23/08/2004
Pánové, nepřijde Vám, že je problém někde jinde?...

... mě totiž "dostává" jiná věc. Kořistka byl ve volbách na PRVNÍM místě kandidátky. Přesto ho lidi vykroužkovali a poslali do hajzlu. Tedy ne o tom, že jeho strana dostala málo hlasů (prosím neslovíčkařit o spojení: US - strana :-)), ale o tom, že KOřistku lidi přímo nechtěli. Prostě negativně vyvolen. A prd, dveře mu zavřeli, na okno se zapomělo a kdo se nám sem pod servilním slibem loajality, buhví kolika zadky prolízal? Do hajzlu k čemu pak ta šaškárna s volbami? Parodie na stranu s podporou 1% (a to asi spíše díky zaokrohlouvání) si klidně procpe vyautovaného elektrikáře...
S odstupem let si nemyslím, že Kořistka nemá rád psy. Prostě jenom byla poptávka. Když budou lidi řvát, že je moc důchodců a moc žerou, Kořistka se začne zasazovat za humánní likvidaci důchodců. Když u nás bude žít 6 milionu pejskařů, Kořistka první vystoupí s požadavkem, aby psi měli volební právo. Takže ne - Kořistka se mi neekluje kvůli psům (jemu jsou opravdu zcla volní a nijak zle o nich nesmýšlí), ani kvůli snazeupoutat na sebe fámou. On je mi eklhaft, jako naprosto bezpáteřní ambiciozní kus slizu.

vlada, 194.228.206.134

Osvědčený sociálně demokratický manévr, jakých jsme už viděli...

Vždycky před důležitou událostí se objeví šílené nařčení, které po oné události tiše vyšumí do ztracena. Ať už šlo o kufřík dokumentů nebo vilu ve Švýcarsku...
Tentokrát je třeba, aby ŽÁDNÝ z vládněkoaličních poslanců nehlasoval v souladu se svým svědomím. Pokud je náhodou mezi unionisty nebo lidovci nějaký slušný a poctivý člověk (já vím, že je téměř vyloučeno, aby jakýkoli poslanec byl slušným a poctivým člověkem, ale náhoda je vůl), je třeba ho rasantně zastrašit předem.
Nedáš vládě důvěru? To to jsi ty, kdo nakonec shrábl těch 10 ódéessáckých melounů!

Nic víc za celou tou "aférou" není.

Saša, 195.113.166.14

Stále stejný hovězí vývar.

Když se začalo trochu více mluvit o osmimiliardovém odstupném za nepostavenou dálnici, začali se pronásledovat fotbaloví sudí za desetitisícové úplatky a dálnice bez výběrového řízení zmizela v tomto mlžném oparu. Když se prolátne, jakéže to má masmilovaný Stáník kamarády v úřadu vlády, vypustí se mlha Kořistkova. Je to pára z téhož hovězího vývaru. Normální je přeci nelhat a zdroje jsou, ne?. PB

Pete Brich, 147.231.26.12

Kořistka nelže - uláceli ho, jenže je trouba:

Měl buď shrábnout těch 10 milionů a shodit vládu.
Nebo si měl zajistit odposlech , nenápadné svědky atd. a udělat ten skandál dokonale.

Škoda obojí by bylo zajímavější než současný vývoj. Bohužel to zpackal.



Daneš, 194.212.232.6

Velký Václav nám to zase vyhodnotil

Nedůvěryhodná osoba? V.K. má opět pravdu, hlava jedna otevřená. Tohle lze totiž prohlásit o 200 členech poslanecké sněmovny, 81 senátorech, 18 ministrech a prezidentovi. Ostatně Václav tomu musí rozumět po tolika letech v politice.

Jan Daniel, 213.151.93.133

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
23.8. POLITIKA: O závislosti
Michal Pavlata

Při volbách jsem nikdy nedal svůj hlas tak zvaným "nezávislým", protože, když takto zvolený politik usedne ve sněmovně, stane se z nezávislého kandidáta závislým poslancem. Velmi závislý je samozřejmě MUDr. Kott, který se svého alkoholického návyku zbavil v čase tak rekordním, že tomu jako lékař sám přece nemůže věřit. Ale třeba bude při hlasování o důvěře vládě ve sněmovně přítomen a střízlivý. ČSSD, proti které šel před dvěma lety do voleb, je na něm závislá. Kott je slavný alkoholik. Teď jeho věhlas na pár dní přeskočil esenbák Přibyl. Velel rotě, co mlátila v roce 89 děti, které při zákrocích zeleného komanda volaly gestapo, gestapo! "Grosstapáček" Přibyl už svůj ředitelský post v úřadu vlády, pod tlakem veřejnosti, vzdal. Pro nezávislou poslankyni Táňu Fischerovou byla skutečnost, že Gross nominoval do vysoké funkce soudruha Přibyla nepřijatelná, ale i tak by pro Grossův kabinet ruku zvedla. Udělá to asi i původně nezávislý kandidát, nyní už závislý místopředseda US-DEU, pan farář Karásek. Že se Boha nebojí! Grossův kabinet je přece nedůvěryhodný už teď a to ještě nezačal vládnout. Nemá dostat důvěru ani bez Přibyla! Je to nesourodý sto jedničkový slepenec, závislý na všem možném a jakákoliv závislost je nebezpečné vazalství. Nejhorší závislostí ovšem je, neumět nic jiného a muset se politikou živit. Takoví poslanci se pak už několik volebních období snaží o jediné. Udržet se na volitelném místě kandidátky. Hlasování o důvěře tedy rozhodne nejen o budoucnosti Grossovy vlády, ale i o tom, kdo nás bude zastupovat po volbách. Mnozí zvednou zítra ruku pouze proto, že chtějí ve sněmovně ještě aspoň dva roky posedět. Pro ně jsou to roky poslední. Sledujme tedy a pamatujme si, kdo z "nezávislých" bude hlasovat podle závislosti a kdo podle vlastního svědomí.

21. srpna 2004
Michal Pavlata

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aspoň v něčem patřím k většině obyvatelstva.

Dívám se víc na Novu než na ČT (1+2 zusamen).
A deformace mediálního trhu, způsobená existencí ČT, mne rozčiluje ne osobně, leč z důvodů teoretických.
Ale mocenské zásahy redaktorů ČT do politiky mne už rozčilují velmi osobně, ne jen v rovině teoretické.
A proto zůstávám u přesvědčení, že ČT je nutno deetatisovat a privatisovat. (Také proto, aby Nova měla skutečného konkurenta.) Doporočuji tento postup:
1.Rozdělení ČT na AS (dnešní ČT1) a SRO (dnešní ČT 2).
2.Předání společenských podílů v SRO jednotlivým krajům v poměru počtu jejich obyvatel.
3.Prodej akcií AS na volném trhu.
4.Právní zakotvení zásady, že nikdo nesmí být vlastníkem akcií a/nebo podílů více než jedné společnosti provozující TV vysílání na více než 1/3 území a/nebo pro více než 1/3 obyvatel (dle trvalého bydliště). Pokud někdo vlastní a do 1 roku neprodá, zadrží mu to stát a nabídne na trhu (náklady a výnosy exekučním modelem).
Právní zakotvení zásady, že každá společnost provozující TV pro více než 1/3 území a/nebo obyvatel musí povinně vysílat informace označené presidentem, vládou, parlamentem, nejvyšším soudem a ústavním soudem, NKÚ a ombudsmanem, za veřejně důležité, ne však v rozsahu delším než 1 h denně. Za vyhlášeného stavu ohrožení by se kvotace samozřejmě prudce zvyšovala, stejně tak by se vyhrazený čas zvyšoval před volbami, tentokrát však ne pro státní moc, leč pro kandidáty.
5. Převedení výtěžku "koncesionářského" poplatku na státní fond televisního vysílání, který by grantovým způsobem financoval divácky méně zajímavé pořady (výchovně vzdělávací, kulturní, menšinové etc. etc.) a jednotliví vysilatelé by o tyto granty soutěžili. Dtto financování původní TV a filmové tvorby.




Saša, 195.113.166.14


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20.8. ENERGETIKA: Zemi si přece nechceme zničit
Bohdan Zronek

Naše planeta se svíjí v křečích. Výroba i spotřeba plodí milióny tun odpadků, do ovzduší vypouštíme škodliviny v množstvích, jaká Země nemůže snášet věčně, a aby cesta do sebezáhuby byla stoprocentně jistá, pokoušíme se, byť možná nechtěně, změnit klima stoupající produkcí skleníkových plynů, především oxidu uhličitého.

Chceme žít lépe a více spotřebovávat, pak tedy přes všechny snahy šetřit potřebujeme více energie - ropy, zemního plynu, uhlí, elektřiny a tepla. A kruh se uzavírá - objemy vypouštěných skleníkových plynů mohou nerůst jen těžko (a draze). Navíc se rýsuje hrozba, že fosilní paliva v historicky krátké době dojdou, některá - především ropa - ještě v tomto století.

Racionální úvahy o tom, kde v budoucnu chceme získávat energie, především elektřinu, zatím scházejí. "Spalovat uhlí je škoda, a navíc ohrožujeme klima!" říkají jedni. "Využití uranu je nebezpečné! Vzpomeňte na Černobyl!" navazují jiní. "Nejlepší jsou obnovitelné zdroje!" hlásají třetí, bez ohledu na nespolehlivost a vysokou cenu zejména sluneční a větrné energie. "Dobrá, přejděme na zemní plyn!" kontrují další, nicméně i jeho momentální dostatek a relativně nízká cena nebudou trvat věčně v případě prudkého nárůstu spotřeby (nehledě na vznik nepříjemných geologicko-politicko-ekonomických závislostí).

V této chvíli předstupuje před Spojené státy a vlastně celý svět prezident Bush s vizí vodíkového hospodářství, které nahradí stále dražší ropu a zemní plyn. I tady jsou nutné počáteční vysoké investice, ale podstatně důležitější je, že na výrobu vodíku jsou zapotřebí velké zdroje elektřiny - a tady se vracíme o odstavec zpátky.

Vypadá to jako začarovaný kruh. Že by skutečně neexistovalo východisko?

Nemyslím. V každém případě je třeba odhodit ideologie všeho druhu (proobnovitelné, projaderné, prouhelné či proplynové), začít šetřit a s nohama na zemi přemýšlet, jak dál.

V nejbližší budoucnosti se skutečně nerýsuje nový zázračný zdroje energie, který by negativně neovlivňoval životní prostředí. Ještě dlouho tedy bude nutné snažit se optimálně skloubit využití všech zdrojů nám dostupných, tedy i ekologicky šetrné spalování fosilních paliv a důsledně zabezpečené využití jaderné energie.

Zdá se, že času je dost. Bohužel není. Spotřeba elektřiny u nás i ve světě stále roste a dočkat se toho, že se nám jí kvůli dnešní ideologické předpojatosti typu NIMBY (nestavte na mém dvorku) nebo BANANA (nikdy ani nikde nic nestavět) bude nedostávat si asi nepřeje nikdo. Začněme tedy seriózní veřejnou debatu o tom, jaké energetické dědictví zanecháme svým potomkům a prapotomkům dřív, než nás k tomu donutí prudký nárůst cen a nedostatek zdrojů, podobně jako v ropné krizi 70.let . Mluvme o všem - výhodách i nevýhodách toho kterého zdroje, aniž bychom jej a priori odmítali.

Pomůžeme tím sobě, planetě i svým potomkům.

Bohdan Zronek, vedoucí 2. reaktorového bloku JE Temelín, sdružení Jihočeští taťkové