16/06/2004
16.6. ŽERT: Žádost o propuštění z otroctví sociálního a důchodového "pojištění"
Vít Paroulek

Pan ministr Zdeněk Škromach
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Na Poříčním právu 1
128 01 Praha 2
Česká Republika

Pane ministře práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachu,
Jelikož neznám lepší způsob, kterak změnit nespravedlivé zákony.
Jelikož snad ani nemohu měnit nespravedlivé zákony, neboť demokraticky volení zástupci lidu si je odhlasovali.
Ale jelikož sám nehodlám snášet nespravedlivé zákony, žádám Vás o zrušení platnosti tohoto zákona na mou osobu

Jedná se o Zákon o pojistném na sociální zabezpečení. Zákon by se měl pravdivě jmenovat "o sociální dani". Tedy žádám o zproštění účinku tohoto zákona na mou osobu a v dalším jednání budu žádat o finanční vyrovnání již neoprávněně nastalého plnění.

Odůvodnění:
1. Výše uvedený zákon mne násilím a pod pohrůžkou újmy nutí, abych platil sociální daně ve výši, kterou stanoví stát. Je jednoduše nespravedlivé, aby mne stát nutil konzumovat balík služeb za cenu, kterou si stanoví bez ohledu na to, zda s tím souhlasím anebo ne.

2. Důchodové a sociální pojištění. Žádám o vynětí ze sytému státní důchodové a sociální péče, neboť považuji za přirozené, aby každý zodpovědně přistupoval ke svému stáří a podle svých možností si na něj spořil. Stávající průběžný systém důchodové péče nesplňuje základní spravedlivý požadavek - aby každý byl zodpovědný především za sebe. Odmítám takzvanou "solidaritu" s poukazem, že musí být dobrovolná. dobrovolná.

Prvotní důvod, proč uvedené služby odmítán je ten, že se mne nikdo nezeptal, zda s nimi souhlasím, že mi byly vnuceny a já s nimi nesouhlasím.

Druhotný důvod (pokud bych připustil jejich oprávněnost) je ten, že jejich výše není stanovena spravedlivě, ale tak, aby mne co nejvíce ožebračila pod podivným heslem "sociální spravedlivosti".

Nežádám daňovou, zdravotní a důchodovou reformu, nemám právo druhým lidem vnucovat své představy správného fungování státu. Když chtějí žít v socialismu, pro socialismus hlasují a z neznalosti podstaty anebo v omámení volí socialistické politiky, ať v socialismu žijí.
Stejně tak oni nemají právo (Bohem dané) nutit mne žít podle jejich měřítek toho, co je správné. Svoboda, Důstojnost, Rovnoprávnost jsou nejen člověku vrozené, také jsou zaručeny Ústavou a Listinou a proto žádám, aby byly akceptovány státem Českou republikou jako nezcizitelné a to nejen slovem, ale i činem.

Na závěr dovolte, abych odmítl některé možné argumenty pro neuznání mých požadavků:
1. Tvrzení o demokracii a zvolených zástupcích lidu, kteří odhlasovali tyto zákony:
ˇ Nikdo nemá právo nutit mne, abych žil podle nespravedlivých zákonů, i kdyby je odhlasoval papež se sborem svatých. Svoboda je Ústavou zaručena a i kdyby nebyla, nic na věci to nemění. Dle zákona Svoboda sice smí být omezena, nikoliv však tak, aby v konečném důsledku pracující člověk odváděl do státní kasy polovinu či více svého výdělku na daních všeho druhu.

2. Poukaz na solidaritu a pojištění.
ˇ Solidarita musí být dobrovolná, jinak to není solidarita. Pojištění také musí být dobrovolné, jinak není službou nabízenou na trhu, ale násilím.

3. Poukaz na mandatorní výdaje.
ˇ Každý má právo žít pouze z výsledků své práce. Pokud naši rodičové 40let budovali socialismus, mají právo žít z výsledků socialismu. Jsou to krutá slova, ale pak pochopí, proč neměli mlčet a souhlasit. souhlasit.
Děkuji za vstřícný postup. Uvědomuji si, že vyřízení této záležitostí není věcí jediného dopisu a jsem připravený k dalšímu jednání. Také si myslím, že ačkoliv má žádost je možná dnes ojedinělá, bude čím dál tím častější - s tím, jak se bude měnit myšlení lidí, tyto změny budou pronikat i do politiky a do zákonů. Alespoň doufám.

Pro pořádek věcí dodávám, že pokud Vaše odpověď bude neřešící můj problém anebo nijaká, v dalším kroku se obrátím na Ústavní soud, neboť jsem vážně přesvědčený, že tento stav odporuje Ústavě i Listině, že člověk je svobodný a vznešený tvor a nikoliv bezmocná součástka společnosti …

Vám přeji dobré dny a zasloužené zdraví …

Vít Paroulek
adresa, telefon
email: inspirace@centrum.cz
Odesláno s dodejkou v říjnu 2003, bez odpovědi.

Milý Vítku, již první věta, " Pan ministr..." Vašeho dopisu ...

svědčí o nepochopení, skutečně naprostém nepochopení, stavu věci.
Je samozřejmé, že soudruh ministr Zdeněk Škromach není schopen (biologicky!) reagovat na cokoli, co začíná jinak, než oslovením SOUDRUHU MINISTŘE !

P.S.
Právě se dívám na krabičku cigaret s nápisem "KOUŘENÍ MŮŽE ZABÍJET". Co kdyby někoho napadlo dát na krabičky cigaret nápis : " I NASRANÝ VOLIČ MŮŽE ZABÍJET" a dát je do poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky....

Vláďa, VladaPing@seznam.cz, 193.86.30.69

Pane Paroulku,

Váš dopis je oprávněný, ale nějak se toulal po dobu 12-ti let kdesi ve Vašem myšlení, než jste se probral a poslal ho nynějšímu ministrovi práce a soc.věcí. Možná to ani nevíte, ale tento systém nucených odvodů zavedla v roce 1993 vláda jakéhosi Václava Klause. Tehdy se povině odvádělo ještě více peněz než dnes a penále za pozdní platbu bylo přímo lichvářské. Je od Vás milé, že jste se po 12 letech probudil, ale Váš dopis by měl směřovat i na Hrad. Tam totiž sídlí ten pán, co toto povinné placení zavedl. Obávám se ale, že Vám neodpoví ani Škromach ani Klaus.

Mirek Šejna, 194.228.30.5

ad Rodicove,

... Každý má právo žít pouze z výsledků své práce. Pokud naši rodičové 40let budovali socialismus, mají právo žít z výsledků socialismu. .. .
Konecne to rekl take nekdo jiny nez ja :-) Nicmene jeste existuje soucit a vdecnost, je to zalezitost deti a ne statu.

Evropan, 213.246.96.42

autor ma zcela pravdu

jediny problem je, ze socialni davky zajistuji socialni smir, tj ze ti bohatsi uplaceji chude, aby neudelali zase nejakou revoluci se znarodnovanim.

212.96.173.3

je to proste tak,

to co tady pise p.Zapa je zcela pravdive, je to dan za socialismus (Narodni frontu,1.maje,BSP atd atd).Ale ZDURAZNUJI, ze je tu na druhe strane soucit a hlavne pece deti (presne tak se snazime s bratrem se starat o sve rodice, i ti budovali socialismus).
Ale protoze ja deti nemam, nemuzu spolehat na to, ze to nekdo nekdy nekdo za me zatahne, musim se postarat sam a to hned TED, nebo mi zbude na stara kolena s katanou prepadat pocestne.Je mi lito, takovou cestu jste nam pripravili.

Evropan, 213.246.96.42

výše odvodů

Mně by úplně stačilo, kdyby konečně byla ustanovena povinnost uvádět na výplatním lístku nejen přímé odvody zaměstnance, ale veškeré odvody (včetně odvodů zaměstnavatele)
Divili byste se, kolik lidí si myslí, že do státní kasy odvádějí jen rozdíl nezi hrubou a čistou mzdou a o nějakých odvodech zaměstnavatele nikdy neslyšeli.
Nechápu zaměstnavatele, kteří tyto odvody na výplatním lístku neuvádějí. Aspoň by jejich zaměstnanci věděli, proč už dlouho nedostali přidáno a kam vlastně všechny ty peníze jdou.


Láďa, 212.47.17.1

zakladni otazka

Opravdu si myslite, ze se dokaze o vas stat postarat lepe, nez vy sami, vase rodina? O tom to prece vsechno je. Kolik statu platim a kolik za to dostavam a v jake kvalite. Podivejte se dobre na svoji vyplatni pasku a pozadajte zamestnavatele at vam sdeli, kolik on za vas odvadi. Spocitejte si to, vynasobte predpokladanym poctem let v praci, a pak mudrujte. Komercne se muzete pojistit napr. v pripade trvale invalidity a proti ztrate zamestnani se muzete pojistit vzdelanim.

212.96.173.3

> Mablung

Mam na jazyku drsnou odpoved ze se necitim povinovan platit na duchod lidem kteri se mnou nemaji nic spolecneho a tuto zemi dovedli do stavu v jakem je, ze se citim povinovan starat se ciste jenom o sve predky. Nicmene rekneme ze jsem ochoten prispivat pravidelne nejakou mesicni castkou, a to castkou fixni, nebot netusim proc by se mela odvijet od vyse mych prijmu. Vyse duchodu by pak se pak mela odvijet od takto vybranych penez a ne naopak, ze se rekne "duchody musi byt takove a takove" a pak ber kde ber ... A opravdu si nemyslim ze byvaly zaslouzily clen KSC ma pravo pobirat duchod vetsi nez zivotni minimum, ma-li vubec pravo i na to (nejspis ano, neni spravne nekoho nechat pojit hlady).

195.47.85.87

Bylo by lépe změnit systém, než naříkat. Nemůžeme nechat staré lidi pod mostem (dokonce ani ty bolševiky ne, bohužel). Změnit systém tak, aby jeden mladý neživil dva důchodce ale jde. Podívejte se na www.duchodovareforma.cz, je tam kalkulačka pro tři různé důchodové systémy včetně přechodu z toho našeho.

Včelka, 212.24.147.254


15.6. POLITIKA: Vláda prohrává boj s nezaměstnaností
Michal Kadlec

Nejnovější statistiky nám po dlouhé době v květnu vykazují procento nezaměstnanosti mírně pod číslem 10. Že jde o sezónní výkyv a tudíž o přechodné zvýšení počtu pracovních míst díky sezónním pracím zřejmě není pochyb. O čem ovšem pochybnosti existují, jsou kroky Ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením ministra Škromacha a potažmo i kroky vládní koalice v čele s ČSSD v souvislosti se zbytečně velkým procentem nezaměstnaných.
Cca 3,5 miliardy korun bylo v loňském roce spotřebováno na aktivní politiku zaměstnanosti. A výsledek? V únoru 2003 byla pokořena hranice nezaměstnanosti 10%. V únoru tohoto roku se číslo vyšplhalo dokonce na 10,8%. Letos je na boj s nezaměstnaností vyčleněno dokonce něco přes 4 mld. korun. Vyvstává ironická otázka: máme, dle předchozí rovnice, očekávat v únoru 2005 opět číslo blížící se 11 procentům? procentům?
Nedomnívám se, že tyto peníze jsou utraceny efektivně, a to z naprosto jednoduchého důvodu. Procento nezaměstnaných se i bez ohledu na cyklicky se opakující sezónní výkyvy vládě nedaří snížit. S náplní tzv. aktivní politiky zaměstnanosti zřejmě není něco v pořádku.
Dotace na nová pracovní místa, o které může zaměstnavatel za určitých podmínek žádat, rozhodně nepatří mezi kroky efektivní, a hlavně ne mezi kroky dlouhodobě řešící problém nezaměstnanosti. Prostředky, které jsou tímto způsobem použity, musí být někomu odebrány. Stát totiž žádné peníze nevlastní, pouze více či méně přerozděluje. Tudíž někde chybí a troufám si tvrdit, že zrovna tam, kde by byly použity účelněji, efektivněji a hospodárněji. V rukou soukromých subjektů, čili jednotlivců a firem. Nebylo by jednodušší snížit finanční náklady na zaměstnance na takovou míru, že nebude potřeba dotovat zaměstnávání a pracovní místo tak bude schopno "samouživení"? Nezřídka se stává, že dotované pracovní místo zanikne v okamžiku ukončení přísunu dotací. To jen dokazuje, že zaměstnavatel není s to udržet takové místo bez podpory státu.
Umožnění přivydělávání si v době bez zaměstnání je také bohužel šlápnutím vedle.
Dle zdravého selského rozumu je člověk buď zaměstnaný nebo nezaměstnaný. Jako zaměstnaný si hledí své práce, snaží se v ní zdokonalovat a pracuje takovým způsobem, který odpovídá jeho perspektivě v daném oboru. Anebo je nezaměstnaný a je plně vytížen hledáním práce nové. Stát by měl mít v prvé řadě zájem na snížení počtu nezaměstnaných, nikoli je v tomto stavu udržovat a ještě jim dát možnost si legálně přivydělávat. Politika vlády by měla v maximální míře odbourávat problémy, které sužují trh práce a nasměrovat kormidlo směrem k aktivitě především nezaměstnaných, nikoli k aktivitě státu.
Alternativní program bych tedy s nadsázkou nazval "Pasivní politika zaměstnanosti". Minimální úloha státu, maximální úloha práci hledajících a firem. Stát se samozřejmě nemůže zříci všeho, nicméně mu v minulosti nikdy neslušelo a slušet ani nebude zbytečné a přespříliš aktivní zasahování do trhu práce a potažmo i do ekonomiky. Tento vztah by měl primárně fungovat mezi firmou a zaměstnancem na základě jasných, legislativou daných a pokud možno jednoduchých pravidel.
Domnívám se, že ke snížení nezaměstnanosti vedou jiné, určitě úspornější kroky. Snížení nákladů na zaměstnance, důkladné pročištění "zapleveleného" zákoníku práce, snížení minimální mzdy, odstranění přebytečných regulací, omezení a výjimek v ekonomice, odstranění regulace trhu s byty, apel na celoživotní vzdělávání a důraz
na vyšší motivaci při hledání zaměstnání. Dokud nebude status nezaměstnanosti pro všechny dotyčné statusem nevýhodným, nepodaří se dlouhodobě snížit nezaměstnanost
žádnou finanční částkou.
Michal Kadlec
ODS Tišnov, místopředseda RS ODS JM

Nebudu hovořit slovy složitými,

tak jen jeden příklad z praxe- tento měsíc pošlu na fin. úřad o milion víc než dřív jako platbu DPH- díky, ty pitomče Sobotkovic. Až nebudu mít peníze na výplaty ( poprvé po deseti letech, ale od zákazníků prachy za květnové faktury dostanu někdy za dva měsíce, ne každý prodává syrečky z ruky do ruky), tak udělám shromážděným zaměstnancům přednášku o vládní ekonomické reformě. Doufám, že svůj vztek pak nasměrují správným směrem a srovnají Strakovku se zemí.
A zatím ve firmě lítají jak hadr na holi dvě sekretářky místo bývalých čtyř, ovšem Škromachovi pošlu jako každý měsíc sto tisíc na jeho důchodovo- zaměstnanecké experimenty a zřejmě taky na jeho bůček. A ty dvě holky, co by se u nás hravě a užitečně uživily někde courají po Úřadech práce a škemrají o podporu.
Fakt dokonalé. Gratuluji všem, co si musí kopnout do pravicových stran, aby náhodou nevypadali jako nějací asociálové, co nechtějí blahobyt pro všechny.

andyo, 62.245.83.57

to se Bedřichu opravdu pletete

což vzhledem k neznalosti detailů chápu. Měsíční nezbytné náklady po odečtení mzdových sežerou takové procento z tržeb, že na všem ostatním se musí šetřit. Mezi těmito náklady nejsou luxusní auta ani zahraniční dovolené, jak s oblibou tvrdíval Aragon.
Ty sekretářky tam donedávna bývaly. Docela spokojený holky.
Vilu bych si asi nepořídila i kdyby byla firma moje, což není, rozhodně ne z peněz na úkor rozvoje podniku. Což mi samozřejmě nemusíte věřit.
Podstatné podle mne je, že stát nijak neulehčuje svým živitelům roli, naopak dělá vše pro to, aby nic nefungovalo jasně a bez problémů. A pokud vám manželka sebere valnou část z výplaty, tak si asi druhý kalhoty nekoupíte.

andyo, 62.245.83.57

je v podstatě jedno

jak si to kdo představuje, podstatné je, že odvody na sociální správu rostou a nezaměstnanost taky. Jeden by řekl, že nepřímá úměra by byla pochopitelnější a účinnější.

andyo, 217.11.239.81

Hlavně je třeba nebuserovat živnostníky.

Leckterý tesař netesaří a pokrývač nepokrývá proto, že si nevydělá dost na to, aby zaměstnal dva vysokoškoláky k překonání byrokratickoprávní a byrokratickoúčetní houštiny.

Saša, 195.113.166.14

No, problem je z poloviny vyresen jeho radnym definovanim

- definuji-li, ze chci zamestnat vsechno praceschopne obyvatelstvo - naridim a tvrde vymuzu pracovni povinnost.
- definuji-li, ze chci udelat masy spokojenymi, budu schopnym brat (pac tech je malo) a mene schopnym davat (pac tech je hodne).
- definuji-li, ze chci prosperujici ekonomiku, pak zjednodusim danove zakony (ani je nemusim prilis snizovat, staci nejake procenticko), zjednodusim procesy najimani a propousteni pracovni sily, zdrzim se nikoli nezbytnych zasahu do ekonomiky a sbiram korunky. Za ty pak jsem schopen pomahat tem, kteri o p r a v d u nemohou..
- tvrdim, ze v prvni variante bude nezamestnanost nejnizsi opticky, ve variante treti skutecne. Varianta dve je cesta do pekel.

hans hase, 213.169.34.5

Pojem "boj s nezaměstnaností" je zavádějící

Proč proti nezaměstnanosti bojovat? Je mnohem jednodušší nezaměstnanost zakázat... Víte kam mířím? Obě věty jsou naprosto nesmyslné. Pojem boje proti nezaměstnanosti vyvolává v širokých masách dojem, že vláda proti nezaměstnanosti něco dělá. Výsledky však jasně hovoří proti.

Je potřeba vytvořit takové podmínky, aby podnikatelé mohli podnikat, lidi pracovat a aby se to oběma vyplatilo i bez podvodů, černoty y tunelování. Třeba snížit daně, zrušit vyjímky, posílit justici. Reformovat nemocenské pojištění. Kdyby se to povedlo, nebylo by třeba se nezaměstnaností zabývat. Jakékoliv přímé zásahy, jako tzv. vytváření nových pracovních míst, posun nástupu do důchodu, ochrana před propouštěním atd. stojí jen peníze a nic neřeší. Kdyby žil Bruno Kreisky, mohl by o tom vyprávět... Rakušané do boje proti nezaměstnanosti nastrkali vše co měli. A nic...

Tomas, 62.99.163.18

Proč vláda ČSSD vládne špatně?

Protože její členové nemají moderní ekonomické vzdělání ani tušení, co obsahuje.
Kdo slyšel Špidlu blábolit nesmysly o "vládních reformách", ví, o čem je řeč. Tihle lidé nemají ani náznak "ekonomického stylu myšlení", svá ideologická dogmata a fráze se snaží uplatňovat v každodenní politice. Svobodní a na státu nezávislí lidé jsou pro ni nebezpečím, které jim bere moc z rukou.

Nemá smysl dál polemizovat, co by TATO vláda ČSSD měla dělat. Je potřeba ji zbavit moci, aby nemohla dál škodit. A vládní křesla přenechat lidem znalým a respektujícím elementární ekonomické (tržní) principy.

Ladislav N., 213.211.32.7

Až na přidané politické kecy...

Kdo začne podnikat, tak musí státu bezpodmínečně dnes odvést za rok 40 - 50 tisíc a ještě si musí vydělat na jídlo, elektřinu a nájem. Takže aby aspoň přežil, musí měsíčně vydělat aspoň 8 - 10 tisíc. Takže kdo vydělá měsíčně ty 4 tisíce, ke kterým se může přihlásit, tak by stejně nemohl začít podnikat. Kdo vydělává víc než těch 10 tisíc a je to legální práce, ne třeba distribuce drog, tak se většinou už nedá utajit. Taky, obvykle kdo nikdy nepodnikal, tak se musí naučit, jak aspoň těch 8-10 tisíc vydělat, případně si ověřit, že vůbec půjde se uživit tak, jak plánuje a to taky pár měsiců trvá. V tom podle mne autor nemá pravdu.
Rekvalifikace jsou vesměs vázány na příslib práce, což je pěkný nesmysl. Pokud si má podnikatel vybrat mezi někým, kdo může začít dělat ihned a někým, kdo bude dva měsíce chodit do nějakých kurzů a pak možná bude lepší, vybere si toho prvního. Jestliže se má někdo úspěšně účastnit nějakého výběrového řízení, musí mít už tento kurs hotový. Výsledek je ten, že buďto podvádí nezaměstnaný, zajde za známým podnikatelem pro razítko, aby se do kurzu dostal, nebo podvádí podnikatel, který někoho přijme a už defakto jako zaměstnance ho nechá dělat kurs, který zvýší jeho kvalifikaci.
Pokud má více nezaměstnaných lidí začít podnikat a něco dělat, musí se snížit množství peněz, které musí jako podnikatelé bezpodmínečně za rok vydělat. Když nechce stát snížit, nebo třeba i prominout odvody, zbývají už jen sociální byty. Asi v tom stylu. Jsi delší dobu bez práce, potřebuješ podporu? Prodej byt, vilu, mercedes a nastěhuj se do sociálky a pak dostaneš podporu. Pokud jste jeden, nebo dva, dostanete jednu místnost, pokud máte děti, dvě místnosti. Pokud si chceš udělat rekvalifikaci, zaplatíme ti kursy v ceně do 2 tisíc měsíčně. Pokud začneš podnikat, máš právo ještě dva roky bydlet v tom sociálním bytě za 500 měsíčně. Pokud najdeš zaměstnání, musíš se vystěhovat do půl roku. Pokud budeš dělat bordel, půjdeš na ulici. Nějak tak by to asi mohlo fungovat.
Autor do článku zamontoval různé politické kecy vlastní funkcionáři ODS, ale jinak má v podstatě pravdu.

R, randyp@atlas.cz, 213.235.77.165

Nezaměstnanost je vina nezaměstnaných.

Žádná vláda nemá povinnost a vlastně ani možnosti, pokud neokrade jiné, shánět lidem práci. Má to být pouhá údržbářská četa, která dohlíží na správný chod státu, jako technické instituce k zajištění ničím nenahraditelných společných aktivit. Tedy v první řadě vymahatelnosti práva a teprve potom rozdělování obecných důchodů a správu jiných zdrojů. Nesmí však lidem překážet, nařizovat a řídit jim životy, protože nemá právo je zařadit mezi prostředky své činosti. Z toho jasně vyplývá, že tedy nemá ani žádnou povinnost se starat o zákonnou aktivitu jednotlivců, tedy o jejich zaměstnanost. Zaměstnanost je jasně odrazem aktivity lidí a toho, jestli je vláda korumpuje nebo do jaké míry jim překáží. A socialistické vlády nikdy nic jiného nedělali. A v tom byl vždy jejich "přínos" Děkuji za pozornost.

Karel Janyška, 80.188.27.90

to andyo a J.Mach

mám zpoždění, pracuju v noci - nicméně, nikdo do pravičáků nekope, za ten můj hlas od nich ale chci, aby mín kecali a víc dělali. Ten článek se mi líbí, akorát prostě nevěřím autorovi, že bude schopný prosadit alespon desetinu toho, co tam napsal. Jediná politická strana, která tady skutečně drží své slovo jsou bohužel jenom KDU-ČSL. Každé volby slíbí voličům, že se ve vládě udrží za každou cenu a to také bezezbytku každé volební období splní. To Saša - tady ze samoty daleko od města mám krásný výhled na to, co pidlova danová reforma udělala z tesařema a pokrývačema - jasně že pořád tesaj a pokrejvaj, akorát se stáhli do ilegality a já jim to ani nemám za zlý. Ještě jsou z toho celý nesvý, jenže než se odska zmůže na reformy budou to mít pěkně zažitý. Přidat můžu instalatéry, lesní dělníky, kadeřnice, zemědělský služby, sedláře, bagristy a nakonec se i do divočiny dostávaj počítače (je to docela komedie, když vám za opravu kompu pro děcka někdo dá pět kilo vepřovýho

lokki, 83.148.37.31