10/12/2004
Není jen matematika

Gentlemane,
nevím jak jste zažil naše školství vy, moje školství od ZŠ po některé předměty na VŠ obsahovalo biflování hromady pro život a praxi zbytečných údajů.

Ve škole (ZŠ) jsem se např. dozvěděl kdy se který panovník narodil, oženil, umřel - to minimálně pro 20 panovníků.
Dozvěděl jsem kde se nalézá jaké nerostné bohatství pro cca 50 různých zemích světa.

SŠ:
Dozvěděl jsem se jaké jsou možné názvy a chemické vzorce pro asi 200 organických sloučenin, u kterých jsem se ale nikdy nedozvěděl, k čemu slouží.

VŠ:
Byl jsem nucen nacpat si do hlavy mj. i vzorec pro to jak spočítat množství volných elektronů na PN přechodu diody, ikdyž to min. 99,99 absolventů našeho oboru nikdy k ničemu nepoužije.

Všechno jsou to sice údaje zajímavé, ale jsou mi v životě na ...

Ve škole jsem se pořádně nedozvěděl:
Jak poskytnout první pomoc (ZŠ), jaká mám práva coby občan (ZŠ), jaké mám povinnosti coby občan (ZŠ), jak se mám presentovat (SŠ), jak asertivně komunikovat (SŠ), jak organizovat svůj čas (VŠ), jak pracovat v týmu (VŠ), jak komunikovat s cizinci (SŠ), ...

Bohužel i ta vámi zmíněná matematika (a já dodám, že i fyzika) se učí jen proto, aby se učila, nikoliv proto, aby se dokázala aplikovat na praktické věci.

Nyní dvě otázky:
1. Víte ve kterém roce byla bitva na Bílé hoře ?
2. Víte nebo dokážete aspoň přibližně spočítat jaká je brzdná dráha automobilu na suchém asvaltu při rychlosti X, včetně typické reakční doby člověka ?

Jsem přesvědčen, že typická oběť našeho vzdělávacího systému odpovídá:
1. Ano, 2. Ne

Považujete takovouto strukturu znalostí za praktickou výbavu do života ? Nebylo by praktičtější a užitečnější, kdyby odpovědi průměrného dospělého čecha na výše uvedené otázky byly naopak (1. Ne, 2. Ano) ?



Petr, shi@bonbox.cz, 193.165.6.103

Bohužel, stále a stále přetrvává ono příšerné klišé...

že pokud žák střední školy napíše esej, úvahu nebo cosi poněkud lepšího než prosté slohové cvičení a dopustí se tam z nepozornosti nebo z přílišného soustředění na zpracovávané téma pravopisné chyby (třeba špatná shoda podmětu s přísudkem, což mu kontrola pravopisu ve Wordu samozřejmě neodhalí), 99% opravujících učitelů (tedy, spíše -elek) zajásá, vrhne se na červenou propisovačku a začne škrtat, podtrhávat a samozřejmě za 5!
Hledat v práci žáka myšlenku?
Příliš pracné. Hrubá chyba? Snadno a bezesporu jasně zdůvodnitelné.
Že známku za 1 dostane bezobsažná, opsaná úvaha?
Ano, ale je bez chyb!
Dějepis - že zná žák souvislosti, že chápe nebo tuší (protože si o tom třeba přečetl něco, co učitel nikoli) proč a jak se to stalo a jaký to mělo dopad na momentální společnost?
Nezájem!
Neznáš datum bitvy u Kresčaku?
Nedostatečná!

P.S.
Tím ovšem nechci tvrdit, že jisté části, například matematiky, jest nutno se nabiflovat skutečně "nazpamět", třeba malou násobilku, mocniny čísel do dvaceti a podobné, zcela nezáživné, leč nutné věci.

P.P.S.
Samozřejmě fyziku, mechaniku na střední škole nelze vykládat jinak, než jako "vyprávění" o fyzice a mechanice. S příšerným zjednodušením, bez odvozování (bez diferenciálního počtu to totiž ani jinak nejde) se do žactva "nahustí" příslušné vzorečky - žactvo, krom pár jedinců, je po přezkoušení zase klidně zapomene - jejich život to prakticky neovlivní. maximálně si nabijí čumák v autě, v přesvědčení, že ve dvakrát větší rychlosti mají dvakrát delší brzdnou dráhu.

Vláďa, VladaPing@seznam.cz, 193.86.30.69


hmm, tak si říkám, kam intelektuálština a naivní

vidění světa povede...pan gentleman je příkladem.
ono vůbec ta západní civilizace vede tímto směrem, jak mi říkal jeden obeznalý známý, na univerzitách v usa studují matematiku už jen cizinci, hlavně asiati a američané spíš ty dějiny umění a práva ... u nás to bude brzo taky, že, jak soudím ze sestavy současné vlády...
jo jo, přestavy že národní bohatství vzniká spekulacemi na burze a vzájemným souzením, případně esejemi v novinách bohužel u nás vítězí. jo jo, materiální výroba a postupně i výzkum odchází na východ ... jenom si neuvědomujeme, že s tím odchází i naše civilizace a její vedoucí úloha ... gentlemanové totiž vítězí...



www racek, 194.213.208.2

-------------------------

9.12. SPOLEČNOST: Idiotská propaganda, záruka úspěchu!
Václav Vlk

Nejprve jedna stará moudrost: Když potkáte za tmavé noci na hřbitově jednoho kostlivce, začnete se strašně bát. Potkáte-li dva, bojíte se ještě více. Jsou li tři, hrůzou umíráte. Jde-li jich za sebou ovšem deset, začnete očekávat, kdy se postaví do řady a začnou cvičit prostná. Jak se říká, když je něčeho příliš, tak je toho moc.

Na účinnost primitivní a zlé politické propagandy pro blbé si můžete vsadit. Tvrdí odborníci. A mají to odzkoušené. Vždycky to prý funguje. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Hitlerovo Německo, Stalinovo Rusko, Peronova Argentina, Gottwaldovo Československo i Mečiarovo Slovensko. Evita "miluje lid", Hitler řve o "Nadnárodě" a tak dále. V menších poměrech u nás čeští novináři ronili slzy nad "výprodejem národního stříbra", na Slovensku vyrazili do boje o "špecifíká" Ján Slota, Kňažko i Čarnogurský. Prostě v dramatických dobách se blbne na kvadrát, jak si to plánovači kampaní přejí.

Začíná se však zdát, že tohle tak úplně nefunguje ve státech, které mají za sebou zkušenost desetiletí bolševismu. (Tato pasáž se netýká obchodní reklamy, ta může být blbá jak chce, když bude na vložky a nebo na pivo, funguje vždycky!)

Obyvatelstvo, zpočátku zmatené z nového stylu zpráv a propagandy, reaguje po nějaké době jinak, než si to masírovači mozků naplánovali. Popravdě řečeno v našem regionu se první probrali z kouzlení hovadinami Slováci a když i největší "Národniari" pochopili, že určitě nepřijdou slibované miliardy dolarů od kanadských Slovákov, ani "bratja Rusi" že nezajistí 200 000 pracovních míst a ty tanky z Pováží si ne a ne nikdo nekoupí, zvolili si do čela Dzurindu (což dodnes mnohé české komentátory a politiky rozčiluje). A přestali věřit zázrakům.

Nám to trvalo, možná díky většímu sociálnímu polštáři, poněkud déle. A tak u nás stále ještě vládne socdem a stále do nás hučí střídavě antiamerická, zelená, rudá a vůbec všelijaká propaganda. Ve všech odstínech. V televizi už není ve zprávách nic jiného než katastrofy, každý druhý příspěvek končí tím, že někdo dostane 12 let anebo miliardovou pokutu, policie pod Grossovým a Bambasovým vedením řádí na silnicích jak nafetovaná, policajti chytají milionáře, vodí je v klepetech a před kamerou se natřásají jak rousní holubi na báni, takzvaní ekologové blokují s vydatnou podporou ze zahraničí pomalu už i výstavbu veřejných záchodků, v republice se plánuje postavit tolik větrných elektráren, že se bude ten vzduch asi muset lopatama přehazovat aby vůbec proudil atd. atd. .

No a v tom se něco změnilo. Nenápadně. Nejprve se začali bránit obyčejní lidé a přišli na "demonstraci Zelených" u Plzně s tím, že nejlepší bude jim nafackovat. Tedy těm Zeleným. Pak socdemáci a Zelení prohráli ostudně jedny volby, pak druhé a senátní pak projeli už i komunisté. Občané si předvolávají starosty, kteří jistě nezištně a jen z nadšení pro ekologii, jak jinak, chtějí postavit kolem obce tu deset, tu dvacet, jinde i stopadesát příšerných megavětrníků, jinde se rovnou bouří i vedení obcí, které odolalo "přesvědčování aktivistů", že elektrické gigapyje na obzoru jsou to nejlepší. A tak dále. Nějak to drhne.

Protože ta "masáž" už nějak přestává působit, Gross ze zoufalství vykládá, že když si lidé zvolí Topolánka, bude nás Evropa bojkotovat tak jako kdysi Mečiara (asi si nevšiml, při svém vzdělání, že už jsme v Unii), policajti lkají, že umřou hlady když nebudou mít 32 000 měsíčně a na Duška prasklo, že kšeftuje s pozemky. Grebeníček veřejně přemýšlí, že by se mohli přiznat, že v padesátých letech vraždili lidi. Podnikatelé mezitím jak to jde (a jak ukazují čísla, většinou jim to jde) podnikají a když už to nejde jinak, tak s*r*u na idiotské předpisy. Kontrolní úřady (s výjimkou celníků, kteří bojují o život, totiž o práci, a tak si hrají na policajty) už pochopily, že se většina těch nesmyslů nedá dodržovat a tak, jako za totáče, kontrolují většinou jen co musí a jinak pokud možno nic nemusí. Kraje prostě i kdyby se poslanci postavili na hlavu privatizovat budou a guláše se budou vařit, i kdyby se hygienici a soudružka Součková třeba zvencli. A je to.

Stále se odborně dumá a v mediích rozebírá, proč tak krásně rozjetá propagační akce socdemáků nevyšla, proč lid nepodporuje Zelené, proč naopak souhlasí s tím, aby se konečně ekologistům zákonem zatrhl tipec, proč lidé nechtějí aby se přidávalo úředníkům a proč už zase soudruzi esenbáci - tedy dnes pánové policisté - opět mohou podle vzoru Pucholtovy filmové postavy tiše pod jabloní plakat na hrudích svých zasloužilých náčelníků a vzdychat "proč je lidi nemaj rádi".

Jistě o tom dumá i PR agentura, kterou Stáník Grosůch vyhnal, i mozkový trust Literárních novin, proč je nikdo nekupuje, dumat může i hnutí Duha i feministky, ba i firmy na větrníky. Proč jako že je nikdo nechce.

Ono totiž, když se lidé oklepali z šoku ze změny režimu, zjistili, že to co se na ně valí z proslovů i masmédií není zase nic tak nového. Stejné kecy, jen jinak balené, a když se už po padesáté dozví z Novy od nějaké babky, "že takovouhle hrůzu jsem ještě za celý život nezažila", když redaktorům z TV nedošlo, že většinu lidí u nás už živí soukromí podnikatelé, a ty opakované kecy o tom, že co podnikatel to zločinec už začínají nikoliv probouzet nenávist k podnikatelům, ale obrací se proti jejích tvůrcům, bývalým normalizačním novinářům, přestane tomu věřit úplně. Už jen skutečně osazenstvo hospod IV. cenové kategorie může brát vážně duševní výlevy masmediálních tvůrců, o kterých má člověk dojem, že nemají víc než IQ 50. Například reportáže o dítěti ukradeném mamince v Bratislavě, kde je jasné, že s 99% pravděpodobností jej ukradla, jak to bývá, bláznivá ženská, zatímco reportéři blouzní o "obchodu s orgány". A jiný novinářský doveda zase o celoevropské síti zlodějů dětí, což prý policie nemůže vyloučit. To si pak většina soudných lidí řekne, že toho má akorát tak dost a propaganda začne působit obráceně. (Domnívá-li se někdo, že TV zprávy nejsou většinou cílená propaganda, tak je naivnější než malé dítě).

Jste-li tedy příznivci rozumné středo-pravicové vlády (u nás nikdy žádná skutečně pravicová vláda ani partaj nikdy nebyla a dlouho nebude) a přejete-li si, aby už někdo nakopnul soudruhy ministry, jejich podržtašky a jejich souputníky, a také všechny ty hysterické aktivistky, sommerovské furie hlásající válku s pomstou chlapům, má-li už dost toho, aby nás sem jezdila poučovat agresivní část přihřátých hochů z celého světa a požadovala, aby mohli vystrkovat holé zadky na Jungmaňáku (jinak když ne, tak "vy vy vy, oškliví, my to na vás řekneme"), kdo prostě už má dost špinavé pěny, co se na nás navalila v posledních letech a která se zvedá po každé změně režimu všude na světě, ať ještě vydrží. Čím déle budou předvádět tuhle svoji prolhanou propagandu, tím dříve to pochopí většina lidí a tím dříve snad budeme mít rozumnou vládu bez Škromacha. Říkám-li rozumnou vládu, myslím i bez Tlustého.

My tady na Východě, jak nám přezíravě a posměšně říkají, máme výhodu. Víme, jak chutná stokrát opakovaná lež, a vidíme, co je za ní a jak její uplatňování dopadá. Proto to začínají mít u nás socani, zelení a různí aktivisté těžké. A nejen u nás. S námi z Východu to začíná mít složité i celá Unie. Protože, myslíte si že by někdo soudný z Východu mohl například jen minutu brát vážně ono slavné Lisabonské usnesení předáků EU o tom, že podle jejich plánů Unie do deseti let předežene Japonsko, USA a vůbec všechny ostatní?? Z praxe totiž víme, jak takovéhle plány byrokratů a levičáků končí. Zoufalým voláním "Neztratit stopu!"

P.S. - Myslíte si, že tahle vlna aktivity občanů je zrovna to, co myslel Václav Havel, když požadoval "občanskou společnost"? Já myslím, že ne. A to je také možná jeden z důvodů jeho dnešního mlčení.



-----------
Ubrat optimismu

Myslím, že autor je příliš velký optimista. Ono to zatím ještě zdaleka nejde všechno úplně samo. Jedno je ovšem nutné uznat: český volič není hlupák. Rád bych dokonce řekl, že dokáže rozpoznat zrno od plev, jenomže zrno mu bohužel ještě nikdo nepředložil. Připusťme, že se zatím slušně orientuje v plevách.

Lubomír Ptáček, nezavisly@demagog.com, 81.27.192.69