21/06/2004
No,

když tak čtu některé názory v těchto komentářích, skoro se bojím s Astonem souhlasit, abych nebyl taky za vola. Ale mně, člověku prostému, neškolenému, živícímu se celý život prací a nikoliv obmyslným kecáním, připadá ten článek případný a vtipný.

Nehledám v něm ovšem politologický rozbor, jemuž bych stejně nerozuměl, nýbrž trošku humoru a taky nadhledu nad tou strašnou tragédií i nadějemi možné rekorytarizace.

Probůh, kdy všichni pochopí, že s blbostí, vychcánkovstvím, neschopností a všehoschopností, čachry, protekcionismem a maloudomů naší nejen vrcholové politiky je nutno počítat jako s faktem a že žádné výměny to nezmění - ať je na vrcholku povadlá růžička nebo zmodralý pták, v obou případech ovšem s lidoveckou kudlou v zádech. Kdy všichni pochopí, že líp nebo hůř nebude podle toho, jaká garnitura si momentálně státničí (čti stát ničí), ale podle výsledků naší ekonomiky - a té zatím házely klacky pod nohy všechny dosud u moci byvší i jsoucí politické smečky a házeti budou, každá ovšem po svém.

Probůh, kdy všichni pochopí, že normální člověk vzývá bohy, jsou-li jací, aby socani z volebního programu radši nic neplnili, kdežto modří ptáci aby splnili aspoň něco maličko ... a že to vyjde nastejno a naděje jsou tak jako tak zmarněny ... všichni to známe.

A těží z toho bolševici - ať zhyne starý podlý svět! Neboť člověk je místy až geniální, kdežto lid úhrnem je blbej jak troky - nebo jak znojemský volič :-) nebo jak volič v mém okrese, kde vyhrávají furt komundírové :-((( ...

Jura, jurax@seznam.cz, 195.47.14.122

Jako kdyby mi ten Astonuv komentar

vyznival ve stylu Hodny Spidla vs. Zly Zeman...?
Je-li to opravdu autoruv nazor, pak potes prdel.
Copak se mezi zlodeji da rozlisovat ten hodny a ten spatny? Astone, proboha, vzdyt pises o socialistech!!
Je-li to jen me nepochopeni a Aston chtel rozebrat socanske vnitrostranicke hratky, pak mam dve pripominky: a) Spidla je magor, skodi teto zemi a kazda moznost jak jej dostat z kresla je vitana. b) Skoda, ze na Spidlina utoci Zeman svym humpolackym zpusobem. Pokud jej odstrani, bude se tradovat bachorka o tom hodnem a slusnem cloveku Spidlovi, ktery neustal najezd barbaru..
Hodny clovek Spidla... ktery s obskurnim sklebem v ksichte vede zemi do propasti.
Ach jo

hans hase, 213.169.34.16

Možná vám všem prozradím tajemství, ale stále ještě žijeme v zemi, kde posel špatných zpráv...

...je něco drasticky horšího, než ona špatná zpráva sama o sobě. Alespoň takto totiž já osobně vidím ten tzv. "sarajevský atentát".

Když totiž vedu stranu, a ta strana udělá průser, je jenom jediná cesta, jak si zachovat jakous takous čest: tu chybu přiznat. Dost jsem se divil tomu, proč vedení ODS pořád tak zatlouká. Ale po "Pepíkách z Hog-Kongu" a podobných divadelních představeních už se nedivím ničemu. Tehdy jsem ODS přestal volit a nebudu ji volit do té doby, než tam dojde ke kompletní personální (a vlastně i ideologické) obměně. U mě si ODS určitě nepolepšila.....

Jimmi, 193.179.164.2


------------------------------------------------------------------------
21.6. ZAMYŠLENÍ: Palátci daně na druhý pokus
Mirek Pesat

Snad kazdy uz nekdy zazil ten moment, pri "bezne" silnicni kontrole, kdy ve snaze "neco nalezt", dochazi na kontrolu obvazu, nahradnich matic ke kolu, resp. "prosvihlou" lhutu na lahvicce s peroxidem. peroxidem.
Nebo to bylo na urade, kde jste sice s urednici komunikovali cesky ale jeden druhemu nerozumel ?
Kolika z nas proklouzlo mezi rty ono povestne, "tak tohle ja dostavam za svoje dane", vzpominam, nekolikrat se mi dostalo odpovedi, ze dotycny /policista, urednik, celnik/ , plati taky dane .
Ano nejsme v tom sami, i pani pokladni na Financnim urade, ktera vem pred ocima zathne plentu za prepazkou a oznami "padla", taky plati dane, proto ma pravo na padla v 16 hod. , pravo na prestavku, na ctrnacty plat, mimoradnou dovolenou, kolik vlastne prav ma tato zvlastni kategorie platcu dane, kterou obecne, nespravne nazyvame statnimi zamestnanci .
Souhrne cislo, kdy neni dulezite, zda je 582 tisic, nebo snad 850 tisic statnich a verejnych zamestnacu, jen napovi, ze na kazdeho dospeleho obcana CR, pripadne cca jeden nebo snad dva "druhotni platcove dane".
Spekulace o polovine, ktera by na tu praci bohate stacila, mozna jen tricet procent, po par pivech s "prckem", jasne ctvrtina, nikam nevedou.
Mezi rozumnymi lidmi neni sporu, ze ty lidi potrebujeme, jenze rozumni lide take vedi, ze jich nepotrebujeme tolik a zde nastava problem, protoze "druhotni platcove" krici, ze jich je malo, jsou pretizeni,nemaji dostatek techniky/ moderni a modernejsi/ , nedostali sestnacty plat, nemohou podnikat ale hlavne, oni maji pravo.
Premyslim, jak by reagovala ona pani pokladni z "bernaku", kdyby ji servirka v restauraci oznamila, ze jde na obed, at si pani prijde na "rizecek" priste, zitra je taky den, proc ne, vzdyt ta servirka prece taky plati dane, ona ma stejne "pravo" jako pani pokladni.
Vsichni jsme si rovni, jen nemame stejna prava, pro vetsinu zivnostniku a jejich zamestnance plati jen povinost, pravo, jen pokud si na nej vydelaji ale napred musi vydelat na svuj stin, "statniho zamestnance" s nekonecnym vyctem prav, zakoncenym pravem na stavku, pokud nedostanou "osmnacty plat" .
A zde je jadro pudla, protoze drive, nez vsichni vyse zmineni statni a verejni zamestnaci zaplati svou dan, musi na jejich plat nekdo vydelat.
Ten nekdo odvede cast svych penez a ocekava za to sluzbu, stejne jako ocekavame od obkladace pekne a kvalitne udelanou koupelmu, predpoklada se zajem policisty na ochrane meho majetku a ne jeho zajem o muj majetek, pripadne nezajem o cokoliv, jez by se sluzbou obcanum souviselo.
Historie se opakuje, zase jsme u kontroly lekarnicky, je to skutecne to, co od nasi policie chceme za sve dane ?
Ucitele maji malo, uz dlouho , nic moc se s tim nedela, uprimne, ja bych to nedelal ani za daleko vetsi vyplatu.
Jenze deti je stale mene, skol hodne a v nich ucitele, co chteji trinacty a ctrnacty plat, ctrnact platu za deset mesicu, ja vim je tam spousta pripravy, pisemky se opravuji doma, spousta z nich je ve skole i o prazdninach, jenze porad je to sluzba, za vyplatu te naucim rovnice, nekdo lip, jiny hure.
Muzu to tak nechat, obligatni otazecka v uzenarstvi, vzpominam si na damu, co prodavacku "zmrazila" slovem NE !, nemyslim, ze te zakaznici slo o ty dve deka sunkoveho salamu , jen nechtela platit za neco, co si neobjednala.
Strojvudci vyhrozuji stavkou, zeleznici hrozi kolaps, kolikrat jsme uz tohle cetli, nebo slyseli, opravdu jsme si objednali ty tisice vlakovych souprav, odvezenych z bodu A do bodu B, nekdy prazdnych, obcas jen z poloviny, zajimalo by me , zda by oni zeleznicari souhlasili s podobnym hospodarenim pri stavbe vlastniho rodinneho domku.
Ano vazeni, druhotnych platcu je mnoho, breci, ze nedostavaji dost penez, jen zapominaji, ze predkladaji ucet za sluzby, ktere si nikdo neobjednal a kvalita servisu casto stoji za "psi stek".
Moje zamysleni neni o tom, ze nepotrebujeme ucitele , policisty, uredniky, lekare a personal zdravotnickych zarizeni, ci vojaky.
Jen nechci byt v pozici uhlire, ktereho pan Hlinomaz vydira v "Pysne princezne":
a co na pristi rok, uhliri, na pristi rok mas zaplaceno, vsichni vime, jaky servis poskytovali statni zamestnanci "Pulnocniho kralovstvi" a pan Hlinomaz, jako kralovsky vyberci dani.
A zde je dalsi argument nespokojeneho obcana, protoze mluvci statnich a verejnych zamestancu, tvrde vymahaji ctrnacte platy, kdyz prvotni platci dani vedi, ze jiste procento /nezanedbatelne/ verejnych zamestnacu si dvacateseste a sedme platy davno vybere ve forme uplatku, defraudace verejnych prostredku, ci profitu z propojeni se zlocineckymi strukturami.
V pripade policie /mestske i statni / potom casto prima ucast policistu na majetkove a organizovane trestne cinnosti.
Zaznela zde pred par dny v diskuzi tvrda slova na adresu podnikatelu/spise zivnostnicku/ co po leta neplati dane z prijmu, zvlaste nekteri prispivatele ze serveru statni a verejne spravy se rozhorcovali nad nemoralnosti takovych praktik.
Zajimalo by me, kolik stoji stat takovy malir pokoju /zivnostnik/ , ktery sice uz leta neplati zadne dane ale plati si socialni, nemocenske pojisteni , na deti nedostava pridavky, nebere podporu v nezamestnanosti, resp. socialni davky.
Necham na ctenarich, aby posoudili, smysluplnost kontrolni pokladny v trznici, jejimz ukolem, jsou prave dane, konkretne jejich vyber, ktery vazne a statni sprave se nedostava penez.
Skutecne se bavim predstavou obcana "rozhorceneho" predstavou, ze pan soudce Berka nedostane trinacty plat, hodne z nas si urcite vzpomene na "sveho" soudce, statniho zastupce, spravce dane , nebo zeleznicare .
Ministr spravedlnosti odstoupil, udajne prave ve spojitosti s vyplatou/ tedy nevyplatou/ mezd , ktere "nestymuji" s dvanactimesicnim rokem.
Domniva se pan odstoupivsi ministr, ze v pripade Berky, slo jen o vyjimku, nebo snad ceska justice je tak znama svou rychlosti, kvalitou rozsudku, neuplatnosti , ze ctrnacty plat je jen skromnym vyjadrenim diku vdecnych obcanu za "obetavou nezistnou" praci ?
Nikoliv vazeni, ve statni a verejne sprave to neni zakaznik /obcan/, kdo rozhodne o tom, zda za sve penize /dane/ dostane odpovidajici protihodnotu , protoze o tom, zda sluzba byla kvalitni rozhodne urednik sam.
Prave minuly vikend probehly volby, ucast dvacetisedmi procent / ? / opravnenych volicu, je odpovedi nejen na zoufalou situaci na ceske politicke scene ale take take reflexi beznadeje z cinnosti vas "druhotnych platcu dane".

Mirek Pesat-Florida 15. cervna 2004