v barvě kovu s částečným nátěrem spodních ploch bílou barvou. Podle fotografií je její rozsah jiný, než je uváděno v návodu, např. pouze spodek motorů a nikoliv celé gondoly, ale provedení se v praxi mohlo i dost lišit kus od kusu. Kovový povrch je znázorněný metalizéry Humbrol 27002 s příměsí 27003, bílá je ModelMaster.
Samostatnou kapitolou jsou obtisky. Academy opět nezklamala, takže obtisky jsou jako prkno, ty s bílým podtiskem téměř nekopírují povrch a ty bez podtisku na Hypersol od Agamy reagovaly velmi bouřlivě, až jsem měl strach, zda je nebudu muset sundávat a nahrazovat.

Závěr

Velice hezký model, příjemná stavba, obtisky dle očekávání hrubé.

Fotogalerie