24/09/2004
Nejsem chemik a nikdy jsem doma netopil v naftových kamnech.

Nicméně mám jakousi zasutou matnou vzpomínku, že kdysi dávno za komančů při jedné z vln masivního zdražování pohonnných hmot byla přetřásána myšlenka, že velké množství lidí, zejména pensistů, topí doma v naftových kamnech. A že je to zdražení velmi těžce postihne. A zrovna to bylo za nějaké té zvlášť tuhé zimy v 70. letech. A mám pocit (nelpím na tom), že právě tehdy se vytvořila ona nová komodita "lehký topný olej", aby lidé odkázaní na naftová kamna neumrzli nebo nezadlužili se. Pro nepamětníky připomínám, že pořídit nová kamna byla tehdy drsná investice a velmi složité to bylo - přímotopy nebyly, plyn se zaváděl zdlouhavě a WAW potřebovaly zvláštní povolení, vrátit se k uhlí byl také problém, neb uhlí bylo nutno koupit v létě a na potvrzení NV, že kupec doma skutečně uhlím topí.
Proto to chemickoobchodnická šaráda s LTO místo nafty. A nepodezřívám ministry a poslance, podílející se na daňové reformě začátkem 90. let, že o tom věděli a cíleně toho zneužili zavedením odlišné sazby. Kdo z nich byl chemik? Nevím, ale vzhledem jací to byli diletantni skoro ve všem a jak tápali a nevěděli si s novou mocí a státem vydaným jim komunisty vůbec rady, bych je z nekalého úmyslu nepodezříval. Spíš je možné, že jim tu dvojí sazbu našeptal někdo z těch, kdo v 70. letech u toho vymýšlení komodity LTO byli. Inu - nějaká "stará struktůra" (oblíbená nadávka 1. pol. 90. let) si spočítala, že bude brzy z ministerstva vyakčněna, i při zpracovávání podkladových materiálů pro pana ministra si udělala zadní vrátka. Tedy spíše vrata. Či přímo zámeckou bránu. A tou branou se pak ale procpalo mnohem více lidí.
A že se to vytahává zrovna teď? No jistě, Gross se odmítá smířit s tím, že dvě volební období pro jednu partaj je příliš mnoho, a už vůbec ne s tím, že by měl být premiérem jen na dva roky. Zoufale si přeje ještě další volební období. A za pár dnů jsou volby do všech krajů a do 1/3 zbytečného senátu.
Že se causa znovu otevírá - to je jen dobře. Lumpárny musí být postihnuty. Ale že se kolem toho dělá takový humbuk, to tedy dobře není. Proč mají být všichni aktéři tak halasně varováni, že se po nich už zase jde? Nebylo by lépe mlčet, vyšetřovat, pátrat a až po zatčení prvních 30 grázlů to pustit do tisku? No jo - ale to by se asi nestiholo do voleb, co?

Saša, 195.113.166.14

Mormoni a pašeráci

Klasický případ z doby prohibice v USA platí i zde. Zjednodušeně: mormoni prosadili ideu prohibice - byli morálně čistí- kampaň financovali pašeráci (to se skutečně prokázalo). Zajímavý byl průběh - v okamžiku kdy mormoni ideu prosadili, nezajímali se o detailní znění paragrafů ale právě to přesně věděli pašeráci. Mormoni fungovali coby užiteční idioti. V našem případě to byli sociálně citliví poslanci, kteří v parlamentu křičeli, že dětem ve školkách a důchodcům bude zima. Roli hraje fakt, že specifickou informaci, že atest na LTO a letní naftu má přesně stejnou specifikaci vědělo pár lidí , určitě ne ministr.(Pan Kořenský to na mouce vysvětlil skvěle ale někteří to nikdy nepochopí). Problém je v tom, že takových podobných specifických informací jsou mraky a téměř každý nějakou má a nikdo, ale opracdu nikdo, neví všechny. A protože u nás každý kdo má do prdele díru, řve, že potřebuje speciální zákon a spousta lidí (i tady) věří, že tvorbou nových zákonů se dopracujeme blahobytu či spravedlnosti, mají to pašeráci jednoduché. Další velká skupina lidí věří, že se měly přejmout zákony zvenku. Přesně to se stalo v NDR - přejali fungující zákony, přišli vycvičení soudci a policie. Na výsledek je potřeba se zeptat Saského premiéra George Mildradta (článek v Economistu .(http://www.economist.com/printedition/displayStory.cfm?Story_ID=3204021). Kromě racketu, nevím o velké ekonomické kriminalitě, kterou by nezpůsobil stát svým rozhodnutím.

Oteplovač, 80.188.58.20

------------------------------------------------------------------------------------

Gentlemane, jako ostatní novináři jste ani Vy nic nepochopil.

Zavedení "evropského zatykače" potřebuje sjednotit věk trestní odpovědnosti, který je v různých státech různý (jak vydat bez soudního přezkoumání oboustranné trestnosti 14 letého chlapce podezřelého z vraždy nebo zabití z nedbalosti v létě na dovolené do státu, který má hranici 14 nebo 13 roků?). I dají se novinářům v okurkové sezóně podrobnější a přitom neúplné informace o pár případech, jaké se děly vždy. Ta žurnalistická lůza z toho podle očekávání udělá davové šílenství, kdy pomalu celý národ ječí, že mládež dnes dospívá rychleji (taková blbost) a proto se musí snížit hranice trestní zodpovědnosti. A hurá - milý nový mladý ministr spravedlnosti může národu slíbit, že to udělá. Tedy ne pro národ, ale pro eurozatykač, ale to národ samozřejmě neví. Jenže v právu ještě více než kde jinde platí, že řeknete-li A, to B z toho vyplyne automaticky a nic s tím už nenaděláte. A tak se ministr sprvedlnosti v právu ne zrovna zkušený najednou doví, že snížením hranice trestní odpovědnosti na 14 roku dojde k masivnímu nárůstu trestné činnosti podle § 242 trestního zákona, jehož již prvý odstavec stanoví: "Kdo vykoná soulož s osobou mladší než patnáct let nebo kdo takové osoby jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let." Ajajajajaj...! Takže oni když ti 14 letí spolužáci v 9. (nebo i 8.) třídě se budou vzájemně osahávat (to stačí), půjdou do vězení oba! Oba již trestně zodpovědní, neb nad 14. let, a oba ještě podl 15. let! I je zjevné, že je nutno snížit onu hranici 15. let v uvedeném trestním paragrafu. Nic snažšího. Do té doby, než se někdo zeptá, kdy už tedy konečně pustí Opočenského (nebo někoho jiného, to je jedno - Opočenský z toho ale neuteče, ten tam měl i 12 leté cikánky). A jako blesk přijde uvědomění, že to také znamená, že staří kozlové, co jim to doma s manželkou už nestojí, budou beztrestně obírat ty rozkoškné čtrnáctky a papínkové proti tomu nic nezmůžou! Ojojojoj... to nám neprojde, že? Tak honem rychlo "sexuologové" na scénu a přesvědčte rodiče, že jejich ratolesti přece mohou již ve čtrnácti a že sex do školy patří...!
Jenomže ono to není jen o tom, jestli se čtrnáctkou s vyvinutějšími sekundárními pohlavními znaky může padesátník beztrestně šoustat nebo ne. Ono je to taky o tom, co s takto vzniklým těhotenstvím. Dispens k uzavření sňatku nezletilcem může dát soud až od 16. let. A také u matek pod 16. let soud rozhodhuje, zda vůbec smí o své dítě pečovat! (Zákon o rodině: Soud může přiznat rodičovskou zodpovědnost ve vztahu k péči o dítě i nezletilému rodiči dítěte, který dosáhl věku šestnácti let, má-li potřebné předpoklady pro výkon práv a povinností z rodičovské zodpovědnosti vyplývajících.) A zákon také stanoví, že dívka nad 16 let může sama svým jménem žádat o interrupci a jejích rodičů se na názor nikdo neptá! Takže zřejmě bude nutno posunout i všechny tyto hranice! A bude to průchodné? A dáme tedy občanky již dětem od 14. let? No to ale bude třeba snížit ještě i další 15narozeninové hranice, které se po různu v právním řádu vyskytují...
Starý kozel Uzel se samozřejmě těší, že se mu rozšíří klientela, ale já, ač nemám žádnou mladinkou dcerušku, z toho odvázaný nejsem. A myslím že leckdo z těch, kdo tak halasně řvali o snížení věkové hranice trestní zodpovědnosti, už také mění názor.
Ani dnes nikdo nepronásleduje kluka nebo holku dva měsíce přes patnáct, co si užije se spolužákem/spolužačkou dva měsíce pod patnáct. On zde jaxi chybí materiální znak trestného činu, byť ty formální byly naplněny dokonale. Ale když takový 25 letý mladík ojede "čtrnáctku", je zle. Napříště zle nebude, ani když tu čtrnáctku ojede šedesátník?


Saša, 195.113.166.14

Teď vidím, že tam mám chybičku.

Soud může přiznat rodičovskou zodpovědnost matce nad 16 let, nikoli pod šestnáct.
No není-li trestným činem sex s patnáctiletou, tak dálka těhotenství a šestinedělí a soudního projednávání nám tu hranici 16 let překročí a soud to klidně může udělat. U mladší matky pak nutně vždy musí probíhat trestní vyšetřování. Co s tím ale bude, když se hranice trestnosti sexu sníží z 15 na 14, toť otázka nejistá.
Prostě - v právu když řeknete A, to B budete muset říci chtě nechtě. Právo je totiž uzavřený logický systém, v němž vše souvisí se vším a vše se vzájemně podmiňuje a navazuje na sebe.

Saša, 195.113.166.14

------------------------------------------------------------------------------------
24.9. CHTIP: Jak určit výšku mrakodrapu pomocí barometru
Chechtavej tygr

Otázka při zkoušce z fyziky na univerzitě v Kodani: "Popište jak určit výšku mrakodrapu pomocí barometru."

Jeden student odpověděl: "Upevníte dlouhý kus provazu k vrchu barometru, pak spustíte barometr se střechy mrakodrapu na zem. Délka provazu plus výška barometru se rovná výšce budovy."

Tato vysoce originální odpověď tak rozzuřila zkoušejícího, že studenta vyhodil. Student se odvolal na základě toho, že jeho odpověď byla nepochybně správná , a univerzita jmenovala nezávislého arbitra, aby případ rozhodnul.
Arbitr usoudil, že odpověď byla opravdu správná, ale neukázala žádné zjevné znalosti fyziky. K vyřešení problému bylo rozhodnuto zavolat studenta a dát mu šest minut, během kterých by měl ve slovních odpovědích prokázat alespoň minimální obeznámenost se základními principy fyziky.

Student seděl tiše pět minut, čelo zamračené přemýšlením. Arbitr mu připomněl, že čas už uplynul, a student na to odpověděl, že má několik velmi závažných odpovědí, ale nemůže se rozhodnout, kterou použít. Když mu bylo doporučeno, aby si pospíšil, student odpověděl:

Zaprvé můžete vzít barometr na střechu mrakodrapu, hodit ho přes okraj dolů a měřit čas, než barometr dopadne na zem. Výšku budovy lze spočítat podle vzorce H = 0.5g * t 2. Pro barometr to ale bude smůla.

Nebo, pokud svítí slunce, můžete změřit výšku barometru, pak ho postavit na zem a měřit délku jeho stínu. Pak změříte délku stínu mrakodrapu a potom je jednoduchou záležitostí pomocí poměrné aritmetiky spočítat výšku mrakodrapu.

Pokud byste ovšem chtě li bý t vysoce vědečtí, mohli byste upevnit krátký kus provázku k barometru a zhoupnout jím jako kyvadlem, nejdřív k zemi a pak ke střeše mrakodrapu. Výška se vypočítá z rozdílu v gravitační síle T=2pi sqroot (l / g).

Nebo jestli má mrakodrap venku únikové schodiště, bylo by jednodušší vyjít nahoru a označovat celou výšku budovy pomocí délky barometru a pak to sečíst.

Kdybyste ale chtěli být jenom nudní a ortodoxní, pak byste mohli použít barometr k měření tlaku vzduchu nejdřív na střeše mrakodrapu a pak u země, potom převést rozdíl tlaků v milibarech na stopy, a dostali byste tak výšku budovy.

Protože jsme ale trvale nabádáni, abychom uplatňovali nezávislé myšlení a používali vědecké metody, bylo by nepochybně nejlepší zaklepat na domovníkovy dveře a říct mu: Kdybyste chtěl pěkný nový barometr, dal bych vám tenhle, když mi sdělíte výšku tohoto mrakodrapu.

Možná to přece jen není chtip, ten student totiž byl Niels Bohr, jediný člověk z Dánska, který získal Nobelovu cenu za fyziku.


Dánové a Nobelova cena za fyziku

Nikdo už nedokáže, zda příběh o Bohrovi je pravda či legenda, stačí, že je to pěkně vymyšleno. Omylem je však tvrzení, že Bohr byl jediný Dán, který získal Nobelovu cenu za fyziku. Byl první, ale dnes již ne poslední. Roku 1975 získali tuto cenu Dánové Aage Bohr (syn Nielse Bohra) a Benjamin Mottelsong (spolu s Leo Rainwaterem z USA) za svůj příspěvek k teorii jaderných interakcí.
Jan Novotný