18/09/2007
No, uvádět jako seriózní odkaz

odkaz na stránky fotovoltaických lobbistů, je problematické, ale prosím - je to psáno aspoň tak rozumně, aby se s tím dalo polemizovat.

Ad omezení výroby - k tomu došlo, protože a) byla jaderný energetika násilně omezena na základě agitace "zelených" a b) konverzní uran z "demobilizovaných" hlavic vystačil. Proto se omezila těžba a také průzkum. U nás se těžba dokonce na základě tvrzení, že je neekonomická, ukončila. Protože cena uranu začala růst, těžba se obnovuje, u nás pokračuje v Rožínce a uvažuje se i o obnovení těžby v Hamru. Celkově jsou jen u nás v ČR známé a těžitelné zásoby uranu větší, než kolik bylo vytěženo od dob Šliků. odhadované zásoby jsou ještě několikrát větší. Další zásoby byly objeveny hned vedle na Slovensku, ať necouráme daleko po světě.

Těžená uranová ruda není o nic nebezpečnější materiál než ruda olověná nebo stříbrná - a pokud článek naráží na radioaktivitu, tak struska a popílek ze severočeského uhlí jsou radioaktivnější. Přesto žádná zvláštní opatření nevyžadují.
Teprve koncentrát "žlutý koláč" je třeba lépe obhospodařovat, to je ale už věcí výrobce, aby se mu drahá surovina neztrácela. Tím spíš to platí pro UF6 a obohacený uran - ten se ale mimo zpracující závod nedostane.

Rychlé reaktory existují a fungují v Rusku. Jen je výroba v nich o něco dražší než v klasických, takže nebyla preferována. Další rychlý množivý reaktor se v Rusku připravuje ke spuštění. Ty projekty, které byly zastaveny - třeba francouzský Super Fénix, byly zastaveny zase z politických důvodů a mají ho na svědomí "zelení".

Je jisté, že jak uran, tak thorium jednou dojdou, stejně jako jednou dojde sluneční energie. Ale ani jedno ani druhé nemusí nás ani naše potomky v nejbližších stovkách let zajímat. Rozhodně méně než muselo zajímat Angličana na začátku průmyslové revoluce, kdy mu dojde dostupná biomasa - tenkrát se říkalo dřevo - ta došla poměrně brzo a musela být nahrazena fosilní biomasou - uhlím.

Bez ohledu na problémy se štěpnými (natož s fúzními!) reaktory, je tato cesta perspektivnější než poroučení větru dešti ať už ve větrných nebo fotovoltaických elektrárnách.

*******************************************************
Začněte šetřit

Začněte šetřit se projevilo u vody tím, že i při nižší spotřebě jde cena vodného a stočného nahoru, protože se (vodárenské) firmě přece nemůže krátit zisk; co by tomu řekli akcionáři?

Takže se zdraží elektřina a ČEZ se zase pochlubí překonáním historického zisku. Vzhůru za rekordy!