28/06/2005
28.6. EVROPA: Waterloo Eropské komise a maličkost ze zákulisí
Jaroslav Teplý

U Waterloo úspěšně vzdorovala britská armáda francouzské přesile až do příchodu pruských jednotek, které situaci obrátily a Napoleon byl poražen. V roce 2005 se domnívala Evropská komise (rozuměj pánové Chirac a Schröder), že situace je sice velmi ošemetná, ale že ji zvládne a dostane všechno do ruky, jak si přála. Předem k referendům či jiným způsobům ratifikace prohlašovala, že žádná alternativa k ústavě není a nebude. Jakže tomu bylo u Waterloo?. Francouzi byli poraženi a Napoleon byl odeslán do vyhnanství. To byla ta alternativa, která platí i dnes a jejíž evidentní existenci se snažila a snaží dnešní Evropská komise popřít.

Nehodlá se s porážkou smířit a a chce se stejně tak jako Napoleon ještě jednou pokusit situaci zvrátit pomocí nenápadných, ale ohebných formulací zastrčených pro strýčka příhodu v různých dokumentech a vytvářením cesty k opakování referend, jejichž výsledek by bylo možno ovlivnit dalším vyhrožováním či zákulisními kšefty a triky. Citáty z rozhovoru britského komentátora Jeremy Paxmana s předsedou EU komise Barrosem (BL 03.06.2005) to pěkně ilustrují:

_________________________

Paxman: Vy to, pane Barroso, nechápete? Dvě významné země EU v lidovém hlasování rozhodly, že se jim nelíbí, co si mezi sebou členové evropské politické elity upekli. Vy tomu nerozumíte?

Barroso: Chápu, že ve Francii a v Holandsku odmítla většina lidí podpořit tu smlouvu. Naprosto tomu rozumím a respektuji to. Jsem demokrat. Respektujeme výsledek francouzského a holandského referenda. Chci ale také znát názory Portugalců a Dánů a Britů a všech ostatních zemí, které se dosud ještě nevyjádřily, buď prostřednictvím parlamentu anebo referendem. Všechny země jsou si co do důstojnosti rovny a všechny země mají právo se vyjádřit a v tom bychom jim neměli bránit. Myslím, že je to jasný názor a proti němu nemůžete nic namítat.

Paxman: Jaký má smysl, aby se vyjadřovali k něčemu, co se nedá realizovat?

Barroso: To teď ještě říct nemůžeme.

Paxman: Takže ta smlouva bude realizována?

Barroso: Měli jsme i v minulosti situace, kdy jsme si mysleli, že se to nedá realizovat, a nakonec jsme nalezli řešení. Žádám, aby byli politikové moudří, aby nespěchali, aby prokázali smysl pro odpovědnost a státnictví a aby kolektivně rozhodli - tak jak tu smlouvu kolektivně podepsali - co by se mělo dál dělat.

_________________________

Není vůbec překvapující , že pana Barrosa, šéfa exekutivy superdemokratické EU, vůbec nenapadlo, že by Evropská komise měla odstoupit a udělat místo novým lidem, kteří by dokázali lépe reagovat na reálnou situaci a respektovali mínění voličů. Na to nejsou v Bruselu zařízeni. Po aféře s holandským zaměstnancem oddělení finanční kontroly Van Buitenenem, který se naivně domníval, že jeho úkolem bylo kontrola čistoty finančních operací EU a vynesl na světlo nepříjemná fakta, odstoupila před několika lety solidárně celá komise (NP, 08.03.2002, Klokkenluider). Nová komise samozřejmě udělá všechno, co je v jejích silách, aby se zbavila takových elementů ještě než jí přerostou přes hlavu.

Teď se situace opakuje. Na místo vrchní účetní (chief accountant) nastoupila v roce 2002 Španělka Martha Andreasen ,aby pomohla - jak se tehdy domnívala - reformovat nevyhovující systémy a odstranit podvody. Upozorňovala na nedostatky a odmítala podepisovat podezřelé účty a toneměla dělat. Zatímco Van Buitenen byl všelijak přemisťován a persekvován, ale stačil vydat knížku o tom, co zažil a v posledních volbách se stal dokonce poslancem Evropského parlamentu, Martha byla suspendována na dva roky, nucena žít v Bruselu za plný plat, ale bez přístupu do budov EU. V říjnu 2004 byla posléze propuštěna a obviněna z neloajálnosti, proti čemuž se odvolala.

____________________________________

Další výňatky z jejího článku, který vyšel 6. prosince 2004 v Times online:

...Národní kontrolní úřad (National AuditOffice) našel jen v roce 2000 10 tisíc příkladů možných podvodů v účtech EU. Devět následných let odmítl Evropský účetní dvůr podepsat rozpočet. Šlo o velké částky, ale auditoři nemohli schválit 95% z nich. Neumíme jednoduše říct, co se děje s těmi penězi. systém nám nedovoluje ani říct, byly-li peníze vydány korektně nebo podvodně. Primární slabost je počítačový systém, který nezaznamenává stopy změn v registrovaných transakcích, při čemž příliš mnoho lidí může vstoupit do systému bez autorisace. Takový systém by nebyl tolerován v žádném podniku či organisaci, ale v EU je to standart.

Prodiho komise vystřídala předcházející komisi, která upadla v nemilost pro špatné finanční hospodaření. Dalo se tedy očekávat, že se bude tímto problémem zabývat, ale k tomu nedošlo. Vicepresidentem komise pro administrativní reformu byl jmenován v roce 2000 Neil Kinnock, nedávno povýšený do šlechtického stavu, člověk, který už 5 let pracoval v Bruselu, tedy "insider".

Když Martha nastoupila do své funkce, byla nejprve překvapena, že se nezabývá počítačovým systémem. Nechtěla tomu věřit, ale pak se přesvědčila, že se popírá to, co je skutečný problém. Jediná věc, kterou Komise podnikla, bylo hrdé prohlášení, že od roku 2005 bude zaveden nový, ve světě standartně užívaný systém účetnictví (Accrual accounting), který bude ovšem provozován na témž zranitelném počítačovém systému umožňujícím snadné podvody.

Od Barrosovy komise neočekává Martha, že by mohla dostat podvody pod kontrolu. Někteří noví komisaři byli už zpochybněni svou minulostí...

Daňoví poplatníci EU nemají co mluvit do způsobu, jakým jsou jejich peníze utráceny. Za to je v první řadě odpovědná Komise. Ale nad ní jsou poslanci Evropského parlamentu, kteří by měli hájit zájmy daňových poplatníků. Místo toho Marthu odmítli vyslechnout a co je horší, už 10 let schvalují účetní uzávěrky Komise, ač vědí o slabinách počítačového systému a o tom, že se zatím nikdo ani nepokusil ty slabiny odstranit. V Bruselu a Štrasburku není prostě tradice zodpovědnosti a když jsou důkazy o vážném podvodu takové, že už je nelze ignorovat, je zvykem obviňovat jiné. Šéf liberální frakce EP, Graham Watson dokonce pochválil signora Prodiho za propuštění Marthy Andreasen.

___________________________

Podle časopisu Accountancy Age 20.10.2004 má Martha v bankovním tresoru asi stovku velice choulostivých dokumentů, kterých hodlá ve svém sporu s EU komisí použít. Pan Barroso a jeho komisaři si zatím myslí, že to ustojí. Jestliže se jim to povede, pak nám nezbude, než mírně modifikovat refrén populárního východoněmeckého politšlágru z doby socialismu "...die Partei, die Partei, die hat immer recht.." - místo Partei si můžeme zpívat Kommission.

26.06.2005

***

Hlavní funkcí státu je ochrana vlastnictví, kvůli tomu státy vznikly.

Vlastnictví zavazuje, dělá z lidí občany, tady to bylo půl století naopak, odvlastňovalo se. Bez náhrady. Tohle byl přímý útok na osoby. Tak si lidi odvykli chránit své vlastnictví, ono to bylo svým způsobem snazší. Sice se měli skoro všichni tak nějak skoro blbě, ale nebylo třeba se o nic starat. Mnozí rádi "přenechali" starosti státu, aby měli klídek a nikdo nepřečníval a aby všichni sborově mohli nadávat, jaký je to binec. Právní vědomí českých lidiček je v....někde, jen malé procento se stará a ví, co je správné a spravedlivé Ale nejvíc řvou ti druzí a strašně moc by rádi to EU, protože si myslí, že když jim ty pečené holuby neni schopen zajistit jejich stát, tak Brusel určitě!!! Houby, houby, zlatá rybko! Máme vládu s parlamentem do 300 osob, a co stihnou za průsery! Tak by si měl každý umět představit, jaký brajgl bude za sebou zanechávat tahle EUsebranka!!!

V tomhle článku je první info tohoto druhu, doprčic, zdá se, že je to akce už pěkně dlouho probíhající. Jak to, že se to na veřejnost, alespoň českou, dostává teprve teď??? Co dělají naši zpravodajové? Za co jsou placeni? A byla jsem proti privatizace TV, už ne, její informace nejsou správné, objektivní, pravdivé. Ale to je binec ve státním molochu, avšak co ty dvě komerční? A tisk? Je mi smutno, tyhle sprosťárny jsou ve skutečnosti přímým útokem na lidi, na jejich právo na VYČERPÁVAJÍCÍ a OBJEKTIVNÍ informace!
Ale proč bychom se učili kritickému myšlení, vždyť jsme zvyklí nechat si nakydat na hlavu lecjaký sajrajt. A proto hurá do EU, svatí z Brusele se postarají, abychom mohli přes týden na pivko a o víkendu na chatičku. Přece se nezačnem o své zájmy starat sami..

Je mi z toho článku zle a prosím autora, aby v případě nějaké změny o tom zase napsal

Jaka, 194.212.16.103

my skeptičtí

starci jsme byli za blbce, když jsme prohlašovali, že EU je jen přetřená RVHP, včetně kvality personálního obsazení. Byli jsme za zpátečníky, když jsme tvrdili, že hlavní kvalifikací eurosoudruhů je papouškování idejí utopického socialismu.
Soudruh Barroso to svým projevem jasně potvrdil.

honzak, 81.19.47.123

Vážený autore,

jen poznámečka: rok 2005 ještě zdaleka neskončil (ba není dokonce ani v polovině), takže uvidíme, co ještě přinese.
To, že mají někteří pracovníci ( i bývalí) v trezorech průkazné důkazy o zproněvěře, rozkrádání, atd. je jistě velmi dobře a předpokládám, že dotyční vědí, co s nimi - především zveřejňovat, kde to jen jde. Naší povinností je potom zajímat se o to, jak se k tomuto staví naši volení zástupci, případně nejsou-li přímo zangažováni. Neznám přesné vazby a možnosti ovlivňování dění v Bruselu od nás, ale logicky by měly vlády jednotlivých států mít možnost poukázat na nešvary ve vedení EU (jistě by to té naší mohlo jít lépe, než na domácí scéně) a tím dosáhnout odchodu pana B. s celou jeho svitou.
Jinak se v podstatě nelze divit: čím více administrativy, tím nepřehlednější je džungle nařízení, pokynů a dalších výmyslů, ve které se ztratí spousta peněz a úředníci jsou již téměř anonymní, bez osobní zodpovědnosti a jejich hlavní náplní práce se stává odůvodnění vlastní existence. Vidím jediný lék - radikální snížení administrativy, zestručnění a zpřehlednění zákonů. Jenže aby toto platilo pro Brusel, musel by každý stát začít sám u sebe a to je největší překážka.

Alča, 213.155.228.4

A to víme jen o odhalených podvodech, tj. 5 % !

Nenažraná byrokratická mašinérie, navíc placená z peněz EU, bez kontroly hospodaření,soustavně kynoucí a požadující další prostředky na nesmysly...za chvíli budeme mít předpisy, že se máme na záchodě utírat pouze dvakrát složeným trojitým papírm zleva doprava a to pětkrát (ekologie)...pominu, že slabé státy táhnou svou ekonomikou zhýčkané a přeplacené německé a další "nezaměstnané se sociální dávkou 400% platu v těchto ekonomikách"...pak chtějte nadšené vítání nesmyslné "ústavy", která tohle vše chce zakonzervovat a na věčné časy nechat největší rozhodovat o menších.Prdlajs, to by lidi museli být opravdu pitomí a tupí, aby na tak příživnický diktát přistoupili !!!

195.113.181.200