14/07/2004
14.7. POLITIKA: Patové situace
Michal Pavlata

Po volbách v roce 1998 vznikla mezi vítěznou ČSSD a největší opoziční stranou ODS společná dohoda známá jako "opoziční smlouva". Dnes to vypadá málem tak, že si to tyto dvě nejsilnější strany upekly mezi sebou. To je ovšem zřejmá nepravda. Ustavení této dohody předcházela neúspěšná jednání premiéra Zemana s dvěma menšími parlamentními stranami-KDU-ČSL a Unií svobody. Tyto dvě partaje, které s bídou daly dohromady polovičku procent, které získali vítězní sociální demokraté, měly neúměrné požadavky při obsazování křesel v Zemanově kabinetu. Byli to takoví dva malí ratlíci, co poštěkávali na velkého bernardýna. A tak se bernardýn domluvil s elegantním kníračem a oba ratlíky vyřadili ze hry. To se mnoha lidem nelíbilo, ale podle mého soudu to bylo v nastalé situaci jediné možné řešení, protože jinak by u nás byly parlamentní volby každý druhý víkend. Opozičně smluvní parlament se pokusil změnit volební zákon. Jistě, ten nový zákon byl účelový. Jedním z jeho účelů bylo vytvořit v naší zemi stabilní politické prostředí. U moci by se střídaly dvě strany. Politici partají, které by se do parlamentu nedostaly, by jistě přestoupili do některé z nich. To umějí znamenitě. Mohl to být konec bolševismu v Čechách. Komunisté by měli jednociferný počet mandátů. Ale nebyli by u toho kluci a holky z US, což vadilo panu prezidentu Havlovi natolik, že pomocí Ústavního soudu zákon smetl a prodloužil tak komunistům život o mnoho let. Sedí jich tam teď 41. Kluci a holky z Unie chtějí být u vlády pořád, i když strana je už dávno pod hranicí volitelnosti. Dnes požaduje nový volební zákon kde kdo. Škoda, že to nevyšlo už před lety opoziční smlouvě. Mohli jsme si ušetřit několik sto jedničkových nestabilních slepenců. Jeden se možná už zase chystá. Bůh nám buď milostiv. Červenec 2004 Michal Pavlata

Vsechno se odvijelo od voleb 96

tenkrat mel Klaus podle meho bouchnout do stolu a jit do opozice... jo, tenhle pocit znám, pak bych asi zůstal u svého tehdejšího názoru a preferencí. Ale ono se od rozjetých kšeftů odchází špatně, další působení prokázalo, že nešlo o ideje, ale o koryta.

jonáš, 80.188.73.54

naprosto přesný a výstižný článeček...

není v něm ani chybička. Přesně o tom to bylo a o ničem jiném. Někomu se to sice líbí a někomu ne , ale rozhodně to byl pokus o vytvoření "amerického" systému, ve kterém se komouši můžou tak akorát CHODIT KLOUZAT !!!

Takže ti nejzarytější pravičáci z Uhelných skladů by měli tiše šoupat nožičkama a mlčet...číslo 41 komoušských mandátů je JEJICH dílo !!!

Zdravím všechny staré známé a zase se loučím...

Rudý Baron, rbaron@centrum.cz, 212.11.97.232