26/08/2005
Od: Jája [Odpovědět] z 26. 8. 11:25
A na co se díváte vy? Na hodnotné jihoamerické telenovely? Nebo na filmy o zvířátkách? To se nestydíte je šmírovat, jak žijí? Já zapomněla, vy usínáme s plnohodnotnou knihou. No, možná je to tím, že my, co celý den makáme, si potřebujem i odpočinout a občas vypnout... A nemáme potřebu někoho neustále netolerantně kritizovat. A když se mi něco nelíbí, tak prostě vypnu televizi a jdu spát a nespílám jiným, že se nechovají jako já, protože jen já jsem ten nejhodnotnější člověk, který jediný žije správným způsobem. Nemyslíte, že by vám neškodilo trochu tolerance?

Od: Hujajá [Odpovědět] z 26. 8. 11:48
Pokud někdo celý den maká, nemusí být ještě tak stupidní, aby se koukal na takové věci. Ono to je spíš z přežranosti a nudy.


Od: já [Odpovědět] z 26. 8. 12:19
Milá Jájo! Pokud někdo nazve pravým jménem hloupost, nekulturnost, kýč, amorální a demoralizující jednání, jedná správně a dělat se to musí. Uvedené pokleslé jenání přece vzdělaný člověk tolerovat nemůže. Tolerovat různý vkus se samozřejmě musí. Ale tolerovat amorálnost a vyložený nevkus apelujíí na nejnižší pudy člověka se nemůže. A zda a jak se to dá rozlišit? Je třeba se vzdělávat a vzdělaný člověk pozná co mu slouží a co jej poškozuje. Z toho, s jakým despektem se zmiňuješ o knihách je zřejmé, že málo čteš a pak máš malý obzor, mělké city a právě na takové lidi dennodenně útočí stále pokleslejší televizní pořady soukromých televizí, které mají dva cíle: jeden bezprostření, komerční - zajistit provozovateli licence nejvyší zisk z reklam za jakoukoli cenu, druhý dlouhodobý, politický - udělat z lidí snadno ovladatelné nemyslící stádo. Demokracie a svoboda v humánní a kultivované společnosti je nejlepším uspořádáním, ke kterému se lidstvo dopracovalo. Demokracie a svoboda ve společnosti nezakotvené v kulturnosti, vzdělanosti a morálce směřuje k tomu, že ji zneužije a zmanipuluje hrstka tyranů.

Od: Toycat [Odpovědět] z 26. 8. 13:19
Zamyslel se tu někdo nad tím, proč to lidi "baví"? Pořád tu mluvíte o útocích na nejnižší pudy, úchylácích a kdoví o čem ještě. Můj názor je jiný. Lidé jsou prostě od přírody zvědaví, ruku v ruce s tím pak jde škodolibost a závist. Většina lidí je dost hloupá na to, aby záviděla sousedovi nos mezi očima a přála mu to nejhorší jen proto, že má něco, co oni ne. Na podobné reality show se díváme všichni denně, neříkám, že se stejným zájmem či záměrem, ale netvrďte mi, že se nikdo neohlédl po dopravní nehodě, kolem které jel, nebo se nikdy neušlíbl, když někdo uklouzl a plácl s sebou na zem. Znám lidi, kteří stráví celé dny tím, že se dívají z okna a pozorují ostatní. To je taky reality show, přímo na ulici. A obchodníci si hned řeknou, když to lidé chtějí, proč jim to nedát? O lidech, co do toho šli se dá říct jen to, že to riskli s vidinou zisku, protože těžko si někdo z nich opravdu mohl představit, do čeho jde. A my si teď díky nim máme o čem povídat. O lidech, co to sledujou, se dá obecně říct jen to, že se TV trefila do jejich vkusu, ať už potřebujou vypnout, jsou zvědaví, nebo škodolibě čekají, až se soutěžící do sebe pustí. A vy ostatní, proč máte pořád potřebu někoho nebo něco kritizovat? Kupodivu máme relativně svobodnou volbu, když se vám to líbí, dívejte se. Nelíbí? Přepněte nebo TV úplně vypněte a čtěte si. Kritizovat je snadné, ale vytvořit něco hodnotného (tím nemyslím reality show) a pak vydržet s úsměvem poslouchat různé šťouraly, kteří jsou nespokojení se vším, tomu já říkám umění.