25/02/2005
Předčasné volby jsou jediné rozumné východisko.

Sociální demokracie je v těžkém personálním marasmu a posice vládního hegemona jí zjevně překáží v uplatních očistných a seberegulačních mechanismů. Její "semknutí se před nepřítelem" a lpění na tom, aby v čele zůstal těžce poskvrněný člověk, jehož osobní svoboda je pro futurum již poněkud nejisté, ji ohrožuje v samé podstatě existence. Zánik sociální demokracie by ohrozil demokratickou formu pluralitní demokracie v této zemi, neb by vygeneroval nového hegemona levice - leninistické křídlo marxistů sdružené v KSČM. Sociální demokracie nezbytně potřebuje uvolnit ruce od vládní zodpovědnosti.
Předčasné volby jsou nezbytné a socdemáci na rozdíl od unionistů v nich nezmizí do nenávratna. Odložení voleb až na řádný termín by však nejvíce ze všeho ohrozilo právě ČSSD - předčasné volby jsou v jejím nejbytostnějším zájmu.
Že nové volby, ať již předčasné nebo řádné, vynesou do vlády ODS, o tom netřeba pochybovati. ODS předčasné volby až tak moc nepotřebuje - vládnutí má jisté.
Lidovci mají své také jisté. Ta oscilace mezi 8 a 10 % zůstane ve volbách předčasných i řádných.
Komunistům mohou předčasné volby mírně odložit - každý den prodlužování současného svrabu ČSSD jim přináší další a další hlasy.
US-DEU ve volbách zmizí a tedy je jasné, že pro ni platí "každý měsíc dobrý".
Zodpovědnost za stát však velí ODS i KDU-ČSL, aby předčasné volby prosazovaly, přestože pro ně jako strany zvlášť přínosné nebudou. Zda US-DEU bude schopna v zájmu státu spáchat politickou sebevraždu, to je nejisté. A komunisti? Toť otázka...

Saša, 195.113.166.14