Malý, ale šikovný - počítač ve skříni Morex
Po letech služby jsem se rozhodl nahradit stávající obývákové Pentium 4 něčím tišším, rychlejším a menším s nižší spotřebou. Vzhledem k tomu, že naše požadavky nejdou nad rámec dokumentů, tabulek, pošty, internetu a sem tam nějakého hudebního CD, zvolil jsem zejména s ohledem na rozměry desku Little Valley (D201GLY2) od Intelu. Jde o desku formátu microATX s Celeronem 220 (533 MHz FSB). Nejdříve jsem si myslel, že si skříň postavím sám, ale narazil jsem na problém, že nedokážu nikde sehnat IDE redukci z klasického kabelu na slim konektor na DVD mechanice. Něco takového sice Intel dodával k některým starším deskám, ale jako díl se to (snad) dá objednat pouze v balíku 10 kusů. A tak jsem pátral po alternativách, ale kupodivu nic nevypátral. Nakonec jsem si řekl, že tedy zkusím koupit nějakou skříň, kde by tato redukce byla v příslušenství, a z nabídky vybral MOREX CP-2699 s 60W zdrojem. Popisy i obrázky na alza.cz se mi zdály fajn, takže jsem zainvestoval. Nejprve se zdálo, že vše půjde hladce, ale pak se věci začaly komplikovat. Nejdříve jsem zjistil, že Little Valley si nevystačí s 10-ti pinovým napájecím konektorem, ale potřebuje i 4-pinový. A to je u této skříně problém - má externí zdroj a rozhození do jednotlivých větví řeší deska uvnitř skříně, která ale obsahuje jen 10-pinový vývod. To mě přivedlo zpět k původní myšlence na použití malého zdroje Seventeam. Jenže - a tady bych se na chvilku zastavil. Nevím kdo u Morexu navrhoval tuto skříň, ale o dobrém rozvržení komponent nemůže být podle mého názoru ani řeči. Jako první jsem pohřešil 3,5" pozici vyvedenou na přední stranu - ne kvůli disketě, ale kvůli čtečce paměťových karet. Přitom plechová šachta je uvnitř, jen ji výrobce myslel na 3,5" disk. To, že existují i menší (2,5") disky, jejichž použití mi v minipočítačích tohoto typu přijde logičtější, asi na Thajwanu ještě nezaregistrovali. A další problém - dle alza.cz je skříň určena pro "Mini-ITX 170 x 170 mm (např. platforma VIA EPIA)", ale měli napsat ne "např." ale "pouze pro" - deska Intel má obrácené uspořádání, takže jako další budete řešit přívod napájení do středu desky - mezi modulem DIMM a plechovou šachtou pro optickou mechaniku není asi úplně nejlepší. Také datový kabel a napájení DVD bude trochu problém - chladič procesoru dost vadí. Rád bych věděl, jak si výrobce představuje uložení kabelů ve skříni - nějak si to nedovedu představit ani v případě osazení skříně součástkami dle připravených pozic. Chlazení skříně dvěma protivně ječícími větráčky o průměru 40 mm považuji spíše za špatný vtip, než za řešení vhodné do obýváku. No nic, základ už je doma, tak vezmu pilku a dám se do toho...
Mým cílem bylo postavit PC do obýváku pro běžnou nenáročnou práci: pošta, internet, kancelářské dokumenty, sdílení prostoru na disku do vnitřní sítě a router a firewall chránící vnitřní síť. Jako operační systém rozhodně použiji Linux, ať již novou Mandrivu, s jejíž předchozí verzí mám dobrou zkušenost, tak případně jinou distribuci. Z hlediska hardwarového chci použít výše zmíněnou desku Little Valley od Intelu osazenou maximem (1 GB) paměti, disk s kapacitou kolem 120 GB, slim vypalovačku kvůli úspoře prostoru a druhou síťovou kartu pro oddělení internetu od vnitřní sítě - stroj bude jednou kartou připojen k ADSL modemu a druhou do vnitřní domácí sítě. S ohledem na nemožnost použití externího zdroje dodávaného se skříní budu muset vtěsnat dovnitř ještě malý zdroj Seventeam, také se pokusím nahradit malé větráčky jedním větším s regulací otáček.
Postupně se mi na stole shromáždily následující součástky (v cenách z poloviny roku 2008):

A pak jsem začal koumat jak tohle všechno nasypu do krabice. Pozice základní desky byla jasná a daná nejen maticemi, ale i otvorem v zadním čele, vše ostatní jsem musel umístit také s ohledem na chlazení. Jako první přišlo na řadu odlehčování a zmenšování, to jest řezání plechových krytů. A začal jsem se zdrojem, který jsem zbavil krytu aby se vůbec vešel do skříně. Další na řadu přišla čtečka karet, kde jsem krycí plechy zkrátil na délku nezbytně nutnou k připevnění. Následoval plechový tunel uvnitř skříně, čímž jsem získal další místo pro zdroj. A pak už přišly úpravy vlastní skříně. Nejprve bylo potřeba v předním čele vytvořit otvor pro prostrčení čtečky, totéž bylo nutno udělat i v krycím plastovém dílu. Dále jsem pokračoval odstraněním nalisovaných matic v prostoru kde bude umístěn zdroj a místo nich navrtal a zahloubil čtyři šrouby pro připevnění zdroje. Zahloubení šlo celkem dobře protože v tomto místě je plech skříně zdvojený, takže kuželové hlavy šroubků jsou dokonale zapuštěné. To nejtěžší mě ale stále teprve čekalo: odstranit plechovou výplň v zadním čele připravenou pro dva malé větráčky a přídavnou kartu a nahradit ji něčím jiným, kam by bylo možno uchytit zásuvku napájení, 60 mm větrák a druhou šíťovou kartu zasunutou přímo do PCI slotu bez stromečku dodávaného se skříní (nízkoprofilová karta se tam krásně vejde). Nakonec se mi podařilo vyřezat a vypilovat příslušný otvor a k jeho vyplnění jsem použil děrovaný plech z krytu zdroje, samozřejmě příslušným způsobem upravený. Síťovou kartu jsem zasunul přímo do PCI slotu a přichytil za zkrácený plech. Pevný disk je přišroubovaný napříč na původní 3,5" šachtu, otvory jsem pochopitelně musel vyvrtat. Kromě toho jsem musel zkrátit několik fousů na chladiči procesoru abych se vešel s napájením a datovým kabelem k DVD.
Když byly zámečnické práce hotovy, zkusil jsem poskládat součástky do krabice a kupodivu se všechno vešlo! Teď už jsem měl jen jednu starost a to zda se stroj stihne uchladit. Nicméně, pokračoval jsem nástřikem spodní části skříně zvenku černou barvou, protože se mi ji podařilo na řadě míst poškrábat v průběhu úprav, přilepil jsem nožičky z průhledné gumy (z Hornbachu) a začal s finální kompletací. Nejprve jsem na plechovou šachtu přes papírové podložky přišrouboval disk,pak jsem smontoval plechovou šachtu a čtečku a celek jsem vsunul do skříně a zajistil šroubkem. Následovalo prostrčení šroubků k upevnění zdroje a dotažení samojistnou maticí. Na šroubky jsem navléknul ochranu vystřiženou z plastové fólie a po třech podložkách na každý šroub, pak jsem nasadil zdroj a dotáhnul druhou samojistnou maticí (trubkovým klíčem). Následovala montáž základní desky do připravené pozice, nasazení výplně zadního čela s osazenou napájecí zásuvkou, zasunutí síťové karty a zajištění šrouby. Poté jsem namontoval a zapojil větrák, do jeho okruhu jsem vřadil manuální regulátor otáček. A nyní byly na řadě kabely: nepotřebné napájecí větve od zdroje jsem nasoukal dovnitř 3,5" šachty, napájení základní desky tak akorát vyšlo, větve použité pro napájení disku a DVD mechaniky jsem stočil v přední části skříně spolu s USB a datovými kabely. Kulatý IDE kabel jsem zbavil nejen krytů konektorů, ale i gumové hadice. Nakonec jsem osadil a zapojil DVD mechaniku.
Tím byly montážní práce hotové a bylo na čase zkusit, zda systém žije. Po chvíli napětí (úvodní blackscreen trvá nezvykle dlouho) jsem se dostal do BIOSu a zjistil, že vše vidím jak mám a teplota procesoru se drží kolem 50 stupňů! A tak jsem se pustil do instalace - na první pokus jsem vzal Mandrivu 2007. Instalace proběhla bez problémů, ale zjistil jsem, že KDE (resp. veškerá grafika) dost zrní - až za hranicí použitelnosti, a kromě toho se nenahazuje ALSA subsystém, tj. nehraje to. S tímto problémem jsem se už setkal dříve u jiného stroje pod Windows a řešením bylo prohodit pořadí natahování ovladačů zvukové a přidané síťové karty. Vyndal jsem tedy vložený Edimax (má čip Realtek a systém ho také takhle pozná) a zvuková karta se rozpohybovala, vrátil jsem kartu a zvuk přestal zvučit. Podobně jsem dopadl i s ovladači videa a tak nezbylo než se ponořit do internetu, kde jsem naštěstí našel jak řešení videa - použít VESA ovladač, tak zvuku - aktualizovat BIOS. Vzhledem k tomu, že jsem honem nevěděl jak bych si vyrobil spouštěcí CD nebo USB a disketu nemaje, vystřihnul jsem si cvičně instalaci Windows XP, neboť Intel dává jako možnost použít Windows executable flash. Instalace Windows trvala věčnost, zvlášť z formátování jsem myslel že vyrostu. Naštěstí akce pomohla a po reinstalaci Mandrivy se stroj rozeběhl k mé plné spokojenosti. Teď už jen zbývá doinstalovat aplikace na které jsme doma zvyklí, přetáhnout uživatelské profily ze starého stroje a je hotovo.
Celkově vzato: budu-li někdy v budoucnu stavět malý počítač do obýváku, velmi pravděpodobně si skříň postavím sám jak jsem to měl v úmyslu od začátku. Ať se na mě Morex nezlobí, ale za danou cenu dodává polotovar, ke kterému by bylo třeba mít seznam vnitřností, které lze bez potíží použít. Nejhodnotnější z celé skříně je právě ona redukce IDE pro slim CD mechaniky, což mi přijde dost málo za dané peníze. A našim velkoobchodům: nevěřím, že jsem sám, kdo takovouto redukci postrádá a nevěřím, že by se nedala sehnat. Tak se sakra trochu snažte!