04/06/2004
GLOSA: Politici, proč se bojíte?
Jana Shánělová

K politice se zpravidla nevyjadřuji, ale nyní mám pocit, že již nelze mlčet. Probíhající volební kampaň mě utvrdila v přesvědčení, že si politici spíše dělají z lidí srandu než že by je chtěli seriózně zastupovat v Evropském parlamentu. Je škoda, že politické strany nevzaly tyto volby vážněji a nesnaží se upevnit své pozice pro další volby do českého parlamentu. V stávající situaci, tak pouze utvrzují většinu voličů v přesvědčení, že je lépe se o volby vůbec nezajímat, protože skutečně není "koho" volit..
To je velmi alarmující v době, kdy se jedna reforma za druhou odkládá a veřejný rozpočet se pomalu, ale jistě propadá do nedozírných hlubin. Ani jedna z parlamentních politických stran dosud nebyla odvážná natolik, aby vytvořila pořádnou koncepci reformy veřejných financí a vysvětlila ji lidem. Přitom snad většině obyvatel této země je již delší dobu jasné, že to bez větších sociálních škrtů nepůjde. nepůjde.
Jako členka generace narozené v 70.letech, mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jsem si vědoma nutnosti mnohem nižších důchodů, větších odvodů na zajištění stáří, větších příplatků za zdravotní péči a menších příplatků pro sociálně slabé. A domnívám se, že podobně na to nahlíží velká část národa. O tom, že se většina změn bude týkat zejména té mé generace asi není ani pochyb. Proč se tedy politici bojí? Vždyť v těch bytech s regulovaným nájemným vůbec nebydlí dnešní mladé rodiny. Ne, ty naopak musí platit nájemné alespoň třikrát vyšší nebo podobnou částkou splácet hypotéku na byt či dům. A příplatky pro sociálně slabé jsou také diskutabilní, neboť pro vznik přechodného nedostatku například při narození dítěte nejsou určeny, a tak se většina mladých rodin stejně musí protloukat jak se dá i bez podpory státu. A tak bychom mohli pokračovat dále.
Ptám se tedy politiků: "Proč se bojíte? Najde se alespoň jeden z vás, který bude mít tu odvahu prosadit reformy tak, abychom ještě za dvacet let žili v prosperujícím státě nebo nás raději pro přechodnou a pochybnou sociální politiku necháte zadlužit na několik generací dopředu?"

Pardubice 3.6.2004
Jana Shánělová
žena na mateřské dovolené
e-mail: jana.shanelova@upce.cz