24/06/2004
Krivak GroSS

Sociální demokracie je v troskách. Nejde jen o to, že za snahou o Špidlovu likvidaci čouhá záměr exhumovat mizery ze Šloufova či Kavanova okolí, ale také že se vůbec mohl zrodit nápad, aby se socialistickým spasitelem stal bezpříkladný křivák Stanislav Gross, strmou kariérou přiopilý hejsek bez jakýchkoli morálních zábran. I když - má to svoji logiku. Tenhle na právníka přeškolený mašinfíra má všechno, čeho je zapotřebí k účelové politické manipulaci primitivního davu: bezelstný chlapecký úsměv, dlouhoprstou schopnost dirigovat zákulisní svinstva a v neposlední řadě přístup k choulostivým informacím, jimiž lze dobře držet v šachu kohokoli, kdo by mohl stát v cestě případnému všivému záměru. Třebaže Miloš Zeman jde po Grossovi stejně jako po ostatních sociálních demokratech, kteří se nějak zapletli se Špidlou, nemůže zapřít, že si toho skřeta vlastně naklonoval. Ledaže neodhadl, že tím, že z něho učiní korunního prince ČSSD, současně dovolí, aby mu božský Standa přerostl přes hlavu. Teď se zdá, že právě tohle je Zemanovo největší trauma. Možná ani ne tak okolnost, že Gross je mladší, sympatičtější a slušnější, jako spíš to, že z titulu své funkce může na dědka z Vysočiny ledacos nemilého vědět, podobně jako jeho věrný poradce Šlouf, který ale naštěstí (zatím) nešéfuje vnitru.

Cele zde: http://www.freewebs.com/vanek/smluvneopozicnipuc.htm


Vanek, 203.134.81.232



Museji se rozhodnout

Podle meho je zakopany pes v tom, ze Spidla, at je jakykoliv, da se povazovat za socdemaka,ale ti ostatni, spicl Kavan, bolsevici Palas , Foldyna, Hojdar a dalsi jsou porad zakopani v komunistickych zakopech.Bylo by lepsi, kdyby se socdem s nimi rozesla, tak by se vse mozna vycistilo.To se vsak nestane, protoze jak je znamo, od plneho koryta se nikomu nechce.Jejich plna koryta ovsem zaplatime my vsichni.Socani totiz podle mne vsadili na podivnou cast volicu, zamindrakovane, nefachcenky, lenivce a vsechny ty , kteri si mysli, ze stat je zde na to , aby se o ne postaral.Stat se ma starat , ale jen o ty potrebne.Stat sam nevytvari bohatstvi, jak se nekteri poslanci mylne domnivaji, stat pouze bere a bohuzel nenabizi moc prostisluzeb, hlavne vymahatelnost prava a bezpecnost.Stat nam rika, vy platte a my moudri za vas rozhodneme kam s penezi.Je to uplne stejne jako v nekterych rodinach.Ja vydelavam a manzelka rozhoduje.Z toho vyplybva, ze vetsina politiku je pod pantoflem.
Reformy stavajiciho marasmu se musi provest i kdyz bude u kormidla, treba svaty Mikulas.Jinak dojde k tomu, a vydime to v normalnim zivote, pokud si napujcujeme od bank tolik, ze to nejsme schopni splatit,tedy k bankrotu.Nevim, ze by v nasi legislative existoval institut bankrotu soukrome osoby, ale stat muze zbankrotovat , to jsme videli na Svedsku, Rusku a ted naposled na Argentine.
Bohuzel politici a je to 3.liga z elity naroda ,nehledi na zajmu statu, ale pouze na zajmy ,sve.Nevim, co stim delat, snad by bylo zahodno emigrovat, nebo zalozit stranu obcanu II.kategorie.( to jsme my , co platime dane , ale nic od statu nechceme a ani nedostavame, pominuli nejaky ten prasek od bolesti na predpis.)My mali podnikatele jen uzasle pozorujeme , co Skromach vymysli za hovadiny a bohuzel neslysime od Spidly, abych se k nemu vratil, nic proti.Rad bych vedel ,kdo ministerskemu predsedovi ekonomicky radi, protoze, jak vsichni denne vidime v TV, tam vystupujici ekonomove rikaji veci a radi diametralne od toho, co nam vlada chce nabulikovat.A na konec , kapitalisticka ekonomika se chvalabohu neridi radami vlad, ale uplne jinymi pravidly a i kdyz socany opet napdane nejaka "bozska" ekonomicka myslenka, hospodarsky zivot stejne pujde svymi cestiskami.

delilah, delilah@post.cz, 81.30.254.35

=================================================================================

24.6. NÁZOR: Korupce a morálka.
Oldřich Kohout

Takže si myslíte, že pomocí zákona ovlivníte morálku společnosti?! Zeptal se ironicky moderátor televizní debaty "Sedmička" jednoho z pozvaných politiků (20.6.2004).
V této debatě byla rozebírána otázka morálky společnosti s důrazem na korupci.

Bohužel i takoví lidé pracují pro "Sedmou velmoc"!

Dám jednoduchý příklad. Vytvořte zákon, který bude pardonovat veškeré dopravní přestupky, vč. rychlosti jízdy (ta se standardně nedodržuje již nyní), jiné činny z přestupkového řízení, trestné činy loupeže, vraždy atd., a po nějakém čase se pojďme podívat, jak zákon "neovlivnil" morálku společnosti!

V tomto nesmyslném světle tolerování všeho, byly takto v 90. letech vytvořeny zákony v oblasti ekonomie, podnikání, majetkové kriminality, ale také v oblasti nakládání se státními (obecními, krajskými) rozpočty a tudíž s penězi nás všech.
Jakýkoliv veřejný rozpočet je velmi lákavý a ohromný zdroj k individuálnímu, neoprávněnému obohacování jednotlivce nebo skupiny jednotlivců. Tzv. chyby v zákonech se pak omlouvaly nezkušeností politiků a vládnoucí nomenklatury. Ale jak mi čas dává čím dál více za pravdu, ukazuje se, že toto "neprávo" bylo založeno záměrně a cíleně k obohacení některých úzkých skupin.
V době vzniku těchto zákonů byl však jeden problém. Pokud někdo začal poukazovat na dopady (třeba i budoucí), byl v lepším případě hystericky označen za bolševika a milovníka starých pořádků, nebo za hledače třetích cest a v horším případě mu bylo vyhrožováno nebo byl dokonce napaden, leckdy i střelnou zbraní (viz.: případy novinářů v kausách lehké topné oleje, vracení spotřebních daní při fiktivních vývozech alkoholu, privatizační aféry atd.), a to už nemluvě o počtu zabitých potencionálních svědků v těchto kausách.

Vraťme se ale k rozpočtům a ke korupci.
Existuje sice zákon o zadávání veřejných zakázek, ten je ale leckdy nedodržován (nálezy Kontrolního úřadu), nebo právě dodržován velmi rafinovaným způsobem.
Opět dám jednoduchý příklad na obecní (místní) úrovni.
Mám založeno třeba pět s.r.o., kde tři z nich se účastní výběrového řízení např. na čištění a údržbu chodníků v obci. Způsob vyhlášení výběrového řízení formou nenápadné a lehce přehlédnutelné poznámky na vývěsné tabuli opomenu. V obci je šest firem, které by byly schopny tuto práci provádět (tři z nich vlastním já) a ve čtvrtém s.r.o, které vlastním z části a které se zabývá např., školením v různých oblastech a marketingovými studiemi, jsou spolupartneři (jakoby náhodou) skoro všichni zastupitelé (nebo jejich příbuzní) sedící v komisi, která schvaluje toto výběrové řízení.
Jak je možné, že vždy jedna ze tří těchto mých firem zvítězí ve výběrovém řízení ponechám na Vaší fantazii.
Zajímavější je ale skutečnost, jak vyplatím zkorumpované zastupitele, tak aby to vypadalo naprosto legálně? No vyplatím jim mzdu a odměny (části zisku) z toho čtvrtého s.r.o., které nemá s výběrovým řízením vůbec nic společného. Peníze na výplaty do čtvrtého s.r.o dostanu od "výherce soutěže" na úklidové práce, jelikož ten si nechal udělat u čtvrtého s.r.o. marketingovou studii, vyškolit zaměstnance (např.bezpečnost práce) a velmi dobře této čtvrté firmě za toto zaplatil!
Pokud by se mi přeci jen nedostávalo peněz, vždy se dá sesmolit při uzavírání zakázky nevýhodná smlouva pro obec s různými dodatky o mimořádných nákladech apod. Vždyť obecní právník pracuje občas externě i pro mou firmu - samozřejmě tu pátou!
No a jako třešničku na dortu věnuji obci za velké slávy a guláše zadarmo nějaký sponzorský dar (vlastně je z jejich peněz). Nejlépe houpačky a kolotoč na dětské hřiště, aby bylo vidět, že mám srdce! U této příležitosti si starosta svým proslovem ohřeje také svou stranickou polívčičku a všichni jsou spokojeni.
Toto "kolečko" se dá udělat ještě nepřehlednější a celou pavučinu lze zahalit mlhou daleko důkladněji, než jsem popsal.
Problém je ale v tom, že všechny tyto náklady a svůj slušný zisk ve finále (ne při výběrovém řízení-tam jsem samozřejmě jeden z nejlevnějších) promítám do ceny, kterou obci a tudíž Vám občanům, účtuji. Jsem asi tak 2,5 - 3 krát dražší, než za kolik se tato činnost dá provádět! Jelikož chceme, aby vše vypadalo legálně a moc jsme na sebe neupozorňovali, musím také odvádět ještě z těchto výplat daně, sociální a zdravotní pojištění, takže celkové mé navýšení může být i vyšší (dle chamtivosti zastupitelů).

Pak ale existuje také klasický úplatek v obálce, který z pravidla činní 15-25% z ceny zakázky (resp.rozpočtu na zakázku) a při správné konstelaci, mi pak úředník dokonce paradoxně radí jak cenu navýšit, jelikož jde i o jeho provizi!

Kombinaci obou variant nevylučuji.
Ještě, že obec má ty Vaše daně občané!

A teď si představte rozpočet statní s jeho miliardami! Proč by utráceli politické strany na kampaních ohromné miliony, které se jim z poplatku za hlas voliče nebo dokonce ze mzdy poslance, nemůžou nikdy vrátit? Jaká tedy z toho plyne pro ně výhoda? Kde berou peníze na financování celého toho divadla? No jistě! Máme tady zákon o financování politických stran, stejně jako zákon o zadávání veřejných zakázek…
Kdo všechno se skrývá pod pojmem "zájmové skupiny vytvářející požadavky na poslance - loby"? Nepřipomíná Vám to něco? Třeba školení bezpečnosti práce?

Kdo např. zkontroluje vydavatelství, která vydávají nesmyslné knižní bláboly různých politiků a poslanců, které nikdo nekupuje, ale těmto lidem jsou přesto za ně vypláceny ohromné částky z prodeje?! Proč a za co?!
No a politická strana taky nepřijde zkrátka. Máme tady "čisté sponzorské dary"! Proč a za co?!
Nejotřesnější odvádění pozornosti občanů jsou pak na oko bouřlivé diskuse na téma "platy poslanců a ústavních činitelů". Vždyť o ně vůbec nejde! Tito lidé se umí velmi důstojně uživit po dobu mandátu i bez těchto oficiálních příjmů! Samozřejmě bych teď měl alibisticky říci, že nejsou všichni stejní, ale já už tomu nevěřím!
Jak říkal druhy politik z oné výše uváděné televizní debaty o korupci na místní úrovni (úplatky za byt): "Záleží na tom, jak v tom zastupitelstvu jsou ti lidé dlouho. Čím déle tam jsou, tím vzniká větší chuť pro korupci."
Tak toto si přesně myslím taky, s tím rozdílem, že nerozlišuji místní a vysokou politiku! Jsou tam pořád ti samí lidé!

Jaký asi dopad na morálku společnosti má tato více než desetiletá absence poctivosti a řádu v otevřené demokracii a tržním hospodářství?! Dodnes slyším 1.náměstka MFČR Klaka, že s naftou a lehkým topným olejem je vše v zákoně v pořádku, a že novináři hledají problém tam kde není. Také slyším našeho současného prezidenta Klause (tenkrát ministr financí), že nezná rozdíl mezi čistými a špinavými penězi, a také slyším šéfa privatizace Ježka, že ekonom musí utíkat před právníky!

Mafie převzala ekonomickou moc a ekonomika ovládá politiky, přestože by měla být jejich nástrojem!
Sklidíme plody! Připravme se!

Nejoblíbenější politická věta současnosti je : "Máte-li důkazy o tom co tvrdíte, tak je předložte!"
Na to mohu politikům říci jen jedno :
Vy nám předkládejte každou minutou, že to tak není a logicky nám vyvracejte naše podezření! Jste naši zaměstnanci, tak koukejte odvádět řádnou práci a bez diskuse dělat to, co po Vás chce Váš zaměstnavatel, vč. předkládání výkazů Vaší činnosti! Ztráta důvěry je důvod k okamžitému rozvázání pracovního poměru (mimochodem)!
Jasná a srozumitelná občanská neposlušnost je projevem ztráty této důvěry. Zákoník práce se totiž na Vás "chytře" nevztahuje! Myslím, že se brzy této neposlušnosti dočkáte!"

Takže, pane moderátore, myslím!

Oldřich Kohout
Občan - volič
Zaměstnavatel zvolených politiků .


Zákonem nelze nahradit slušné vychování.

Právo je (má být) minimem morálky. Má tedy být v souladu s nejsilnějšími morálními imperativy danou společností v daném místě a čase vnitřně prociťovanými.
Pokud tomu tak není a právo se odchyluje od obecné morálky, zvítězí morálka nad zákonem. Kdybych měl sebesofistikovanější zákon, zakazující to či ono, co však adresáty zákona není považováno za nemorální, najdou si způsob, jak literu zákona obelstít a úmyslu zákonodárce se vysmát. Výsledkem samozřejmě je obecný pokles vážnosti práva.
Moudrý zákonodárce to ví a proto zákony šetří a zákazy v zákonem omezuje na ty případy, kdy jsou do značné míry nadbytečné, neb více než polovinou obyvatelstva respektovány dobrovolně i bez zákona.
Hloupý zákonodárce se snaží pomocí zákonů změnit svět a lidská nitra podle svých představ a tak chrlí jeden předpis za druhým. Například špidlokracie nám jich vydala jen v tomto roce již 381.
Co v těch 381 právních předpisech, publikovaných ve Sbírce zákonů do dnešního dne (zítra vyjdou další dva) vlastně je napsáno a stanoveno, to nikdo přesně neví. Jak by tedy mohly být dodržovány? A jak by za této situace mohlo být považováno za nemorální, když dodržovány nebudou?

A když autor tak vášnivě píše o veřejných zakázkách, měl se také vyjádřit, nakolik rozumí novému zákonu o zadávání veřejných zakázek č. 40/2004 Sb. Já jsem právník, četl jsem ho důkladně a zúčastnil jsem se již dvou odborných školení o tomto zákonu a stále mu nerozumím. A to, čemu rozumím, mne naplňuje úžasem. Víte, že je v tom zákoně například napsáno, že poměr Kč a Euro pro zjišťování limitů k zadávání zakázek je stanovován Evropskou unií a vyhlašován v Úředním věstníku EU, vydávaném v Bruselu? Dobrý, co? Kdo nevěří, ať si přečte § 14 odst. 6 tohoto zákona.

Saša, 195.113.166.14


ach boze.....

naivita az bezbreha..... vice zakonu, lepsi zakony, zakony na kazdou blbost od koblih po reznicke spalky.
Kazdy z nich prostor pro korupci VYTVARI (ten spalek laskave prehlednu) a ne ze omezuje.
reseni jedine, pro uredniky a socialisty zcela neakceptovatelne:
1) omezit jejich rozhodovani - kdyz urednik neni, neni treba uplacet
2) pevne lhuty pro rozhodovani
3) mistni dane - oni uz si obcane pohlidaji koho voli a co dela s "jejich" penezi - uz i to prerozdelovani od statu na obce je jen dalsim zdrojem korupce - minimalne politicke.

hyena chechtava, 203.248.232.26

„Mám založeno třeba pět s.r.o.,

kde tři z nich se účastní výběrového řízení např. na čištění a údržbu chodníků v obci.“
Někde to probíhá ještě jinak. Jedno s.r.o. či a.s. má skvělé informační a výpočetní vybavení + příbuzné (kamarády) na MěÚ, zato téměř žádné „dělníky“. Nemusí. K výběr. řízení zná předem VŠECHNA městská očekávání, předloží skvělé a vyčerpávající podklady, vyhraje a má na sezónu vystaráno. Skutečné provedení zadá nejposlednější firmičce v lokalitě za nejbídnější groš a něco (aby se neřeklo) provede „vlastními silami“ = lidmi z pracáku, na které od města ještě vyškemrá příspěvky jako na „nově“ vytvořená pracovní místa! Po sezóně řekne se zoufalým výrazem, bohužel. Při příští sezóně nadšeně znovu vytvoří nová pracovní místa.

Morálka je nějaká momentální dohoda, ale mravnost je průběžný stav, měl by být. Cokoli bez mravnosti má své limity, socialismus, kapitalismus, křesťanství. Z posledního bez mravnosti vznikla inkvizice. Demokracie bez ní taky táhne od jednoho průšvihu ke druhému. Dodržování slov vyřčených tu jaksi chybí.


Jaka, 194.212.16.103

Kazdý stát má takové politiky, jaké si zaslouží.

Jestliže pětina národa volí komunisty s jejich třídní nenávistí, další volí železného, který připravil stát o 10 000 000 000 Kč, jestliže nepoučeni volí další naivkové věrozvěsty čistých rukou, pokrytecké pánbíčkáře nebo kubánské dobrodruhy, pak se není čemu divit. Netvrdím, že ODS je svatá, také s některýmu jejich funkcionáři máme nepěkné zkušenosti, nicméně alespoň jejich program je pro mně nejpřijatelnější. Zejména potřebné je radikální snížení role státu na všech úrovních - to je jediná cesta ke snížení korupce a šedé ekonomiky. Jistě namítnete, že řada funkcionářů ODS je zkorumpovaných a zkorumpovatelných - to ale už jaksi patří do charakteru každého politika. S tím se asi budeme muset smířit - jde jen o to, vytvářet korupci co nejmenší prostor. Současná vláda však dělá pravý opak - rozšiřuje počet úřadů a úředníků, zvyšuje množství přerozdělovaných prostředků, prohlubuje bytovou krizi regulací nájemného, likviduje drobné podnikání a tím vším vytváří korupční prostředí nebývalých rozměrů.

Pavel Soukup, 193.85.91.170

Líbí se mi lidé bez paměti,

pravící zhruba totéž - totiž "morálka skončila zvolením Klause" - JK, Mirek Pešat z daleké Floridy, Viktor ...

Ne že bych vzýval Klause jako zjevené božstvo a zdaleka si nemyslím, že Klausova morálka nějak vyčnívá nad obecný průměr, nicméně podobná tvrzení házející vše na Klause, případně ODS hraničí s debilitou; omluvou múže být tak akorát věk dnes tak do 25 let spolu se špatnými rádci a neschopností získávat a třídít informace z období, kdy dotyčný v nejlepším případě bojoval s písemným dělením, případně špinil plenky nebo ještě neexistoval.

Po mém soudu úpadek morálky začal německou okupací, pokračoval vítězstvím pracujícího lidu a okupací sovětskou. Represe a strach láme charaktery, manifestovalo se tu na podporu Říše, tu na podporu kolektivizace a vyjadřoval se nadšený souhlas s bratrskou pomocí, podpisovaly se masově petice odsuzující agenty imperialismu, špióny a zrádce lidu, odsoudila se Charta a lezlo se do jediné strany kvůli kariéře (to přece dnes musí každý pochopit, že) ...

A v rovině jaksi materiálnější - hesla typu "kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu" nejsou výdobytkem poslední doby, naopak ... ctěn byl ten, kdo si nakradl, namelouchařil v pracovní době z materiálu nikoliv vlastního nebo našmelil víc ... kolik rodinných domků bylo z "ušetřeného" materiálu, kolika papalášům dělali na soukromých vilkách dělníci v pracovní době za peníze národního podniku ... vzpomeňte, jak kvetla korupce v Mototechně a vůbec kdekoliv, kde se distribuovalo nedostatkové zboží ... tyhle dvě tři generace trvající návyky se sametem nijak nezlomily.

Jura, jurax@seznam.cz, 195.47.14.122