16/07/2004
16.7. ZAMY©LENÍ: Úplné zatmìní mysli
Mirek Pesat

Znate tu historku, jak bylo potreba rozsirit Nizke tatry, zjistilo se totiz, ze partyzanu, kteri bojovali v SNP bylo udajne tolik, ze by se do tech hor nevesli.
Podobny pocit zazivam dnes, kdyz zjistuju, kolik lidi za bolsevika trpelo, v podstate jen par jedincu opatrne prizna, ze se za komunistu nemeli spatne a jen silenec jako ja napise, ze tolik srandy jako tehdy uz nikdy nezazije.
Objektivne musim pripustit, slo nekdy spise o legraci s nadechem tragikomedie a casto uz nic jineho, nez delat si z toho srandu neslo.
Neni zamerem teto vzpominky obhajovat socialismus a uz vubec ne socialisticke pohostinstvi, jen jsem to dobu prozil a nejak si nemohu vzpomenout na ty masy trpicich spoluobcanu.
Od pankejtu k pankejtu se tomu hezky cesky rika, podobne jste za komunistu nepotkal /oficialne/ cloveka co se mel dobre za prvni republiky, mimo vykoristovatelu, ti bohatli z krve a mozolu delnicke tridy. tridy.
Jak uz jsem zminil, bude to vzpominka na pohostinstvi v dobe predlistopadove, tedy odvetvi narodniho hospodarstvi na ktere "trpici" pametnici vzpominaji jako na "nocni muru".
Podle meho nazoru se toto odvetvi nijak nelisilo od jinych oblasti ekonomiky, tedy v zasade stejna mizerie planovaneho socialismu, provazena nedostatkem surovin, spatnym strojovym a materialovym zabezpecenim, linou udrzbou , neschopnym a zbytecnym reditelstvim konce.
Z pohledu zakaznika byla tehdejsi pohostinska zarizeni mistem, kde za sve "tezce" vydelane penize dostanou; osizenou porci jidla, redene napoje notne pod miru, neochotnou obsluhu a spinave, zapachajici toalety.
Takto na socialisticke pohostinstvi vzpomina vetsina "trpicich" pametniku a objektivne nutno uznat, ze vcelku pravem.
Ponekud me zarazi, ze uplne stejni lide maji naprosto odlisny nazor, pokud se meritka uplatnovana na pohostinstvi prenesou do jine hospodarske oblasti.
Parta obkladacu, sedrena z melouchu, ktery zvladli v ramci prcovni doby, z nakradeneho materialu, vchazi do dveri hostince, chteji pivo a reznou, do konce pracovni doby/jejich/ chybi dve hodiny, pri placeni vynadaji obsluze do zlodeju, protoze pivo bylo pod miru a gulas sama flaksa, odchazeji vcas, aby si na pracovisti "odpichli konec sichty".
Do restaurace prichazi podnikova kontrola z reditelstvi RaJ/Jednoty/, kontrolou dochazkovych dokladu se zjistuje, ze zamestnanci delaji uz dva mesice sestnactihodinove smeny, bez volna, soboty, nedele, je sezona, lidi si vybiraji dovolenou, nikdo to nechce delat, brani se vedouci.
No jo, ale co podnikova smernice, mraci se kontrola, poslechnete devcata, nemate hlad, vedouci se usmiva, dostali jsme dneska nadhernou rostenku.
Posezeni v salonku je v srdecne atmosfere a ten zmrzlinovy pohar s ovocem na zaver ….. , nebojte soudruhu vedouci, my to na podniku nejak vysvetlime, devcata spokojene odchazi, uz takhle "odkontrolovaly" od rana tri hospody.
Dovezli pivo; "Honzo bez to prebrat", zavoznik z CSAD se nakloni k vrchnimu a septa do ucha, mam na vleku dva sudy dvanactky navic, dam vam to za pul ceny, beres, cisnik vaha, no za pulku rikas, skrabe se za uchem, kurva chlapi horecne septa zavoznik, neco taky musime strcit vratnym v pivovaru.
Vas si tak poslat pro smrt, konstatuje muz v zeleznicarske uniforme a labuznicky pricichne k rizku, uz tady cekam patnact minut,
to mate stesti, odpovi srvirka, ja jsem vcera na nadrazi tvrdla hodinu a pul, "zpozdeni", pokrcila rameny, "nikdo se se mnou nebavil".
Pockej, neblbni, sekretarka rychle odstrcila muze s kravatou, stahla si sukni a nervozne prehladila vlasy, prominte, vrchni si diskretne odkaslal a rychle polozil uctenku na stul, opily namestek mu silne stiskl loket a tlacil jej do kouta.
Poslouchejte, dela to jedenact stovek, rozepiste to na vecere, nealko a zakusky, jo a pripiste si tam stovku pro sebe, jinak by mi to skoleni" z fondu neproplatili.
Vojensky "gazik" nacouval k rampe, jeden z mladiku odhrnul plachtu a zacal podavat zbozi do otevrenych dveri kuchyne "U lipy", plechovky oleje, sisky salamu, krabice masla, sunka v plechu …. dam vam to za "litr", nacelnik kuchyne z nedalekych kasaren se vedoucimu restaurace dival zprima do oci.
Pane Latal, odbarvena starsi blondyna jej oslovila, zrovna kdyz zamykal dvere vinarny v pasazi, tak vy ted pusobite tady, ocima naznacila k ceduli s napisem "Blatnicka vinarna", ano, ted delam tady, pan Latal pritakal.
Ze vas vidim, blondyna si upravila kabelku na rameni, mate tam u nas na OPBH tu zadost na vymenu vany ….. .
Vite, rikala mi holka, dcera, vite, ze se k vam do vinarny jen tak nekdo nedostane, tak me napadlo, ze bychom si mohli nejak vyjit vstric.
Na tu dvojku vlevo nahore musime dat plombu, dentista Habadin si jeste jednou zrcatkem prohledl kaz a udelal omluvny kukuc.
Proboha pane doktore, provozni zamecke restaurace "Slunce" se zhrozila, jak ted budu vypadat, noo, dlouha pomlka, snad by sla bila plomba, jenze vite, odmlceni, je to nedostatkovy material, za valuty, rozumite.
Porozumela, stomarkova bankovka zmenila majitele ale za ten zarivy bily usmev to prece stoji .
Taky uz byste ty dvere mohl odemknout, kricel na nej pres sklo muz v balonaku, plnostihla zena vedle nej jen snazive prikyvla.
Otevirame v devet, zavolal taky sanzive zpet pres sklo dveri.
No to by vas tech ctyricet minut taky nemuselo zabit, nedal se chlapek v balonaku.
Jen tak mezi nami, cisnik si upravil motylka, taky v praci zacinate o trictvrtehodiny drive zavolal pres dvere.
Nebav se s tim zlodejem , plnostihla zena tahla pana v balonaku od dveri.
Tady je ta trigramova kava, zasveholil cisnik vesele a zrucne setrel ze stolu neviditelne smitko, autobusak se potutelne usmal, to jsi se preslechl, ja jsem si objednal sedmigramovou kavu, podle normy, vis, labuznicky potahl ze startky a naplno mu vydechl kour primo do oci.
Sedm gramu rikas, cisnik se pokusil dlani odehnat kour, ty vole, s tvym srdcem, to by te zabilo.
Ano chlapi, autobusak se obratil vyzvou na cely stul, vidite, vazte si vrchniho, protoze vam setri zdravi, silna kava skodi, cholesterol je nebezpecny, takze rizecek radsi polovicni a panaka taky nemusite po miru.
Cely stul se rozchechtal nad povedenym vtipem, mam tisic litru nafty, naklonil se autobusak k cisnikovi, kdyz to vezmes vsecko, mas to za "padik" na litr.
Sizunkove zelinari, bohati reznici, nenasytni hospodsti, ne, ze by to nebyla pravda
Ale je to jen kaminek mozajky jmenem socialismus, zda se mi, ze nekterym z ni hodne rychle vypadl obrazek "trpicich" proletaru a pracujici intelligence, kteri patnact minut pred koncem pracovni doby stali "nalajnovani pred pichackami".
Co je zvlastni, ze uplne stejni lide povazovali za samozrejmost pozadovat pivo, nebo dvojku vina pul hodiny po zaverecne , pripadlo jim normalni, ze nekteri jeste hodinu po "padla" musi pracovat.
Patek dopoledne, kolony aut lemuji vypadovky velkych mest a smeruji na venkov, stravit vikend na chalupe, ci chate, kolik tech rekreacnich staveni bylo postaveno nebo opraveno z materialu, ktery nikde nechybel, lidmi co dostali zaplaceno za uplne neco jineho.
Asi jsem skutecne zil v jine zemi, jak mi napsal v reakci na muj kometar jeden ctenar, protoze ja jsem temer zadne trpici obcany za socilalismu nepotkal, s kym jsem se setkaval denne byli nespokojenci predstirajici radne obcany a poctive pracujici, temer stoprocentne organizovane v ROH, cast z nich i s prukazem KSC, clenove brigad BSP, podepisujici socialisticke zavazky k vyroci Vitezneho unora, poctive platci clenske prispevky a znamky solidarity s lidem Kuby.
Socialismus pod vedenim KSC, skutecne nebyl spolecenskym zrizenim na ktere by clovek vzpominal s nostalgickou slzou v oku ale nebyl jen cerny a jen bily, byla to mozajka z kaminku ruznych barev, stejne jako dnesni kapitalismus.
Z takoveho videni sveta potom vznikaji argumenty o mesteckach, kde za komunistu byla jedna hospoda a dnes jich tam je sest, vsechny dobre prosperuji.
Zrejme jen z nudy a duvodu zcela neudrzitelne "prosperity" se provozovatele pohostinskych zarizeni rozhodli na podzim usporadat protestni pochody.
Jestli by nebylo rozumnejsi napred si s par hostinskymi promluvit, nez delat zavery z "narvane" kavarny-cukrarny na pocatku prazdnin on totiz konec skolniho roku nebyva kazdy den a jak znamo; "jedna vlastovicka jaro nedela".
Takze tak nejak si na tu dobu vzpominam ja, ale je docela mozne, ze v mem pripade jde o uplne zatmeni mysli a pravdu maji ti "trpici", kterym ze vzpominek vypadla jejich uloha v te tragikomedii zvane socialismus , na sizunka zelinare se vzpomina pohodlneji.

Mirek Pesat - Florida 15. cervence 2004

absurdistan samozrejme pokracuje

Kapitalismus buduji titiz lide, kteri ho uz budovali za bolsevika. Absurdni kapitalismus. Stejni lide, stejne mafie, stejne spinave/ciste penize. Je tady ovsem jeden rozdil, nebo pokrok, chcete-li: Bolsevici potrebovali k udrzeni moci, moce a mece totalni politickou moc. Dnesni upgrade spociva v odvazne myslence, ze bude stacit totalni moc penez ];-)

Lucifer, 147.231.36.143