11/10/2004
Logika logická a ta druhá

Je to zvláštní jazykový zvyk, že se i zvrácené logice musí říkat pořád ještě logika. Tak například sledujme logickou úvahu sociálně demokratické vlády, která za dobu svého působení ve Strakově akademii dokázala zvýšit státní dluh tak, že se začalo v souvislostim s ním hovořit o bilionu. Jelikož se ekonomice daří lépe, sděluje ministerský předseda, je možné… co? Snížit dluh? To by bylo vskutku logické počínání a tak by se asi zachovala každá rozumně spravovaná rodina. Ne tak Grossova vláda. Ta přerozdělí získané peníze na 14. platy pro státní zaměstnance.
Státní zaměstnanci jsou od počátku tohoto roku rozděleni do 16 platových tříd. Jejich plat je čtyřsložkový. Jeho základem je platový tarif, ten závisí na povaze práce, na kvalifikaci a na délce praxe. Kdo se snaží a pracuje dobře, dostane osobní příplatek. Třetí složku tvoří příplatky uznávané za mimořádné funkční nasazení, např. za vedení. A konečně jsou tu odměny za mimořádné pracovní úspěchy a pracovní zásluhy.
Třináctý a čtrnáctý plat do toho nezapadají, leda tím, že se to stalo zvykem. Omílaným argumentem odborů je nové rozdělení do tříd. Protože jich je teď víc, než bývalo, někteří lidé mají míň peněz. Jenže to je dáno tím, že se spravedlivěji ohodnotila jejich kvalifikace a spravedlivěji se ohodnotila jejich kvalifikace. Tak by zněla úvaha založená na autentické logice. Podle té druhé logiky ten, kdo se dopídí mzdové hladiny, nesmí za žádnou cenu pod ni klesnout, a když se nastaví jinak stavidla peněžního rybníku, stát je povinen napumpovat záchranné kruhy těch, kdo klesnou nosem pod hladinu.
Průměrný plat ve veřejném sektoru loni byl o 200 korun nižší než v soukromém sektoru. I kdyby sám Karel Marx vstal z hrobu, musel by uznat, že právě v soukromém sektoru je třeba hledat pramen užitných hodnot. Veřejný sektor je tu proto, aby vytvářel pro soukromý, produktivní sektor podmínky. Pracuje v něm 750 tisíc osob. Celkově je v naší zemi tak či onak zaměstnáno přes čtyři milióny osob. Ovšem svět už je tak zařízen, že právě veřejný sektor má nejpřímější páky na vládu a dokáže z ní nejúčinněji ždímat peníze.
Podle autentické logiky by i lidem ve veřejném sektoru bylo pomoženo nejvíc tím, kdyby ekonomika fungovala naplno. Pak by bylo možno snížit zadlužení země a bylo by možno zvýšit životní úroveň ve všech sektorech. Podle vládní logiky je třeba používat peněz k zacpání úst těm, co nejvíc křičí, přičemž slyšet jsou nejlépe ti, kteří jsou vládnímu stroji nejblíže.

Aston


Opět velmi dobrý komentář

Možná by na těch úřadech neškodilo trochu občas provětrat. Teplé dobře placené fleky tam zahřívají přestárlé žáby na pramenech s kvalifikací na úrovni doby ledové a na skutečně nezbytné lidi pak nejsou peníze. Tabulky zřejmě nevystihují vždy nejlépe jak je člověk výkonný, co umí a co koneckonců odevzdává. Může být třeba profesor doktor věd a nositel Nobelovy ceny, ale zároveň líný křivák, který nehne ani prstem a stará se jenom o své pohodlí. Docela bych věřil, že jich na ředitelských postech nejrůznějších institucí hezkých pár takových za novodobé stranické zásluhy sedí ... Bylo by docela zajímavé, zašťourat v jejich kvalifikaci a prověřit, co vlastně za poslední rok rozhodli a s jakým výsledkem. Jistěže (jakákoli) opozice musí přitom povinně spustit křik na obhajobu persekuovaných úředníků, ale to už si musí rozmyslet, za koho a jak se postaví. Trochu pohybu v těch zaprděných židlích by asi utišilo i ten křik o peníze. Někteří i docela schopní lidé totiž stále hledají práci

koumák, 193.179.143.251