17/09/2004
Tríhrbý velbloud

Kdyz jsem jako cerstvý absolvent nastupoval v polovine 70. let do práce, vysvetlil mi soudruh vedoucí, neco, co nás ve skole neucili:

Základní metodou socialistického plánování je metoda trihrbého velblouda.
Potrebujes jednohrbého? Tak si naplánuj trihrbého. Nahore ti jeden hrb skrtnou a tobe zbude víc, nez jsi potreboval. Ty budes spokojený a ti nahore taky, pri predstave jak dobre usetrili.

Tak o tom to socialistické plánování je. I dnes po patnácti letech. A nejen u nás.

Rozpocet EU na dalsí "petiletku" se uz pripravuje. Az zase budou Francouzi, nebo jiní kovaní pravicoví kapitalisté poucovat ty východní zabednence, jak mají mlcet, vzpomente si na starý, dobrý ceskoslovenský socializmus.

Kdyz jsme se toho východního zbavili dvermi, vrací se nám oknem ze západu zpátky. A pan Kalousek je pragmatik. Jedná, jak si doba zádá.

BERAN, 83.208.7.172

Kalousek vyslal jasný signál zejména politikům a voličům ODS.

Říká jim tím: nejen že jsem nevstoupil do vlády sociální demokracie, ale dokonce se i chovám pravicově a sociální demokracii v rozvoji socialismu brzdím, seč mohu, dokonce víc než by odpovídalo našemu minulému volebnímu zisku.
Takže s námi, pánové a dámy s ODS, můžete po svém volebním vítězství za dva roky směle počítat. KDU-ČSL pod mým vedením Vám Vaši pravicovou visi rozhodně neshodí.

A vážení - není to snad pravda?

Saša, 195.113.166.14

Jak bych ho nazval?

Politikem, který poslouchá své voliče. Svoboda není už předsedou a Kalousek je předsedou právě proto, že voličů lidovců si přejí raději spolupráci s ODS než s ČSSD.

Nebo byste opravdu radši oposiční smlouvu No.2 mezi ČSSD a ODS? Myslím, že hlavním Kalouskovým úkolem je udělat vše, aby k takové hrůze zase nedošlo. A doufám, že ODS si uvědomuje, že na oposiční smlouvu doplatila nejvíce ona sama.

A jinak se podívejte na
http://ihned.cz//2-14921720-002000_d-6c
To je dost síla.


Saša, 195.113.166.14

Odpověď Báře, Kalouskovi a všem kdo souhlasí se státním zástupcem......

Milá Báro.
Souhlasím s tvojí první větou, ale ne myslet se nauč ty. "Pokud někdo způsobí nehodu a zranění osoby si nevyžádá víc než 7denní pracovní neschopnost, řeší se to jako přestupek."
Tolik citace. Vše ostatní v zákoně není , jedná se pak o podmiňovací způsob, co by bylo kdyby. Což v zákoně určitě není.
Nepleťte si všichni i s Kalouskem příčinu a následek a nezaměňujte je !!!!!
Takže vrátíme se k prvnímu bodu. Způsobil Knížák nehodu tím, že nedal přednost. Odpověď: ANO !!!!
Způsobil Knížák více jak 7 denní neschopnost ? OdpovědĄ: ANO !!! Byla paní XYZ připoutána ? NE !!! Z toho plyne Vše ostatní je založeno na hypotetickém základě. Kdo to ví a kdo mohl určit, že by byla menší neschopnost než 7 dní. odpověď: NIKDO a to proto, že se to nestalo !!!!
Ani lékař a odporník, nemůže vyloučit i následné komplikace z havárie a pak jsme zase na více jak 7 dnech. Takže pan Knížák je trestně odpověný za to co se stalo a státní zástupce, je zase jeden z odporníků na svém místě.
PS: Doufám že si to přečte a zamyslí se aspoň, je-li to erudovaný státní zástupce, protože v tom případě by se mohlo jednat, jak si všichni myslíme o neprokázané podplácení státního zastupce a můžeme samozřejme začít vyšetřovat jiným státním zástupcem, nejlépe z jiného kraje...

expertp, 62.209.198.121

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.9. SPOLEČNOST: Profesionální matky
David Hanák

Ekonomická teorie nás učí o tzv. relativní vzácnosti. Tedy když je něčeho méně lidé s k danému zdroji chovají jinak, jeho cena stoupne a zefektivní se jeho využívání.

S pocitem převrácení této teorie na hlavu pozoruji chování matek na hřištích ke svým potomkům. Díky tomu, že má žena pracující v Rakousku nedostala mateřskou a po půl roce musel nastoupit do práce, trávím ze svým synem spoustu času. Pozoruji tak chování matek ke svým dětem.

Všiml jsem si, že mezi normálními matkami a otci se vyskytuje speciální sorta "profesionálních matek". Zjednodušeně řečeno, tyto "profesionální matky" vychovávají ze svých potomků malé rozmazlené fakany, kteří při prvním problému začnou brečet. "Profesionální matka" ihned přiběhne, aby zjistila kdo si to dovoluje ubližovat jejímu broučínkovi.

Nezapomenu, když čtyřletý chlapec dostal hysterický záchvat protože neuměl vylézt na houpačku. Jinde zase dítě vztekle odmítne něco jíst a tak "profesionální matka" vytahuje ihned něco lepšího, aby si broučínek mohl vybrat. Nezapomenu jak můj dvouletý syn Sebastian rozbrečel asi pětiletého kluka na pískovišti, neboť si dovolil mu vzít lopatku. Dítě brečelo než doběhla jeho "profesionální matka", aby zjistila kdo broučínkovi ublížil.

Rozmazlenost, ukňukávání, vymýšlení si a celkové psychická závislost na matce v případě jakéhokoliv konfliktu s ostatními dětmi to jsou znaky dětí "profesionálních matek".

V další generaci se tedy máme na co těšit, ne nepodstatná část jejich příslušníků se při prvním problému ve svém životě budou utíkat k mamince, aby jim "pofoukala rozbité kolínko".

To co mi zde ve výchově chybí je něco co bych nazval "chlapský rozměr". Jakoby u profesionálních matek chyběl otec či spíše táta. Někdo kdo ženskou citlivost doplňuje vlastní autoritou.

Uvažuji. Je to výsledek existence tzv. svobodných matek ? Asi ne, někdy mají profesionální ženy své manžely, ti ale jako by rezignovali na roli otce. Buď trpně sledují co matky dělají nebo jsou svého druhu mužskou variantou profesionálních matek.

Zdá se tedy, že problém je prostě v té relativní vzácnosti. Málo dětí, či to, že má někdo dítě v pozdějším věku jako by z rodičovské autority ubíralo na síle. Otcové jsou jako dědečkové a svým potomkům vše dovolí, matky se stále obávají, že se jejím dětem může něco stát a opečovávají je. A tak, kromě toho, že další generace bude početně menší než předchozí, bude z velké části sobecká, rozmazlená, neschopná a ubrečená.

Prostě, máme se na co těšit.


Aj potkany sa ich budu bat

Davam k lepsiemu svoju prihodu z medzinarodneho ekologickeho tabora. Boli tam mladi manzelia z Kanady s 5 r. chlapcom a 4 r. dievcatkom. Aplikovali na nich tzv. slobodnu vychovu, teda ze decka mohli vsetko a nic im v ramci "rozvoja osobnosti" nebolo zakazovane. Budem strucny, deti mam rad, ale po tychto spratkoch bych slapal. Jeden ucastnik tam mal krotkeho potkana v klietke. Ked ho detiska nezdarene objavili a chceli pohladkat (dufajme ze len to) tak sa zver pritlacil do kuta klietky aby nanho nedosiahli. Proste aj diva zver sa ich bala...:-))) Sranda,ze, ale ked takato generacia sebastrednych, na technologiach absolutne zavislych ludi vyrastie, bude nas koniec napadne podobny upadku Rimskej rise. Staci sa divat napr. na TV sutaze. Ked tam pride mlady clovek (viem o com hovorim, sam som sutazil a zopar som ich znicil) tak si hned poviem, ze nema sancu. A z 95 % mam pravdu. Maju znalosti, ktore by som prorovnal ku rozdielu medzi normalne varenou a instantnou polievkou. Genialne to vystihol A.C. Clarke v knihe Desaty stupen, ked opisoval experimentalnu skolsku triedu kde sa ziaci ucili pomocou on line pripojenia na Internet : "Sit jim dala odpoved na kazdou otazku. Ale nevedeli, jake maji klast otazky". Pani a damy, pred ocami nam rastie masa buduceho elektronickymi masmediami manipulovatelneho stada ! Da sa s tym este nieco robit ?

Hulvath, 194.145.138.1

Český mantinelismus

se zase projevil.V době docela nedávné jsme po vzoru jednoho neomylného velkého Velkého Bratra hnali do předškolních zařízení téměř všechna robátka, dnes po vzoru jiného neomylného Velkého Bratra děti masakrujeme tzv. "něžnou vlnou", od které již i Velký Bratr sám odstoupil. Zejména se to projevuje např. tím, že robátko evidentně úmyslně rozbije okno, rodiče se mu omluví. Robátko nemá domácí úkol a neučí se, omluví se mu rodiče i učitelka. Robátko zapíchne babičku, omluvíme se mu všichni, neboť chápeme, že jsou to pozůstatky totality v nás. Že mu měl někdo dát přes hubu ještě předtím, než rozbil to okno, nikoho nenapadne. Možná trochu mimo, ale nesouvisí to náhodou třeba i s tím že EU nám bude počítat bacily na dětských hřištích a když jich tam bude víc nebo míň, než káže norma, tak hřiště zlikvidujeme?

Petr Netreba, p.diskuter@seznam.cz, 194.213.41.12

Ono to úsloví,

že je škoda každé facky, která padne velle má své opodstatnění a rodiče měli pravdu. Pokud něco provedu, musím si uvědomit, že následuje trest. V tomto případě formou ruční exekuce od rodičů a pokud je člověk soudný a zdravý, musí si uvědomi a časem k tomu i sám dojde, že facka byla oprávněná. Dnešní mládež chráněna mnohými rodiči, nadacemi a spolky, které nikdo nechce si to ani neuvědomuje a myslí si, že když něco provedou, tak se za ně někdo postaví.
Ve škole jsem taky nejednu schytal od učitelů a nikdy jsem se doma ani nezmíni, protže bych schytal i tam. Současná situace je i ve školách kritická a rodiče jsou schopni napadnout učitele, protože ublížil jejich parchantovi. když ho nenapadnou fyzicky, tak mu alespoň zařídí teror od nadřízených, vždyť na to přece mají prachy i známosti. Tož tak.

Vítězslav, 194.228.43.1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.9. KOMENTÁŘ: Prodávání radaru
Ivan Hoffman

(z pořadu Ranní poznámka, kterou vysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál)
Radar Věra je důkazem české vynalézavosti, ale současně i příkladem, kdy se výsledkem úspěšného bádání stalo obtížně prodejné zboží. Tím, že je radar schopen vidět letadla, do jejichž neviditelnosti Američané investovali milióny dolarů, existuje v praxi pro Věru jediný kupec, totiž právě Američané, kterým nezbývá nic jiného, než se skřípěním zubů koupit něco, co nepotřebují, pokud nechtějí, aby kromě Čechů viděl jejich neviditelná letadla ještě někdo další. Profesionální zdvořilost náměstka amerického ministra zahraničí, který potvrdil koupi jednoho kusu radaru, nic nemění na tom, že se z amerického úhlu pohledu jedná o neobyčejně trapnou transakci. Nejenže se musí vyrovnat s českým požadavkem, aby radarů koupili nejméně tolik, kolik jich překazili prodat Číně, ale navíc se má pan náměstek ještě přeptat ve Washingtonu, jak by Američané mohli České republice pomoci při prodeji zboží, které se ve skutečnosti snaží učinit neprodejným. Američané jsou spojenci, a to svádí k otázce, zda by nebylo správné přestat s vydíráním. Na druhé straně jsou ovšem Američané obchodníci, také prodávají kdeco kdekomu, a když jde o byznys, neberou si servítky. A je zde ještě jedna okolnost, která činí vývoj zařízení, schopného obelstít produkci amerických zbrojařů, přípustnou a dokonce chvályhodnou. Jedná se o příspěvek do soutěže, bez které není pokroku. Věra je impulsem k vývoji doopravdy neviditelného letadla, kterým se v budoucnu bude moci Amerika chlubit. A pokud pak budou nuceni kupovat u nás nějaký další radar, třeba Janu anebo Marii, možná se v americkém Kongresu najdou hlasy pro zrušení vízové povinnosti pro spojenecké Čechy. Takové zrušení vízové povinnosti je prostě třeba si zasloužit.

takhle to dopadá když o technických záležitostech píší lidé,

kteří se potí hrůzou z trojčlenky. Vera je pasivní detekční přístroj, tedy není to radar. Na triangulačním principu odhalí letadlo s aktivní elektronickou výstrojí. Pokud ji má letoun vypnutou Vera take nevidi nic. Tajemství Věry je v šikovném software, které porovnává změny elmag pole zachycené Věrou s databází změn zaznamenaných při průletech známých strojů. Četl jsem spekulace, že Vera může odhalit změny elektromagntického pole způsobené průletem tělesa. Do jaké míry je to spolehlivé , přesné, závislé na terenu a klimaktických změnách a třeba polární záři a slunečních skvrnách pochopitelně netuším a je to určitě výrobním tajemstvím. Princip je znám dlouho a je velmi nepravděpodobné, že by něco podobného nevyvíjely také jiné světové společnosti. O vízech jsem obšírně psal včera a už mne unavuje to každému blbovi vysvětlovat zvlášť

Dušan Neumann, dneu@ptd.net, 141.158.147.47

souhlas s D. Neunannem

Tu kachnu o sestreleni F-17 stelth, pustili do sveta Milosevicovi lampasaci a oni sami nevedi jak to letadlo sestrelili a proc, Americani take nic moc nevedi protoze se nedostali k troskam. Rozhodne to ale nebyl cesky radar, spise nejaka nahoda.
Cesky radar neni zadna vysoka technologie, ale spise jednoduche, levne a chytre zaplneni mezery v radarove technice. Umoznuje pozorovat lety letounu, ktere vydavaji ruzne signaly, a moc se svoji pritomnosti netaji. Napr Cinane by mohli pozorovat, kolik kdy a kde je proti min uskutecnovano pruzkumnych letu, bez toho aby pruzkumaci, Americani, vedeli ze jsou sledovani, mozna pozorovat lety v blizkosti Taivanu a na Taivanu, mozna pozorovat letecky provoz kolem americkych letadlovych lodi a pod. Take v bojovych podminkach sice tento radar nikoho nensestreli a presne nezameri a nenavede raketu ale je schopen rici, ze je ve vzduchu letadlo, kolik letadel, kde asi jsou, a jaky je to asi druh letadla a muze pozorovat bez vysilani vlastniho signalu a to je dulezite, protoze ve valecnem letectvu, se zapnuti radaru povazuje za nepratelskou akci. Tento radar muze mozna take umoznit zapnuti aktivniho radaru protivzdusne obrany pozdeji a tak ho chranit pred zasahem, a muze byt kombinovan s aktivnimi radary do obranne site. Je to proste, lacine zarizeni na nepresne pozorovani vzdusneho prostoru a ma hodne pouziti jak ve vojenstvi, ve spionazi a take v civilu, ale urcite nic nesestreli, ne tak stealth lwtadlo.
Ale na co je tento radar nejlepsi a nedostizny je generovani povesti o svych schopnostech a plozeni sovinistickych a protiamerickych sracek viz clanek nahore.

Jap, 198.81.26.74

hmm...

Tenhle STÁT rozhoduje o tom, kam a zda se vyveze Věra. USA může pouze lobovat, což se mu poměrně daří. A to si snad kromě výše se projevujících komentátorů uvědomuje každý. S vízy to nemá nic společného. Ovšem s naším státem všechno. Kdyby měl Saddam Věry, měli by s ním Američani podstatně větší problémy. Jeho hustou radarovou síť mu zničili jedním útokem na základě toho, že radar se prostě neschová, vysílá :)
Ale není to o Saddámovi. Prostě Čína má doložku nejvyšších výhod, je to země s velkým spotřebitelským a výrobním potenciálem. Tak proč tam kurva nemůžeme prodávat Věru? MY! Nikoliv ten vynálezce, nebo výrobce. Tento stát to potřebuje.
A ještě - jeden z komentátorů vyjádřil, že letadlu stačí vyponout elektronické systémy a Tamara, pardon Věra ho nenajde. Přeji tomuto pisateli hodně štěstí při vypínání elektronických systémů za letu :))) :)))

watcher, 194.228.96.98


Omluva. do choulostivé situace

a to proto, že jsou jediní, kteří za těžké miliardy zkonstruovali neviditelná letadla a jsou jediní, kteří je vlastní, takže radar typu věra nepotřebují. Mají jiný způsob, jak s těmito letadly komunikují za letu. Problém je v tom, že jsme je chtěli prodat státům, nad ktrerými tyto letadla potencionálně mohly létat a byly by všechny peníze vražené do vývoje k hov..
Co mohou dělat, zbývá jim buď zakázat prode, což se jim částečně podařilo nebo to odkoupit sami, což nyní činí a nic jiného jim nezbude.
Jinak je to všechno o tvrdém obchodu a penězích. Je to taky o tom, že pokud polezeme amíkům do zadku, zastavíme výrobu nebo nepolezeme a můžeme je takt vyhodně přitlačit ke zdi, oni by udělali to samé. samé.

Vítězslav, 194.228.43.1