25/05/2005
Nelžete si tak trochu do kapsy?

Komunistům k jejich současnému růstu pomohli ostatní komunisté (i nekomunisté) v "demokratických" stranách. Jejich způsob vlády se mi rozhodně uspokojivý. Z krátkého časového se to sice ještě špatně hodnotí, ale snad nejlepší byl nakonec Zeman, který dělal do čeho ho situace dotlačila a on to dokázal udělat (toto hodnocení jsem od sebe nečekal). Ne jako ti kokoti před ním a ti po něm. Kteří mají a měli spoustu pěkných řečí, ale realita jim unikala stejně jako nezbytné věci které by měli dělat (zdravotní , důchodová reforma, podpora školství....). A nebuďme zapomětlivý takto šly systémy nastavit již zpočátku vždyž ty trendy byly jasné, ale to se ustupovalo železničnímu molochu, pak se přidávalo policii a prachy mizeli v armádě v bankách ..... a nebyl čas na důležité kroky vedoucí k dlouhodobé prosperitě a stanovení pevných zákonných rámců.

213.175.37.214

***

Alfonsi ad klíčící komunismus,

zapomněl jste ale ještě dodat, že v dnešní době už nejsou rachitičtí proletáři pracující za směšnou mzdu 16 hodin denně, ale zato jsou závistiví nemakačenkové, jimž jsou sociální dávky sice málo, ale pracovat "za ty ubohé prachy" nebudou (a už zapomněli, že za bolševika by dělali jak mourovatí, jinak by skončili v kameňu jako příživníci). A na takové se komundírové zaměřují; a pak svádějí mladé, nevzdělané, leč radikální hňupy, co je už nezažili, na chiméru spravedlivého řádu. Své tvrdé jádro zapšklých gerontů mají jisté.

Ono holt dodnes existují jedinci, kteří si nejsou s to uvědomit, že za komunistické "sociální jistoty" pro některé jsme platili všichni umělou zaměstnaností a tudíž nízkou produktivitou práce, nekonkurenceschopnými výrobky, nedostatkovou ekonomikou, nizkými mzdami, dušením iniciativy lidí, poničeným životním prostředím a plíživým pádem do ekonomické propasti, o cenzuře, hranicích s ostnatými dráty a StB ani nemluvím. Ovšem kromě bolševické věrchušky (a řezníků, zelinářů, melouchářů, čišníků a vůbec manipulantů s nedostatkovými komoditami) nebylo komu co závidět, takže si všichni "spokojeně" žili.

Jura, jurax@seznam.cz, 195.47.14.126

**************************************

25.5. GLOSA: Počítačová gramotnost po našem
Gentleman

S počítači pracuji denně prakticky 30 let, ale podle průzkumu agentury STEM/MARK jsem počítačový negramota. S tímto tristním zjištěním jsem se pustil do psaní těchto řádek (přirozeně na PC). Termín "počítačová gramotnost" si patrně každý vyloží jako schopnost nějak pracovat s počítačem. Zjistit, co znamená to "nějak", už nebude vůbec jednoduché. Nějaký zdatný úředník zajisté vytvoří příslušné testy...

Jen čtvrtina našich spoluobčanů podle zmíněného průzkumu ovládá počítač a tento podíl chce vláda do konce roku 2006 zvýšit na polovinu. Podle představ ministerstva informatiky má počítačově gramotný člověk zvládnout práci s Internetem, s textovým a tabulkovým procesorem a grafikou. Někteří považují za základy například také vytvoření tzv. prezentace, bez níž se dnes obejde jen málokterá firemní porada. Však taky nejčastější úkoly, které musí zvládnout absolventi různých kursů, spočívají v psaní obchodních dopisů plných grafů, tabulek, obrázků... Tedy něčeho, co sice formálně zvládne každá sekretářka, ale obsahově je to bída a utrpení.

Problém tedy bude v naplnění pojmu "zvládnout". Není to tak dávno, co mi z počítačové firmy přišla pozvánka na tiskovku, napsaná ve Wordu, která měla velikost skoro 2 MB (dva miliony znaků). Vlastního textu tam bylo, co by se za nehet vešlo, ale 99 % datového objemu tvořilo logo! A to nemluvím o tom, že autor používal klávesu enter k ukončení řádků - zvyk to ze psaní na psacím stroji. Je toto zvládnutí práce s počítačem?

Státní informační politika ve vzdělávání požaduje k dosažení počítačové gramotnosti jednodenní kurs, který ovšem nepostačí ani k překonání "strachu z počítače". Nevím, kde se ten strach vzal - jaký je rozdíl mezi ovládám mobilního telefonu či používání dálkového ovládání a mezi prací na počítači? Začít osvětu čehokoli vyvoláním strachu je věru podivný způsob výchovy.

Vezměme si ovládání auta. Kolik procent řidičů umí vyměnit kolo nebo žárovku ve světlometu? Kolik z nich odpoví na otázku, co to je předstih, ventil nebo točivý moment? Tak proč zmíněný průzkum zjišťoval odpovědi na otázky typu co to je počítačový virus a jak ho rozpoznat? Proč hodnotil "počítačové názvosloví"? Je zajímavé vědět, že 34 % tázaných umí zjistit velikost paměti svého počítače, 56 % minimalizovat okno programu. Mnohem zajímavější by bylo zjistit, kolik z nich umí najít soubor, který si uložili nevědouce kam a pod jakým jménem nebo správně interpretovat hlášení od operačního systému. Jen zdánlivě požaduju nadprůměrné znalosti: počítače přes veškeré marketingové řeči nejsou ani zdaleka na uživatelské úrovni videa.

Jsem tedy počítačově negramotný: neumím pracovat s tabulkovým kalkulátorem ani s prezentačním programem. Nepotřeboval jsem to. Nezkoušel jsem napsat obchodní dopis s vloženou grafikou a tabulkami. Nepotřeboval jsem to. Potřebuju mnohem více řešit problémy s občasnou neschopností Wordu načíst či exportovat soubor nebo mu jasně zakázat, aby mi už nenabízel instalaci doplňků, které nepotřebuju nebo nechci.

Jen co dopíšu tento článek, přihlásím se do kursu počítačové gramotnosti. Mezitím budu přemýšlet, proč výsledky průzkumu zabírají ve formátu PDF (ani nevím, kolik procent lidí ho zná) skoro 6 MB, když 100stránkový časopis zabere včetně obrázků ve stejném formátu jen dvě třetiny této velikosti...


***

Gramotnost

Je "počítačová gramotnost" schopnost jakkoliv používat počítač, nebo schopnost "dobře" používat počítač. Je gramotný člověk ten, který umí číst a psát, nebo pouze ten, který čte plynule a píše bez chyb. Patří k té gramotnosti i schopnost stvořit smysluplný text? Proč se při té příležitosti vynechává počítání (matematika).
Mne výpočetní technika živí a je tedy nedílnou součástí mého života. Je to dynamický obor a zasahuje přímo i nepřímo do stále větší části společnosti. Přesto jsem přesvědčen, že pro převážnou část lidí je to zbytná věc. Nepotřebují ji pro svoji práci, ve svém soukromí a nikdy jim nebude chybět. Myslím, že potřebu zabývat se "počítači" vyvolávají instituce a firmy, které potřebují zdůvodnit svoji existenci, případně zvětšit svůj zisk.
Podle mne je výpočetní technika nástroj, který slouží k dosažení nějakého cíle. Ale zřetelně vidím, že je snaha z ní udělat cíl. Stejně tak to vidím u sportu a kultury. Neumíš používat Internet, jsi "počítačově negramotný", neznáš herce a nevíš nic u "SuperStar", jsi "nekulturní". A vůbec Ti nepomůže, že nevíš, co bys na Internetu hledal, a víc než televize Tě baví čtení knih. Knihy dnes nejsou "in" a deset přečtených knih nevyváží znalost jmen poslední "pětky" v "Superstar".

P.Z., 80.188.82.46

***
informatik na Ministestvu financí

Posílám jeden pěkný soubor, který kdysi chodil po síti a ze svých letitých zkušeností s uživateli podepisuji vše, co je tam napsáno (mimo některá nespolečenská pojmenování uživatelů) - myslím že i tom je počítačová gramotnost.
----------------------------------------------
Skutocny e-mail informatika na Ministerstve financii.
Bol taky nasraty, ze sa potreboval zdoverit svojim kolegom - informatikom:

Pi.a robi v dosovskej aplikacii uctovnictvo dostane tento kompik s 256!!!
MB RAM ktore NIKDY nevyuzije a ona ti zacne pi.ovat ze chce novy kompik,
ze ona potrebuje novy rychly compik s 19“ monitorom (naco v DOSe?), darmo
jej vysvetlujem ze na novom (Celeron 1200, 128MB) si nespusti dosovsku
pi.ovinu lebo je tam win2000, a ze v podstate tento kompik je rychlejsi
ako ten novy. Niezeby pi.ovala sama, ale ona si dovedie 10 dalsich pi.i a
pi.uju spolocne, samozrejme vsetky brutalne odbornicky na informacne
technologie (ani nevedia co je to adresar) zacali take rozumy potit, ze
som myslel ze ma tam jebne, ze im pice rozkopem nech uz drzia pi.u.

Alebo napr. moze si niekto normalny takto pomenovat wordovsky subor?
„Zasady koordinacie naslednej financnej kontroly, vykonavanej podla §11 a
§12 zakona c.502 Z. z. o financnej kontrole a vnutornom audite o zmene a
doplneni niektorych zakonov, upravuju ucel a ciel koordinacie naslednej
financnej kontroly,obsah a postup pri koordinovani naslednej financnej
kontroly a organizovanie a pripravu koordinacnych porad.DOC“ ???

A ako tie pi.e vymazavaju subor? Otvoria si word, zmazu jeho obsah,
sejvnu. No je toto normalne? To este nie je nic, niektore pi.e si pisu
celu svoju niekolkorocnu pracu do jedneho suboru!!! Proste vzdy zacnu dole
na novej strane, potom ked hore nieco pripisu,tak sa im to cele posunie, a
potom to cely den opravuju to co je pod tym. Maju z toho 10MB subor a
nedajboze ho chcu skopirovat na disketu. Ako do pice mozu mat zeny volebne
pravo? Alebo pravo nejakeho vyberu,alebo pravo nieco ovplyvnovat? Kde to
do pice zijeme? Ako je mozne ze sme nieco takeho dopustili? Si pripadam ze
robim v pornopriemysle - sama pi.a!


vendulka, 213.155.225.144

*************************************************************

25.5. CHTIP: Je peklo exotermické nebo endotermické?
Chechtavej tygr

Toto je údajně skutečná odpověď v testu střední úrovně z chemie na univerzitě ve Washingtonu. Odpověď jednoho studenta byla tak "hluboká", že se profesor rozhodl podělit se o ni s kolegy na internetu.

Otázka: "Je peklo exotermické (uvolňuje teplo) nebo endotermické (absorbuje teplo)?"

Většina studentů napsala své domněnky na základě Boylova zákona (plyn se ochlazuje, když se roztahuje, a zahřívá se, když je stlačován) nebo nějakou variantu. Jeden student ale napsal toto:

Nejprve musíme vědět, jak se hmota pekla mění v čase. Potřebujeme tedy vědět poměr, ve kterém duše přicházejí do pekla, a poměr, ve kterém z něj odcházejí. Myslím, že můžeme předpokládat, že duše která se dostane do pekla, již nevyjde. Tudíž neodchází žádná duše.

Pro představu, kolik duší přichází do pekla, se podívejme na jednotlivá náboženství v dnešním světě.
Většina z nich tvrdí, že kdo není příslušníkem dané církve, přijde do pekla. Od okamžiku, kdy existuje více než jedno náboženství a lidé nepatří do více než jedné církve můžeme předpokládat, že všechny duše přijdou do pekla.

Na základě poměru mezi natalitou a mortalitou můžeme očekávat, že počet duší v pekle exponenciálně roste . Nyní se podívejme na poměr změny objemu pekla, protože podle Boyleova zákona pro udržení stejného tlaku a teploty musí objem růst úměrně k počtu přijatých duší.

To nám dává dvě možnosti:

1) Jestliže se objem pekla zvětšuje pomaleji než v poměru, v jakém přicházejí duše do pekla, teplota a tlak pekla porostou, až peklo vybuchne.

2) Jestliže peklo roste rychleji než v poměru k přicházejícím duším, teplota a tlak budou klesat, až peklo zmrzne.

Která z možností je správná? Jestliže přijmeme postulát, který nastolila Tereza v prvním ročníku, čili "Dříve bude v pekle zima, než se s tebou vyspím" a se zřetelem k tomu, že se mnou vyspala včera, musí být správná varianta číslo 2, peklo je tedy nepochybně exotermické a již zmrzlo.

Závěr této teorie je, že pokud peklo zmrzlo, nepřijímá další duše, zaniklo a zůstalo pouze nebe, což je důkaz boží existence, který vysvětluje, proč Tereza včera v noci křičela "Ach, můj Bože!"

Tento student jako jediný dostal 10 bodů.