05/08/2005
5.8. POLEMIKA: Reakce na stanovisko ČHV k CzechTeku 2005
Radek Konop

Vážená doktorko,

je mi 29 let a nepovažuji se za člověka pravo či levosmýšlejícího. Snažím se řídit svým vlastním rozumem. Píši Vám ohledně Vašeho vyjádření k proběhlému CzechTeku 2005. Na adresu vlády (premiéra) a policie jste snesli mnoho kritiky. Pokud došlo a vše naznačuje, že ano, k přestupkům a trestním činům ze strany některých policistů, je třeba tyto jedince identifikovat a tvrdě potrestat. Nemůže to ale vést k odsouzení celé akce jako takové. Nepropustíte přeci vězně proto, že jej bachař neprávem postřelil. Potrestáte tvrdě bachaře, ale vězeň zůstane vězněm. Nelíbí se mi, jakým způsobem jsou na ochranu účastníků překrucována fakta!

Pokud se mluví o účastnících, jde o tančící děti. Pokud se mluví o policii, jde o vyvrhele. Objektivně posuzujme porušování zákonů na obou stranách. Policistu mířícího zbraní je správné potrestat a odsoudit. Je třeba však odsoudit i "děti", které házely kameny apod. Stanovisko, že jde o pouhou obranu před zvůlí policie, je výmluva a lež. "Děti" házely předměty nejdříve na postupující a zformované policisty. A že nebudou čekat na ránu? Ani policie nebude čekat, až dojde k ničení pozemků. Nereagovala však primárně tak, že by vlítla mezi "děti" a zmlátila je. Vyzvala je k odchodu. Někteří slyšeli, někteří nechtěli. Někteří nemohli slyšet pro ohlušující hudbu. Znějící hudba není důkazem ochoty se domluvit, ale ignorovat policii a dále pokračovat v akci.

Tajení místa konání vyvolává pouze nervozitu u orgánů státu a zvyšuje potřebný adrenalin v řadách technistů. Odsuzujete zásah policistů, abyste vyjádřili nesouhlas s jejich postupem, který považujete za neprávní. Nepostavili jste se však na stranu lidí, kteří musí trpět techno i v nočních hodinách. Nepostavili jste se na stranu vlastníků okolních pozemků. Tančící děti MOŽNÁ mohly natěsnáni tancovat na pronajatém pozemku, ale určitě by své potřeby nevykonávaly pod své nohy. Účast několika tisíců až 10 000 lidí představuje oprávněnou obavu, není-li akce řádně zorganizována. Jestliže se mobilní toalety dostávaly na místo až v průběhu akce, je to pozdě. Argument o hluku je odmrštěn tvrzením, že i jiné akce (dokonce ve městech jsou tolerovány). Bavme se o CzechTeku, jestli dělá hluk nebo ne. Pak přistupme k hodnocení ostatních a prosazujme dodržování zákonů i při těchto akcích.

K tomu, k čemu došlo na omílané louce, nemuselo dojít, kdyby byla vůle technařů vyjednávat a odejít. Podívejme se do zahraničí, je-li možné takové akce pořádat. U nás děti zvoní klíči na Letné a neuvědomují si, co je to demokracie. Myslí si, že bojují za svá práva, za své názory. Jde o iluzi, která je u nich vzbuzována. V dnešní rychlé a do jisté míry i frustrující společnosti, kde je bída o vzory, je logické, že mladí lidé bojují. Nebojují však o lidská práva, jak hlásají, ale právě proti frustraci, která jim tato doba a společnost přisuzuje. Mají pocit, že dělají něco velkého, ale nerespektují práva ostatních, která jsou dána zákonem.

Je mi velice líto, že problém se politizuje a rozděluje společnost. Důkazem, že je to špatně, je to, že názory se liší dle politické příslušnosti. Nás, kteří nesouhlasíme s akcí technařů tak, jak měla proběhnout, nazývají mnozí slušňáky. Škoda. I to je důkaz netolerance a odsouzení člověka s jiným názorem. Myslím si, že člověk, který chce respektovat lidská práva vůči každému a být tolerantní je slušný člověk. Slušňák není slušný člověk, je to jakási nadávka pro člověka, který je poslušný režimu a nesnese jinakost. Nemám nic proti holé hlavě, kohoutovi na ní, nic proti jiným úpravám hlavy, těla a oděvů. Jsem proti sobeckosti a následnému hysterickému vyžadování svobody. V dnešním dnech není ohrožena demokracie ze strany státu, jak jistě bude lidem vtloukáno do hlavy z megafonů. Je ohrožena demokracie jako taková ze strany těchto dětí, pokud podlehneme jejich tlaku.

Hlavními hodnotami v lidské společnosti by měly být pokora, úcta k druhému, zdravé sebevědomí. Projevy násilí a zla by měly být potrestány na obou stranách. Avšak na základě jednotlivých prohřešků nemůže být posuzována celá akce jako taková!

S pozdravem

Ing. Radek Konop




Svobodný člověk ve svobodné společnosti

dodržuje všechny zákony a předpisy ať se mu líbí nebo ne. Protože je přijal parlament, který vzešel ze svobodných voleb, kterých se každý svobodně zúčastnil nebo nezúčastnil. Tedy jeho parlament a jsou to jeho zákony a předpisy. Pouze otrok nebo zamindrákovaný člověk zákony porušuje, protože na jejich vznik nemá nebo nechce mít vliv. A člověk, který se staví do role, že on je ten svobodný, který může vše a zákon, který ho v něčem omezuje je nástroj TĚCH OSTATNÍCH, kteří ho chtějí ovládat se sám dobrovolně vzdává své svobody. A ti ostatní mají právo dodržování zákona vymáhat i silou. Vypadá to na první pohled nesmyslně, ale to je demokracie.
Proto úplný souhlas s autorem.

JIří, 195.28.78.67

Někdo prostě policii nerad

Za postoji různých lidí je, domnívám se, skryt prostý fakt, že nemají prostě policii rádi. Považují jí za jakýsi nástroj útlaku (podle Marxe: stát je organizované násilí) a kde můžou ji pomluví či oslabí. Typickou ukázkou je takový Viliam Buchert z MFD. Když, policsta pěti ranami v londýnském metru zastřelil silně podezřelého, který se snažil utéct, psal o fatálním omylu. Zásah na CzechTeku shledal opět neadekvátním. Vskutku, je to radost vidět itelektuály, kteří dost možná neřídili ani jednoho člověka, jak vynášejí soudy o tom co se mělo dělat, když se 1000 policistů utká s 5000 jiných lidí. Z jiného soudku, na Strahově se technaři též nechovali v souladu se zákony, policie ale nezasáhla. Nikdo to nekritizoval ale pro jistotu ani neřekl, že je to v pořádku (proč si pálit prsty, když nemusím).
Kdo vlastně kritizuje zásah? Je to politická opozice (což je pochopitelné, i když jaksi proti jejím běžně hlásaným názorům), je to část mládeže (která věc vidí generačně) a konečně jsou to klasičtí intoši (které považuji za nejtrapnější prvek v celé diskusi).

Rolen, 62.209.199.144