21/04/2005
Ha, ha, ha, ...

Nezaměstnanost roste, zadlužení domácností roste, zadlužení státu roste, nedosáhli jsme růstu, který by odpovídal otevření trhu EU. Až odejdou zahraniční firmy za levnější pracovní silou, tak co nám zbude? EU není jen ČR, EU to je také Německo a tomu dochází dech, nemá už na financování EU. To že běžíme, neznamená, že běžíme dostatečně rychle, protože teď běžíme z kopce, využíváme posledních rezerv, které tu ve směru EU ještě zbyly, ale jednou budemem muset běžet po rovince a začas dokopce a ty dýchavičné 4% růstu v příznivých podmínkách nám budou chybět. Nebo to vypadá, že příští rok růst dosáhne 6% a další rok 7%. Ne? tak to jsme do EU vůbec nemuseli vstupovat, růstu 4% při takovém objemu růstu státního dluhu i dluhu domácností bychom dosáhli i mimo EU.

Ivan Nový, 62.141.24.1

***

Má špatná očekávání z EU se naplnila měrou vrchovatou,

nečekal jsem to tak rychle a v tak velkém rozsahu. Na rozdíl od Vás, Astone, vím o těch věcech z konkrétní praxe. Je to špatné a nemělo to být. Dobrého nepřišlo naopak nic. To, co je vydáváno za positivum vstupu do EU, zde bylo buď již před vstupem, nebo by to přišlo stejně (mírné hospodářské oživení EU spíše zbrzdila, neb brzdí náš obchod s mimoevropskými státy).
--------
Vůči Paroubkovi jsem chtěl být zdrženlivý a zatím jsem proti němu nepronesl slova křivého. Naopak jsem nespokojence krotil s tím, že je to sice socdemák, ale aspoň z konkrétní komunální politiky; člověk, který nutně musí vidět svět prismatem praktických zkušeností s řešením každodenních starostí a problémů ve velké obci.
Nicméně včera jsem ho slyšel v televisi, jak o sobě říká, že je nejúčinnější politik (krásný obrat užil: "...ukažte mi v České republice někoho jiného tak účinného") - tím zřejmě mínil "nejschopnější". Inu, z tak velkou mírou sebepřeceňování a nízkou mírou sebekritiky nemůže dopadnout dobře a spolu s ním tedy ani jeho partaj. Myslím, že i nad ním budu muset zlomit pomyslnou hůl.

Saša, 195.113.166.14

***

HDP je součtem toho, co se prodá. (Tedy i koupí)

A když se jeden zadlužuje, tak je obrat vyšší. My jsme si koupili růst na dluh. My rosteme, protože podplácíme investory, aby tu pobyli. To může být dobré, když se tím něco nastartuje, to může být zlé, když se peníze rozfrcají a přijde čas splácení.

jura-p, 85.160.3.190

***

Růst není zásluhou vlády

Protože se zde nevyskytuje mnoho ekonomů, dovolím si upozornit, že základní ekonomickou podmínkou, která u nás ovlivňuje růst výroby, jsou finance. Viz Tošovského zdražení peněz v 96, které se pak projevilo v poklesu HDP. Nízké úrokové sazby, které musely koncem 90. let zavést všechny země, se u nás projevily nejvíce. Podniky nebyly vysávány bankovními úroky a tak jim začalo zbývat i na rozvoj. Souběžně s tím skončila bankovní restrikce, kde banky najednou zjistily, že žijí jen z úroků, tj. musí někomu půjčit, aby měly nějaký příjem. Začaly s domácnostmi a teď už nabízejí i živnostníkům. Kdyby se udělala korelace mezi výší úrokových sazeb a HDP, určitě bude silná závislost, samozřejmě záporná. Vliv vstupu do EU je nesporný. Když k tomu připočtete přirozenou aktivitu Čechů umocněnou imigranty (Vietnamci, Ukrajinci, Rusové), vzniká tak skutečný potenciál pro růst. Bohužel socialisti vsadili na byrokracii a regulaci, takže se ztotožňuji s ODS, která říká "růst navzdory

JK, 193.179.65.178

***

Nevědomost hříchu nečiní

První rok členství v EU přinesl víc úspěchů, než doufali optimisté, a nesplnila se varování, jimiž strašili veřejnost euroskeptici

píše Aston. Nejspíš proto, že EU zatím ještě nestihla vymyslet příslušné normy a směrnice pro spisovatele scifi, takže Aston zatím nemusí jezdit na školení o europředpisech a nikdo jej nenutí je dodržovat, vykazovat statistiky a platit penále. Ale možná už ty předpisy EU dávno vymyslela a Aston to jenom neví a nevědomky je porušuje. Neznalost eurozákona ovšem neomlouvá a proto mu bude vyměřeno penále.

Ale při jeho výřečnosti se mu to třeba podaří ukecat, že za to opravdu, ale opravdu nemůže, že opravdu, ale opravdu netušil, že ty tuny europředpisů by se mohly týkat i takové věci jako je psaní scifi. V tom případě mu bude penále odpuštěno, ale to odpuštěné penále si bude muset vykázat jako svůj příjem a zaplatit z něj daň. Protože jak by k tomu přišli ostatní spisovatelé scifi, kterým penále nehrozilo a tím pádem nebylo ani odpuštěno a tím pádem byli oproti Astonovi znevýhodněni! Nedostali totiž od EU dáreček ve formě odpuštění penále, a Aston tento dáreček dostal, a z každého dárečku se přece daň platit musí, že.

A pokud si Aston myslí, že Bruselu do jeho psaní nic není, tak možná lecjaká firma si taky myslela, že do jejích zásob Bruselu taky nic není. Jenže jak je vidět, Bruselu do toho je:

Firmy disponující přebytečnými zásobami mají do 30. listopadu čas, aby je odstranily, a úřady pěti zemí musejí do 31. března 2006 jejich odstranění doložit, uvedla komise ve sdělení.

( viz http://www.novinky.cz/05/45/41.html )

Ale zatím je Brusel moc hodný, jenom dělá tytyty! a velkoryse odpuští, protože zatám pořád ještě ptáčka lapají... a naštvaní lidi by mohli neschválit euroústavu, že?

Milena, 212.111.2.100

*******************************************************************

No,

jako naprostému laikovi mi přijde trošku divné, co je na té státní maturitě - ergo vymýšlení testů - tak drahé. Vždyť maturitní otázky existují už století (neřkuli staletí), čeština, středoškolská matematika aniž cizí jazyky nijak bouřlivým vývojem neprocházejí, a o odborných předmětech se to na středoškolské úrovni dá tvrdit taky - snad s výjimkou informatiky. A sestavení testů studijních předpokladů snad nestojí milióny. Na druhé straně je obvyklé, že ministerští budou vymejšlet cokoliv tak dlouho, dokud jim na to potečou prachy; až téct přestanou, bude dovymejšleno a úkol splněn. Což prosím nevylučuje, že ti dotyční pracují poctivě a s maximálním nasazením - akorát v souvislosti s ministerskými úředníky se mi tomu nějak moc nechce věřit.

A že INDOŠ bude tunel jako prase a principielně hovadina věděl každý, kdo kolem počítače s internetem jenom nejméně dvakrát prošel. Akorát ti patřičně zodpovědní se vědomě soustředili na ten tunel - a jak se zdá, vyšlo jim to. Ono totiž tak blbou a nákladnou koncepci zavádění internetu do škol nemohli ministerští úřednící vymyslet a ministři zastřešit, aniž by byli nějak kladně motivování - tak blbí jaksi od přírody být nemůžou, to by nedostali občanky pro nesvéprávnost, ale za peníze bych takovou hloupost považoval ze velmi pravděpodobnou. Ostatně nejen tento ministerský počin naznačuje, že vědomá blbost se vyplácí - tedy někomu; stát, potažmo my volové, co (ještě) platíme daně, na tom samozřejmě tratíme.

Asi tak 35 let tomu nazad jsem v našem tisku četl škodolibě glosovanou informaci o skandálu v Pentagonu - prasklo totiž, že Pentagon nakupoval prkýnka na palubní toalety bombardérů B-52 za cenu vyšší, než kdyby ona prkýnka byla zhotovena z ryzího zlata. Jest patrno, že aspoň v něčen jsme se i my dostali na úroveň USA (před těmi cca 35 lety). Nebát se a nakrást si - toť heslo těch u moci (bylo, jest a bude).

Jura, jurax@seznam.cz, 195.47.14.126