02/08/2005
Stačí se zmyslet a můžou mít svoji akci...
Autor: Honza IP: 62.240.172.124 Datum: 02. 08. 09:06

Je to jednoduchý - tahle sebranka začala konat své aktivity ve Velké Británii. Tuším že v roce 1994 její vlada přijala zákon o nelegalitě takovýchto akcí. Polocie dostala pravomoc jakýkoli počátek takovéto akce rozprášit. Technaři se začali přesouvat do Francie. Francie v r. 2001 přijala podobný zákon a navíc může aparatury zabavovat. Konečně se něco začalo dít i u nás. Akce byla bohužel tvrdá, bohužel, ale musela být? Ti lidé dostali čas odejít, nebo ne? Policisté měli ochrané obleky (!), je jich zraněno víc, než technařů, kdo byl teda brutálnější a kdo se držel na uzdě? U nás to doufám bude taky tak, že nebude možné, aby existovala skupina lidí, která si bude myslet, že si může dělat co chce. Nevím jestli v Anglii a ve Francii takovéto postupy srovnávají s komunismem :-)))) To je fak mimo realitu. Ať si to pořádají legálně, jako ostatní lidé, proti tomu nikdo nic nemá. Kdo jde na hokej, na rally, na rockový koncert, na hip hopový koncert, na dechovku, na cokoliv, je to legální, organizované, zabezpečené, a koná se to v rámci nějakých pravidel. Tihle to pojali zcela opačně, ohání se jen souhlasem majitele pozemku (jen to asi těžko může být důvodem legálnosti :-)), takže by měl přijít na řadu zákon jako ve Francii a Anglii a pak buď budou myslet a budou mít svou "dobrou" akci, nebo budou doma dřepět na prdeli. A nebo se přesunou do další země a................


************************

Tomáš Sokol: CzechTek a jeho velmi "free" debata s českými úřady






PŘIDAT NÁZOR
ULOŽIT
POSLAT
VYTISKNOUT




V tom, co se dělo kolem CzechTeku, je dost obtížné se vyznat. Mluví se o řádně pronajatých pozemcích, na internetu byl ale doklad osvědčující souhlas jednatele společnosti ke vstupu na pozemky popsané pouze katastrálním číslem, které by zmíněná společnost měla vlastnit. Na rozdíl od smlouvy o pronájmu pozemku na určitou dobu, souhlas může být kdykoliv vzat zpět, což se údajně mělo také stát.
Není ani jasné, jestli party probíhala pouze na dohodnutých pozemcích, anebo i na sousedních, patřících jiným, nesouhlasícím, majitelům. Z dostupných zdrojů není možné posoudit, zda intenzita reprodukované hudby mohla rušit jiné nad míru přiměřenou poměrům, anebo zda z nějakých jiných důvodů bylo jednání účastníků party v rozporu s veřejným pořádkem. Jisté je ale to, že pokud policie vyzve k opuštění určitého místa, musí každý tuto výzvu uposlechnout. Platí totiž vyvratitelná domněnka zákonnosti, a tedy oprávněnosti úředního postupu. Tato presumpce je základním principem státní správy a funguje ve všech civilizovaných zemích.

Lépe, ale stále špatně
Zatímco vloni pořadatelé CzechTeku zabrali natvrdo cizí louku, letos už na to šli právně sofistikovanějším způsobem a obstarali si písemný souhlas vlastníka. Ale to, že listina ležela ukrytá někde v trezoru a zřejmě první kdo ji uviděl byla policie, nutně vyvolává značné pochybnosti smyslu a účelu této listiny. Pokud si totiž někdo pronajme louku, aby se tam hudebně veselil, a je přesvědčen o legálnosti svého jednání, pak nemá rozumný důvod, proč to neinzerovat dopředu. Naopak, je namístě upozornit polici na možnost zvýšené frekvence lidí a aut. Stejně tak, jako to dělají pořadatelé jakéhokoliv jiné akce.
Zdá se, že v tomto případě se organizátor obával předčasného zveřejnění, po němž by úřady mohly hledat způsob, jak akci zmařit. To je sice rozumný předpoklad, ale pak tomu nemohl zabránit ani trumf v podobě písemného souhlasu, předloženého policistům na poslední chvíli. Lze naopak spekulovat, že zmíněná listina měla policisty alespoň na nějakou chvíli zmást s tím, že pak už s běžící akcí nepůjde nic udělat.
Co bude následovat dál, je jasné. Především urputná hádka na všech možných úrovních. Pak série trestních oznámení a možná i něco civilních žalob. Různí odborníci se ještě nějakou budou handrkovat o to, jestli byl zákrok policie zákonný, anebo ne. Pochopitelně bez jakéhokoliv efektu.
První budou odložena trestní oznámení na policisty. Je jasné, že ať už byly důvody pro rozhodnutí louku vyklidit jakékoliv, trestný čin je prakticky vyloučený. Lze považovat za prokázané i to, že k vyklízení a použití donucovacích prostředků došlo až po několika výzvách. Šlo o zásah proti lidem, kteří nerespektovali pokyn policie k opuštění prostoru, a dokonce v některých případech kladli odpor. To je nebezpečné v jakékoliv zemi. Pak, po několika letech, skončí soudní spory o náhrady škody nebo jiné újmy vyhnáním z louky utrpěné a nebo vyháněním způsobené.

I s úřadem je nutné mluvit
Aktuálně lze říct s jistotou pouze jediné. Ve střední Evropě je zřejmě zcela nemožné či minimálně velmi riskantní uspořádat jakoukoliv akci, při které se má shromáždit několik tisíc lidí bez rozumné komunikace s úřady. Zejména, když to má být na pronajatém pozemku, který není ani viditelně oddělen od jiných pozemků a dost možná k němu ani není volný přístup. Tím méně pak akci, která má být několikadenní, poměrně dost hlučná a z minula nemá nejlepší pověst.
To je objektivní realita, na které nic nezmění to, která politická strana je u moci, anebo to, že organizátoři vyznávají free styl života a nechtějí mít s úřady nic společného. Budou muset.
Autor je advokát


********************************************************
Mediím moc nevěřím

a na celou záležitost s techparty jsem si udělala svůj názor:
1/ pořadatel takovéto akce MUSÍ vědět, co vše je zapotřebí zajistit, t.j. hasiče, zdravotníky, pořadatele (aby se kromě jiného vyznačily pozemky, které nejsou pronajaté), WC a další povolení). Pokud to neudělá, nemá právo podobnou akci pořádat. Již při předjednávání techparty policie jasně řekla, že pokud nebudou zajištěny všechny právní úkony, že zasáhne. V pořádku to nebylo, tak zasáhla. A pokud by bylo vše řádně povolené, nebylo nutné tajit místo konání do poslední chvíle. A pročpak si - jak je vidět ze snímků - někteří účastníci akce sebou vzali plynové masky či respirátory? Asi věděli, že není vše v pořádku a taky to, že v jiné zemi by je vypráskali mnohem víc.
2/ Účastníci party se dělí do tří skupin:
- pořadatelé - viz bod 1/ a dále: tak se mi jeví, že se střet s policií velmi hodil určitým politickým kruhům. Uvědomme si, že před volbami se hodí kdejaká záminka. A poslední dva roky zažívá naše země největší hospodářský růst od roku 1989 a to nemohou někteří politici přece potřebovat. Tak použijí cokoliv. Kdyby policie nezasáhla nebo zasáhla nedostatečně, stala by se samozřejmě rovněž předmětem ostré kritiky, když zasáhne razantněji, je to také chyba.
- slušní účastníci akce - mladí lidé, kteří si opravdu přijeli poslechnout hudbu a tančit. Těch je ale hodně málo, řekla bych, že to jsou ti, kteří při střetu s policií dostali namláceno.
- zbytek - velké procento účastníků - feťáků, ožralů, kteří se přijeli jen vyřvat, a ti by si zasloužili mnohem větší represe, než dostali.
A jenom taková poznámka - víte, jak strašně trpí zvířata v okolí takové hlukově předimenzované párty? a především přítomní psi? To už je samozřejmě týrání zvířat.


janaK, 195.47.88.132

Proč odstoupit?

Připadá mi, jako by většina komentujících žila jinde než já. Co já vidím, většina běžných lidí zásah schvaluje. Podle klasické teze "tady nám bordel nikdo dělat nebude, a pokud jo, zaslouží přes držku".

Paroubek, který má neuvěřitelný cit detekovat to, co se jeho voličům líbí, si to uvědomil a využil. Podle mne úspěšně. Ať už z médií zní cokoli, jeho voličům se tahle akce líbila. Třeba to neřeknou nahlas, ale má u nich body k dobru.

Klaus, druhý nejlepší populista v regionu, si to uvědomil taky a pokusil se kontrovat a alespoň pár bodíků smazat. Nemyslím, že se mu to moc povedlo, ale aspoň něco.

Juggernaut, 80.95.98.90

o co doopravdy jde?

Účastníci párty křičí, že si Policii neplatí proto, aby je mlátila. ( no kolik z nich asi tak platí daně?)
Já, občan, křičím, že si policii platím právě proto, aby se postarala o pořádek a vynutila si dodržování práva. Nic

proti podobným akcím nemám, pokud nebudou obtěžovat okolí a ničit přírodu.Hluk je pro přírodu druhým nejškodlivějším

zásahem po chemické kontaminaci.
Kde je hlas ochránců přírody, kteří ječí kvůli každému obchvatu kdejakého okresního města? Jak se pak dovolávají

práva ti, kteří sami nemají úctu k jiným a nerespektují jejich soukromí? Kdopak to křičí o policejním teroru? A proč

nehledají místo, kde by opravdu nikomu nevadili? Myslím si, že zásah Policie byl adekvátní. Všichni měli dost času,

aby uposlechli výzvy k opuštění místa. Jenže asi čekali, že Policie "vyměkne", tak jako roky předtím. Ale ejhle,

nestalo se. Došlo k zásahu ve světě zcela běžnému a čeští "pravicoví" politici se z toho hned snaží vytřískat

politický kapitál a věc hezky nafouknout. Vždyť se blíží volby, ne?
Nebuďte naivní, tady o vás vůbec nejde.
Ti co vás dnes hájí, vás zítra, až budou u moci nechají klidně seřezat.

pametnik-pesimista, 84.244.120.94