01/08/2005
Všechno je jinak!

Tak to řekl kdysi někdo vzdělaný. Já, človíček bez vzdělání to trošku pozměním – všechno může být jinak! Tedy jinak, než se to jeví, jinak, než se momentálně píše, jinak, než někdo tvrdí.
Patřím k těm, kteří rádi zaujmou stanovisko – názor, ale nerad se unáhluji a počkám, až nasbírám dostatek věrohodných informací. Teď jen žasnu nad tím, s jakou samozřejmostí někteří – od hlavy státu, přes stínové „osobnosti“ až kamsi dolů – odsuzují zásah policie. Nemusíme ani znát do detailů zákony, a přesto můžeme posoudit, jak by měla probíhat akce, kdyby byla řádně povolena. Víme na příklad, že do poslední chvíle nebylo známo, kde se „párty“ bude konat, tak jak mohlo být řádně povoleno a podle zákonů, či předpisů, prováděno a organizováno? Pořadatel by musel vědět, kolik účastníků se zúčastní, musel by zajistit hygienická zařízení, zdravotní pohotovost, úklid atd. Nic z toho, pokud je mi známo, nebylo zajištěno. Jak jsem napsal výše, neznám asi všechny podrobnosti. Ale na příklad – když policie, z jakýchkoliv důvodů uzavře výjezd z dálnice, jsem povinen, i když tam třeba někde bydlím, pokračovat v jízdě a použít výjezdu příštího. V žádném případě nesmím zastavit na dálnici a blokovat provoz! Už jen tam policie zasahovala oprávněně. Ale chci jen naznačit, aniž bych chtěl v této chvíli zaujmout definitivní postoj, že bychom se neměli unáhlit a zásah policie šmahem odsoudit jen na základě neověřených a emocionálně ovlivněných „zpráv“. Nejošklivější aspekt toho všeho vidím v populistickém politizování - jasné, stínové „Langrovštině“.


Vlastimil Obereigner, 71.111.170.68


kušte, tetičko

Tedy pane Beneši,řekla bych, že si pletete instituci s prostitucí.Pamatuji si jako dítě,že mého bratrance vychytali někde na čajích a protože měl maďary,emana a roury,tak ho přihodili do tatry a vyvezli někam na vesnici,kde musel s ostaními podobně postiženými jednotit řepu;ale srovnávat to s tím, co se stalo u Mlýnce se mi nezdá být slušné.Dneska přece nikdo nikomu nezakazuje ani víru (viz Jehovisti) ani tanec.A to co se stalo u Mlýnce není možné srovnávat s tím, co se dělo s propagátory rokenrolu nebo později twistu,džajvu a dalších tanečních stylů v té době neobvyklých.Promiňte, ale oni(technaři) neměli v pořádku všechny náležitosti, které jsou třeba.Mně osobně by vadilo, kdyby sousedovy návštěvy chodily přes můj byt, vadí mi, když sousedův beďarovitý puberťák pustí na plný ceres svoje nejoblíbenější (hrůza a děs)zrovna vedle mé ložnice,když já jsem po noční a před noční a on si je jde poslouchat do vzdálené části jejich bytu,ač by bylo přirozené, že bude sedět a poslouchat, když se mu to tak líbí.Je to hodně o slušnosti a ještě víc o výchově.Protože slušnost takřka vymizela a výchova už vůbec žádná není, všechno je ve stylu fríííí, děti se nevychovávají,primitivové rostou geometrickou řadou, pak jsme tam, kde jsme.Promiňte, i Vaší zásluhou.

Božena Svárovská, Bozenas@volny.cz, 213.220.203.4

autor se naprosto mýlí, spíš ale účelově lže !!!

Policie vůbec nezkoumá co se tam hraje, kdo to hraje, natož jak vypadá !!! Vy vůbec netušíte, že u nás fungují desítky letních fesťáků, které rozhodně neodpovídají standardu SSM. Na ty jezdí zcela volně tisíce lidí, vystupují tam stovky kapel, všichni jsou spokojení. Důvod, proč zrovna tahle akce má být každý rok ilegální z rozhodnutí samotných organizátorů je tedy naprosto jiná !!!

Lájoš B., 193.179.144.2

Paní Boženo,

trefila jste hřebíček na hlavičku! Oni by se příznivci techna taky čertili, kdyby po návratu z festivalu chtěli spát a sousedi si do rána pouštěli dechovku s 2 x 20W v paneláku. A taky by pozvali policii, která by nejprve mírně, později za pomoci donucovacích prostředlů zjednala nápravu. K prokázané brutalitě policie bych dodal, že po prokázaných (viz zpravodajství TV NOVA) útocích tanečníků (jakési potetované hovado, praktikující karate kopy) jim taky narostl adrenalin. Neomlouvám je, jen chápu. Srovnání s LM se panu Benešovi nepovedlo a on to jistě dobře ví, jestiť inteligentním člověkem.
Bude-li výsledkem této ne právě povedené akce to, že technofestivaly u nás nebudou, potom měla smysl. I v tom, že policie zaplatí svévolně zničená auta a příště bude svoje akce organizovat způsobem, odpovídajícím začátku 21. století.

honzak, 81.19.47.123

Ja nevim,

pripada mi opravneny zakrok na sjezdu z dalnice, pripada mi v poradku, ze policie branila pruchodu pres cizi pozemky.
Mam zato, ze nebylo po pravu vytlacovat ty technare z radne pronajate louky, kdyz uz se na ni dostali.
Nelibi se mi ani politizace cele kauzy a uz vubec se mi nelibi, prirovnavat ty zasahujici policajty k Lidovym Milicim.
Je to cele na hlavu. Technari si zakladaji na tom, delat "ilegalni" akci a "konfrontaci s Novakovskou knedlikovou kulturou" a pak se divi, kdyz k te konfrontaci dojde...
A Paroubek si dela body.
Ach jo.

hans hase, 80.188.36.45

Technopárty

byla pravděpodobně organizována kvůli prověrce schopnosti a vůle zasáhnout naší policie. Při dalších prověrkách asi bude nutno použít střelné zbraně proti nejagresivnějším protestujícím.
Ti, kteří hovoří o touze po zážitku ze společného tance, nehovoří úplnou pravdu. Kvůli tanci bych rozhodně nejezdil do sousední země - dobře se poprat s policajty možná ano - pokud bych tomu holdoval.
Praxe povolování podobných akcí vychází z hygienických potřeb. Zrovna v létě to aktuální je. Ovšem ochrana soukromého vlastnictví je také důležitá.
Myslí si příznivci technařů že je možno zákony volně překračovat?
P.S. konkrétní hudbou (technem) to není, postih by byl i proti dechovkářům - nelegálům (a ti by hudbou štvali podstatně více než technaři).

walter, 194.228.94.242


Nemůžu si pomoct, ale správný postup je buzerace

Snad se shodneme, že akce takových rozměrů potřebuje technické zabezpečení, předpis nepředpis.

Jenže - chtít po pořadateli spolupráci, to bychom byli asi naivní; i když - copak je problém roznést po okolních vsích a do schránek dát omluvně děkovné dopisy? Pořadatel osobně nechť se sejde se starostou a policií a dají dohromady podmínky. Značení cest, parkování, záchody, čerstvou vodu, zdravoťáky, pro mě za mě "spací louku" a "taneční louku", rozmístění aparatur a nějakou úvahu na téma "kam vytlačovat, kdyby to nedejpámbu bylo třeba". A možná nějaké letáky pro příchozí, třeba s mapkou (někde jsem něco zaslechl o 14 hektarech, to už je slušný kus světa).

Je-li třeba silná ruka, nechť po vsi chodí policisté a odchytávají všechny u plotu seroucí. Pokuta, legitimace - nemáš? Jedem na služebnu ke zjištění; neměl by snad být problém aktivovat pár vojenských stanů a relativně (!!! chceme buzerovat!!!) dostatek lidí.
Jak je to s parkováním? Nepřekáží auto na okresce provozu? (a něco vymyslet, aby se takhle někdo nezbavoval "veteránů"). Povinné balónkování na každé silnici budiž samozřejmostí.
Největší problém je asi noční kravál. Na jednu stranu - věřím tomu že basové bouchání je v normě, na druhou stranu - je to hnus, při kterém se spát prostě nedá; což jistě je "nadměrné obtěžování" nebo tak něco. A taková aparatura má majitele. Nechť ji tento vypne nebo bude po desáté večerní vypnuta z moci úřední.

A nikdy (NIKDY!!!) nechť se nestane, že by někdo naskočil do policejního kordonu (zvlášť tak blbě, jak v televizi) a unikl nepotrestán. Ne že by ho někdo honil, stačí když omylem narazí břichem na pendrek. Nebo dostane helmou do obličeje.

Já vím, že je to zase nesmysl, pane doktore, ale kdyžjá si nemůžu pomoct... (Jiránek)

Láďa Pícha, picha zvnc orfinet.cz, 62.240.168.1

Pane Beneši, myslím, že usuzujete na základě špatných informací

a snad i chybějící osobní zkušenosti s "technem". Tzv. technaři mají hodně společného s komunisty: neúctu k cizímu majetku a soukromí, neúctu k hodnotám a averzi vůči "buržoustům". Není nic těžkého udělat někde párty nebo koncert pro 3000 osob, ale přece jen to chce nějakou práci a vstupní finance. Ovšem jak i správně jeden z technařů podotkl, organizace, osobní odpovědnost a pořádek jsou proti duchu techna. A skutečně nejde jen o souhlas vlastníka nějaké louky - to je na podobnou akci hodně málo. Technaři mi připomínají anarchisty křížené s komunisty. A protože hodně cestuji a beru snad každého stopaře, ať už s sebou má kozu nebo psa, musím sdělit, že tak jako technaři nepáchne nikdo. A vůbec mi nevadí, že má někdo zelené vlasy nebo piercing na pupíku, ale nemytí lidé mi vadí.

Mejla, 85.160.93.189


Já nacházím v případu Czechteku plno paradoxů

Já nacházím v případu Czechteku plno paradoxů. Zde jsou moje postřehy:

Tak třeba technaři, ve svých prohlášeních mají plná ústa svobody, obohacování jinou kulturou atd a přitom jejich akce je charakterizována neúctou až odporem třeba k soukromému majetku ostatních. Jako jsou třeba louky, které jim jejich majitelé nepronajali. A na kterých ležely ty balíky slámy, které použili proti policajtů a zřejmě znehodnotili.

Technaři neuposlechnou příkazu policie k ukončení akce, možná neoprávněnému a naopak na ni útočí. A pak se diví, že dostanou na budku.

Policajti rozpráší skupinu, která ve vztahu k majetku má zřetelné komunistické rysy. A přitom téměř všichni odpůrci zásahu označují za komunistické metody policie, vedení policie až případně celou vládu.

Letošní Czechtek je mrtev, příští kdoví jestli bude, technaři u nás získávají imidž zfetované party neschopné vyřídit pár potřebných povolení pro hromadnou akci v přírodě a k této mrtvole se scházejí politické hyeny opozice (můj dojem z dnešních novin), aby si z ní urvaly svůj díl voličské přízně do nových voleb. Ostatně politické hyeny vládní by nejspíš rády taky, ale nemůžou, zabilo by je to.

Komunisté pozorují realizaci části svých myšlenek v praxi, ale právě protože to jsou myšlenky jejich, drží se raději v pozadí.

atd atd

Kdepak jsme to začali? U ideálu jedné komunity být free, cool, tančit si někde venku v krásné přírodě a kromě techna a sebe nic jiného nevnímat ?

R, 85.71.1.251

To: bdX

Jak krásně se umíte ohánět onou smlouvou na pronájem pozemku. Ale každý trochu myslící člověk přeci z jejího textu vidí, že na ní mnoho věcí nehraje. Proč by někdo poskytnul louku zdarma, na několik dní, neznámému počtu lidí a bez jakýchkoliv podmínek? To vám není divné? Proč se organizátor takto nedohodl i se sousedními vlastníky pozemků? No, odpověď je jasná. Protože by nikdo za těchto podmínek a navíc zdarma svůj pozemek k dispozici nedal. Smlouva hodně smrdí.
Přeju všem příznivcům těchto novodobých kobylek, aby jim tito free lidé předvedli něco ze svého repertoáru. Ale hodně zblízka.

212.65.210.242

Jonáši,

podívej se do druhých diskuzí. Udělal jsem tam takový odhadný propočet, kolik lidí by se asi mohlo na pronajatý pozemek vejít. Vychází tam až 69 tisíc tančících, nebo 27600 posedávajících nebo jen 13800 opalujících se lidí, což jsou všechno činnosti, které se tam dějí. Jenže články organizátorů hlásily až 40 tisíc účastníků. A nepočítal jsem auta účastníků. kteří by správně měli taky parkovat na tom pronajatém pozemku a ne někde po cestách a příkopách. A když si uvědomíš, že tam hranice pronajatých a nepronajatých pozemků nebyly nijak označeny a nebyla tam žádná pořadatelská služba, která by ty lidi mimo pronajatý pozemek nepustila, je prostě jasné, že policajti neměli jinou možnost než to zastavit. Nebyla žádná jiná možnost, jak zajistit , aby ti lidi nevegetovali na nepronajatých pozemcích. A to já vnímám, taky vlastním menší takový pozemek. A co se týká ničení majetku technařů, škody při takovém zásahu jdou v civilizované zemi na vrub toho, kdo zásah zavinil. V tomto výkladě technařů. Ale pokud třeba bude nějaký nezávislý soud, který rozhodne, že zásah policie byl neoprávněný, tak ty škody budou na vrub policie. Nemyslím si, že k tomu dojde

R, 85.71.1.251

Olgo,

neříkám, že by neuklidili, ale musím mít tu volbu předem. Musím předem vědět, že bude existovat taková možnost, že tam ti technaři budou a musím mít možnost říct ne. Jak můžou technaři vědět, jak je pro mně důležité to, co tam pěstuji? Může to být tráva, kterou musím sekat a pak vyhazovat, abych nedostal pokutu, ale taky to může být tráva, na které závisí přežití mého hospodářství.
Jenže při dnešním stylu pořádání Czechteku se to dovím až tehdy, až ti technaři začnou najíždět na sousední pronajatý pozemek a to už pak se skutečně nedá dělat nic jiného než chtít po policii ten sousední pozemek vyklidit. A to se tam vlastně stalo, mně se to jeví tak, že majitelé okolních pozemků se skutečně dověděli až od policie, že na sousedící louce se má konat Czechtek. A za takové situace spíše lidi nesouhlasí než souhlasí.
Já nevím. Mně to připadá jako šprajc těch organizátorů nebo jejich schválnost nebo něco takového. Dělat při organizaci takové akce takové hloupé nesmyslné chyby.

R, 85.71.1.251

****************************************
1.8. PRÁVO: Ještě k Czechteku 2005
Pavel Kolberk

Několik dní jsem podrobně sledoval řadu webovek s informacemi od virtuálních organizátorů Czechteku. Bohužel musím konstatovat, že rozhodně tito na svých stránkách uvedli tisíce osob, a to jak tuzemských, tak zahraničních, v omyl, že akce je legální!

Pochopitelně, že se jedná o podnik rozhodně ilegální a za hranou zákona. V řadě diskuzí anonymní diskutéři uváděli, jak si užívali tekna v zahraničí, jen nepsali o podrobnostech! Asi věděli proč! Na britských ostrovech technařům totiž utnuli tipec již od roku 1995. Od tohotu roku jsou zde podobné ilegální podniky policejně ukončovány včetně zabavování tzv. systémů. Když jedou Angličané do Francie, říkají, že jedou na kontinent. Tam se také po roce 1995 začala na léto přesouvat anglická technu holdující mládež. Ani obyvatelé francouzského venkova však v rytmech techna nenašli zalíbení a po protestech klidu milovného obyvatelstva spatřil před čtyřmi lety světlo světa zákon, jež výslovně povoluje nelegání hudební produkce za policejní asistence ukončovat, a to opět včetně zabavení aparatur. A když už to nejde v zemi galského kohouta, pro si nezajet zařádit třeba do Čech, kde to prý zas tak nevadí.

A jakpak že je to v Čechách? Vypadá to, že latentní organizátoři nikdy nepořádali snad ani obyčejnou diskotéku! Každý, kdo nějaký hudební podnik v Čechách pořádal, musí vědět, že je třeba nejen zajistit místo konání, a to buď v budově nebo i pod širým nebem, ale je třeba rovněž získat souhlas místně příslušného místního či městského úřadu, a to v dostatečném časovém předstihu. Úřad si obvykle vyžádá podrobnější informace o akci, jako je alespoň přibližný scénař či program včetně technického a finačního zabezpečení. Minimální formality jsou požadovány u akcí místního rozsahu, které nota bene organizuje již osvědčený organizátor, u kterého není pochyb, že podnik bezpečně zvládne a nebude výrazně narušen např. noční klid ani nebude poškozován obecní či městský majetek. A pochopitelně, že pořadatel musí odvést též jak místní poplatek, tak poplatek za použití děl hudebních (OSA). U akcí od stovek lidí výše je již třeba vytvořit početný organizační štáb a rovněž zajistit součinnost jak policie, tak zdravotníků. Dále je třeba zajistit s místním úřadem dohodnutý počet pořadatelů, ježto budou taktéž řádně označeni a poučeni o svých povinnostech. Uvažovanému počtu účastníků musí také například odpovídat počet dostupných WC a umýváren. Uvažovanou produkci je třeba obvykle nahlásit min. 30 dní předem. Místní kulturní odbor či komise žádost obvykle kladně projedná a jejímu průběhu již nestojí nic v cestě. Obec či město však může akci nepovolit, a to zejména z důvodu, že by tato mohla výrazným způsobem narušit klid a pořádek na katastru obce a v jejím okolí. Obecní či mětský úřad zde zastupuje zájmy svých občanů, kteří mu zastupování svých zájmů svěřili během voleb. Místní občané tedy očekávají, že tento bude jejich zájmy aktivně zastupovat a při nejhorším použije k obraně jejich zákonných zájmů rovněž donucovací moc státu, kterou je například policie. A tady se dostáváme k tomu, že práva občana končí tam, kde začínají práva toho druhého.

Stát tedy rozhodně nemůže trpět ilegání trucpodnik, kde nikdo za nic nezodpovídá. Mít smlouvu na nájem pozemku tedy rozhodně nestačí, byť to tisíce technařů omílají stále dokola! Akce místním orgánem nepovolená je tedy protiprávní (ilegální), a je na příslušném orgánu, aby konal v tom nejlepším zájmu svých voličů, který však většinou bude v rozporu se zájmy té druhé strany, kterou je v tomto případě mládež nejen tuzemská, která je anonymními organizátory na neustále aktualizovaných webstránkách přesvědčována o jejich pravdě a naváděna k protiprávní či dokonce trestné činnosti. Tou je třeba nerespektování příkazů policistů nebo dokonce navádění k aktivnímu odporu proti nim! Právní vědomí organizátorů Czechteku je proklatě nízké a tito zřejmě nemají ani tušení o § 155 Tr. zák., jež útok na veřejného činitele taxuje od tří let výše. Bohužel, řada aktivních útoků na policisty svědčí o tom, že ilegální akce Czechtek 2005 se neúčastnili zrovna žádní beránkové. Pokud tedy žijeme v právním státě, je třeba vyžadovat dodržování platných zákonů! Jsme ale také v Evropě, a tak se naši zákonodáci mohou a jistě rádi budou inspirovat u svých britských či francouzských kolegů. A pokud někteří z našich zákonodárců svými prohlášeními podporují entropii, nechť převezmou osobní záštitu na Czechtekem 2006, který pak proběhne na přelomu července a srpna 2006 nejlépe v pražské Stromovce. Ať si neužívá jen venkov!

Pavel Kolberk
Autor svého času spolupracoval na organizaci folkových i rockových festivalů, o diskotékách ani nemluvě.



*******************
Milá autorko, jak by se Vám

líbilo mít sešlapané a pokálené své pozemky?
Na nichž hospodaříte, z nichž platíte daň a očekáváte logický výnos ze svého hospodaření?
A ten je - kde?
Jak by se Vám líbilo mít očůranou ves, kde bydlíte?

Jak Vám by bylo na místě těch majitelů pozemků, kteří jsou vystaveni zvůli tisíců nezvaných, přes jejichž pozemek se davy hrnou k tomu "pronajatému"?

Jak Vy byste reagovala? Bránila byste svůj majetek před poškozením?



Já.Jájovic, 193.85.188.149


Milé 195.47.115.48, nad čím se máme vzpamatovat?

Nad tím, že nezvaná parta tisíců lidí vtrhne na cizípozemky, ty poničí při několikadenním obtěžování okolí hlukem?

Nad tím, že ty tisíce lidí vyměšují a odhazují odpadky kolem sebe?

Nad tím, že lidé postiženi nevítanou návštěvou se cítí být obtěžováni nad únosnou mez? A nepřejí si takové sousedství?

Kde je svoboda těch lidí, kteří jsou obtěžováni nezvanými návštěvníky, kteří se věnují svému koníčku na jejich úkor?

Proč by měla být práva bavících se davů vyšší než práva lidí, ktreří se cítí být jejich jednáním poškozeni?



Já.Jájovic, 193.85.188.149

****

Mam par dotazu - pripominek:
1. slyšeno na Radiožurnálu - rozkaz zněl ŘEZAT HLAVA-NEHLAVA - to tam nekdo popisoval ze to slysel nebo to byl nejaky zvukovy zaznam z mista

2. velké rozdíly v ošetřování zraněných, účastník s rozseknutým krvácejícím čelem dostal náplast, ale policistu se šrámem na ruce odvážela záchranka. - to mi prijde jako smele narceni z poruseni lekarske etiky - nejsem zdravotnik a tak bych si nedovolil posuzovat rozhodnuti zachranaru komu staci osetreni na miste a kdo musi byt k osetreni odvezen - a tak prepokladam ze pro takove tvrzeni mate neco vic nez Jedna baba povidala

3.policisté úmyslně rozbíjeli skleněné láhve s tím, že střepy se hůře uklízejí - na to uz tu nekdo reagoval - to jiste sama uznate ze je iracionalni blabol

4.Zkoušeli jsme také kontaktovat linku 158 s tím, že naše děti jsou ohrožovány, odpověď byla, že jsme je tam neměli pouštět. - pokud nekecate pomoc je snadna - volani na tisnove linky se nahravaji a je k dispozici i cislo ze ktereho se volani uskutecnilo a presny cas volani - takze lehce muzete obhajit sva prava

Nektere casti spis ve me vzbuzuji pochyby jako napr.:
Jeden s účastníků mi popsal, že si čísla na něho útočících policistů zapsal na ruku a byla mu okamžitě "smazána". - zaujalo me to okamzite smazana - neumim si dost dobre predstavit jak policista ktery to bere hlava nehlava si najednou vsimne ze si nekdo neco pise na ruku - dotycneho za tu ruku chytne a zacne mu z ni inkriminovany text drhnout.

Na zaver jen prani:
Doufam ze utrzene sramy se na obou stranach brzo zhoji.

Synek, 82.99.152.91


V Británii jsou podobné párty v přírodě prostě zakázané

Zákaz podobných akcí ve volné přírodě je ve Velké Británii prostě zakázaný. Možná to někoho překvapí, ale vzorová demokracie takto rozhodla po podobných zkušenostech jako získáváme nyní i my (viz dnešní www.blisty.cz). Jde o to, že tyto párty na sebe nabalují kriminální a jinou činnost, jako třeba prostituce. Jsou často zneužívány extrémistickými organizacemi (zde u nás anarchisté) k politickým akcím (anarchisté ještě chvíli budou svou sílu demonstrovat na Letné – osobně se domnívám, že se pokusí vyprovokovat i násilný incident, aby tak dál přiživili svojí specifickou agendu). Tak tedy, příště buď bude celá akce zorganizována dle pravidel (u tisíců lidí to jinak nejde) anebo opět nekompromisní zásah s právními důsledky.

Rolen, 62.209.199.144