30/12/2004
29.12. POLITIKA: Terminátor v roli guvernéra
Zdeněk Holásek

Německý deník Süddeutsche Zeitung ve svém vydání dne 18./19. prosince 2004 uveřejnil interview s Arnoldem Schwarzeneggerem, guvernérem Kalifornie. Interview je poměrně dlouhé, avšak rozhodně za zmínku stojí několik vybraných otázek a odpovědí.

SZ: Bush vyzval k nové éře Republikánské strany, k „soucitnému Konservativismu“. Co jste Vy? Také soucítící konservativec?

Arnold S: je těžké odpovědět na tuto otázku, jelikož je vždy lehčí o tom mluvit, než se stát soucítícím konservativcem. Já jsem velmi soucitný a jsem ten nejvelkorysejší člověk ve své firmě a své kanceláří. Není nikoho, kdo by poskytl tolik plnění jako já, který jsem vypisoval Vánoční šeky a platil vánoční platy a platy na dovolenou. Já si to ale mohu dovolit. Avšak firma, která musí šetřit, jelikož jsou její akcie kotovány na burze a musí vykazovat zisky, nemůže takto rozhazovat peníze. To samé však platí pro vlády s jejich sociálními programy. V Kalifornii jsme v tomto roce vybrali 83 miliard dolarů. To znamená, že nemůžeme vydat více než 83 miliardy dolarů.

SZ: Dříve vytvářela Kalifornie stále nové dluhy.

Arnold S: Ano, tak Demokraté zruinovali Kalifornii. Nyní jsme vydali zákon, který zabraňuje tomu, aby politici mohli dělat nové dluhy.

SZ: President Bush uvrhl státní rozpočet ve Washingtonu do nového rekordního deficitu. Vy jste byl v Kalifornii zvolen guvernérem, protože deficit přivedl stát až na pokraj zruinování. Budete nadále šetřit?

Arnold S: Přirozeně. Demokraté tomuto poselství ještě neporozuměli a proto jim musím nyní říci ne, budete konečně nyní muset začít se šetřením. A je jedno, co říkáte; tak to také musí přijít . My musíme náě rozpočet strukturálně dostat pod kontrolu. V tomto roce jsme již ušetřili na školství, v příštím roce jsou na řadě zdravotnictví a sociální programy.

SZ: Máte v současné době odhady hlasů vyšší než 60 procent. Tak dobře si toho času nestojí žádný jiný vedoucí politik v USA. Chcete-li sanovat státní rozpočet, tak to také znamená, že můžete ztratit svoji popularitu.

Arnold S: Jasně, Demokraté budou naříkat: Ach, on nepřihlíží k chudým a k menšinám, má předsudky. To je, jak již řečeno, velmi lehké, být velkorysým a soucitným, jsou-li peníze. Ale nemáme-li je, pak nelze jednoduše slibovat nové programy jen proto, aby se ukázalo, že jsme třeba pro vzdělání. My všichni jsme pro vzdělání. Kdo by chtěl, aby se bezdomovec povaloval někde na ulici? Já ne. Žádný Republikán to nechce. Republikáni jsou v tomto případě zpravidla ta rozumnější strana. Řídí se silněji zásadou, že je možno vynakládat jen tolik, na kolik máme.

SZ: Co může stát dělat? Donald Reagan řekl: „Stát je problém.“ Nemusí jít vláda lidem z cesty?

Arnold S: Stát by neměl bezpodmínečně jít lidu z cesty, nýbrž mu má být mnohem více k službám. Stát musí být služebníkem lidu.

Tolik část interview s hercem rozporuplných filmů, ve kterých představoval Terminátora atd. Je chronicky známo, že američtí herci v politice – tak jako tomu bylo u R. Reagena – sklízejí silné domácí i evropské pohrdání. A přesto, zatímco z domácích hereckých celebrit se rodí obvykle – pokud se vůbec v politice angažují – jen nevýrazné osobnosti, které jsou spíše po nějaké době „znechuceny politickou scénou“ anebo jinak z toho všeho frustrovány (jako např. R. Hrušínský st., D. Kolářová a jiní), anebo jsou bezvýrazným pionem ve hře hlavních politických sil (např. T. Fišerová), v USA tamní demokracie dokázala porodit velké politiky jako např. R. Reagana, pokud míříme úplně nejvýše, anebo zmíněného Arnolda Schwarzeneggera, který je teprve na počátku svojí významné politické dráhy; protože je-li někdo guvernérem nejbohatšího státu Unie, pak je jistě možné o něm říci, že významným politikem. V tomto interview se guvernér Kalifornie hlásí nejen k úsporné fiskální politice jako základu zdravého státu, ale také k tomu, že je třeba tradiční americké tvrdé konzervativní hodnoty poněkud liberálněji modifikovat.

Tento článek není žádným obdivem Velkého Arnolda jako herce a je ještě brzy hodnotit Schwarzeneggerůvy výsledky ve funkci guvernéra, ale první kladné výsledky jeho působení ve významné funkci prvního muže Kalifornie jsou již známy. Tomuto muži však nechybí vůbec nic z toho, co naprosto chybí Škromachovi, Sobotkovi či Grossovi, kteří jsou páteří koaliční vlády. Zatímco mnohými opovrhovaný Terminátor ví přesně, co chce a co může jako jediné rozumné dělat, ví jak to dělat a také to dělá s plným nasazením, tak to vše našim vládním „tahounům“ chybí. Když nic jiného, tak jim chybí zdravý rozum a elementární znalosti fungování jakéhokoli rozpočtu, jehož zdroje jsou omezené. Je opravdu tristní, když představitelé lidu Škromaňonců bez ohledu na možnosti současné ekonomiky a z toho vyplývajících možností rozpočtu soustavně bezhlavě zadlužují rozpočet České republiky.

Ať se to komu líbí nebo ne, čas Terminátora nastal a postupujícím časem tato potřeba bude narůstat; hlavní hrdina se ještě hledá.

----------------------------------------------