18/08/2004
Pro fšechny omlouvače

no jasně, 40 let tu vládli komunisti, ale nikdo u nich nebyl. A když byl, tak ne ve vyšší funkci. A když byl ve vyšší funkci, tak nikdy nikomu neuškodil. Zrovna tak StB - nikdo nebyl evidován a byl-li, tak neoprávněně, nevědomě. A pokud něco podepsal, tak nevěděl co. A věděl-li co, tak z donucení. A i když to bylo z donucení, tak nikoho nepráskal. Byl-li členem StB, tak to nebylo z přesvědčení nebo kvůli sadistickým choutkám, ale tak ňák se to přihodilo a vůbec, co budeme teď o tom mluvit, když už je to tolik let za námi a všichni jsme si oddechli, že soudruzi. No a byl-li někdo u pohotovostního pluku, tak rozhodně nikdy nikoho neuhodil, takže je to naprosto v pořádku a pokud se někomu zdá, že mlátil, tak ať to dokáže. Nejlíp ať ukáže modřiny s vlastnoručním podpisem "příslušníka", případně dotyčný obušek se vzorkem DNA mláceného na jedné straně a mlátícího na straně druhé.
Tak ksakru kde jsem to vlastně těch čtyřicet led do roku 89 žil!!! Je mi z těch, kteří nedokážou rozlišit morální postoje od svinstev, které se tu děly. Howgh. Ostatním se omlouvám za tenhle výbuch.

J. Rosypal, J_Rosypal@ureach.com, 62.168.27.90

Pohrdavost mocných

Je to drzá vizitka mocnáře, že slovo kamarád má pro něj větší váhu než veřejné mínění. Jak říká Andy, je to symbol pohrdavosti. Jestli si Přibyl někdy praštil, nebo „jen“ velel, není pdstatné, podstatné je, že se dobrovolně do tohoto systému zapojil. Dobře si pamatuji výraz tváře jednoho velícího z kterési demonstrace z doby předplyšáku. Vytlačili nás z Václaváku a tam vytvořili zábranu s mezerou pro jednoho, na obou stranách stáli mladincí kluci v bílých helmách s pendreky, za nimi jeden velící. Zašprajcla jsem se tam a začla těm dvěma „mateřsky promlouvat do duše“. Hlavně ten jeden byl evidentně zlomený a tak jsem spustila: „Tak prašť si, uhoď, vždyť to nic není, jen jako by sis praštil do své maminky. Taky mám takového kluka, tak ať vím, jaké by to bylo“. Hleděděla jsem mu do očí a mlela to pořád dokola. Oba ty kluky to zlomilo, chytla jsem jen jednu ránu, na víc se nezmohli. Ten jeden téměř plačtivým hlasem jen opakoval: „Ne, paní, ne.“ Znělo to skoro prosebně. Ovšem ten velící za ním, to byl pohled, zrudlý, vzteklý, nejdřív řval, pak už jen sípěl – plňte rozkaz. Když se naše pohledy střetly, v jeho byla čirá nenávist. Z tohoto člověka už nikdy nemůže být zastánce demokratických postupů. Je to provždy škodná a se zvyšující mírou moci velmi nebezpečná. Gross nám tak vzkazuje, že spojenectví s takovými lidmi zvůle je mu vlastní. Bacha! Mějte na paměti alespoň u příštích voleb!

Jaka, 194.212.16.103

proč Přibyl?

Nad případem Přibyl si je možné uvědomit jak je vše relativní. Není tomu dávno, co někteří autoři komentářů v cause bratrů Mašínů považovali venkovského policajta a pokladníka banky k potvrzení správnosti činů bratrů Mašínů za exponenty tehdejšího režimu. Na druhou stranu nikdo neprotestoval když byl premiérem bývalý člen UV KSČ M. Čalfa a předsedou parlamentu bývalý generální tajemník UV KSČ Dubček. Senátor pan Pithart je bývalý vysoký funkcionář CSM a KSČ z let, kdy represe byly nejsilnější.A taky nikdo neprotestuje před senátem.
Tím Přibyla neobhajuji, nesouhlasím s jeho jmenováním. Příšernější než jeho policajtajtská minulost se mi zdá , že do takové místo má zastávat člověk, který se vyučil "mlátičkou". Fakt už tenhle stát nemá někoho lepšího. Kolik umí jazyků? Má zkušenosti s řízením administrativy rozsáhlého úřadu ?
Ještě jedna otázka . Na demonstraci se nad Přibyovým jmenováním rozhořčovali lidé, které jsem vídával v televizi i v novinách před rokem 1989. Nebyli stejně angažovaní jako Přibyl? Hezky to vystihnul Acht ve svém komentáři, přečtěte si ho prosím. A Vy všichni , kteří hystericky křičíte jaká je to hrůza ten Přibyl se zkuste zamyslet sami nad sebou. Máte čisté svědomí? Bude volit SD, KDU a US , kteří přímo či nepřímo Přibyla podporují?

milan007, 217.66.167.222

Reakce pana Grosse je zaražejícně zbabělá.

Podle mne měl reagovat přibližně těmito slovy:
Pan Přibyl má řídit úřad vlády, tedy servisní pomocnou organisaci, která se stará o měteriálně technické a organisační zajištění zasedání vlády, jíž jsem já předsedou. Nemá žádnou rozhodovací pravomoc v záležitostech veřejné správy ani státní moci. Proto Vašim požadavkům na jeho odvolání nevyhovím - on pracuje pro mne a ne pro Vás a Vás se jeho práce pro mne nemůže nijak negativně dotknout. O jeho minulosti vím, čestně mi ji přiznal i s podrobnostmi, o kterých nevíte zase Vy vůbec nic. A já mu dnes nijak nevyčítám, že v roce 1989 ve svém tehdejším věku plnil rozkazy a snažil se dostát požadavkům své profese. Pokud zjistím, že sám iniciativně vymýšlel a prosazoval morálně nepřijatelné postupy k udržení komunistické moci, pak svůj vztah k němu patrně přehodnotím - zatím mi ale nikdo nepředložil žádnou indicii k tomu, abych pana Přibyla mohl považovat za horšího než tisíce dalších tehdejších policistů, z nichž většina u policie slouží i nadále.
To by byla poctivá reakce čestného chlapa.
Na tzv. Palachově týdnu nebylo nejhorší, že nepovolené demonstrace rozháněli a demonstranty bili - celý národ to věděl a skoro nikdo se proti tomu výrazně nestavěl. Největší svinstvo bylo to, co přišlo potom od ministerstva zdravotnictví: pokyn, aby nebyla uplatňována regresní náhrada za léčbu a ošetřování zraněných. (Tuto náhradu podle tehdejší právní úpravy měly požadovat jednotlivé OÚNZ od SNB.) Zažil jsem, jak vysoce postavená právnička (a matka malé dcerky) se proti tomu postavila a na veřejné schůzi KSČ prohlásila, že je to protizákonné a ona že tento pokyn ministerstva respektovat nebude a jednotlivým OÚNZ v kraji ho nepředá a regresy po SNB za ošetřování zraněných demonstrantů vymáhat bude.
To byla větší hrdinka než ti demonstranti. Ona na rozdíl od nich měla co ztratit.
Žel, pár let po pádu komunistů zemřela na rakovinu.

Saša, 195.113.166.14

Estébácká mafie roztahuje chapadla.

Špidla jaksi kráčel rovně, ale strana mu uhnula doleva. Případ Pavla Přibila má nejméně dvě roviny. Jednak je to asi skutečně odvracení poroznosti od důležitějších ekonomických nepravostí a jednak je to sonda, co všechno si necháme líbit. Přinejmenším snad už i ti největší zaslepenci uvěří, že tzv. sametová revoluce byla dílem dohody (předání politické moci vybraným loutkám a ponechání si větší moci - ekonomické).
Patrně i vnitrostranický puč ČSSD byl dílem estébácké mafie, která již ovládla klíčové pozice nejbohatších průmyslových a bankovních komplexů a úspěšně likviduje pomocí nastrčených politiků konkurenci - malé a střední podniky, kampeličky, živnostníky, atd.
Nejsme jako oni, "český majetek do českých rukou", "zabraňme výprodeji rodinného stříbra" a podobnými hesly nás oblbovali podobně jako v Orwellově Zvířecí farmě "čtyři nohy dobrý, dvě nohy špatný".


Pavel Soukup, 212.67.92.35

Demonstrace a výpady proti Přibylovi

jsou jen ukázkou naší ustrašenosti (= vstřícné předposrání, jak pravil pan Vaculík). Hrdý a sebevědomý lid by v těchto hodinách již byl srocen na Václaváku a demonstroval proti Grossovi. Především ten hajzl s andělskou tvářičkou by měl táhnout a s ním celá jeho skvadra. Ale to je na nás přece jenom moc.

Ben Fato, 62.209.198.70