04/10/2007
Martin Vidlák: Developeři, spojte se!

HN, názory

Snad nic nevypovídá o odtržení obsahu pojmů hodnota a cena tolik jako projekty a záměry na pražské Letné. Vedle Petřínských sadů jediná unikátní zóna klidu lemující historické centrum Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu je zřejmě definitivně určena k likvidaci. Sady nad Vltavou plné stromů, keřů a trávníků oživují denně Pražané i turisté.

Jenže žijeme v době, kdy naše města a venkov brázdí dennodenně tisíce developerů, pro které hodnoty nevyjádřené či nevyjádřitelné cenou prakticky neexistují. Zůstávají po nich záměry, studie a projekty, které volná veřejná prostranství buď zcela likvidují nebo podstatně redukují. Město vykázané do role noclehárny ovšem ztrácí řadu důležitých sociálních funkcí.

Letnou hrozí "ozdobit" několik velkých staveb. Nechme stranou novou budovu Národní knihovny, s níž dlouhodobě počítá územní plán města. Jenže právě ta je mezi všemi nejméně kontroverzní. V těsné blízkosti možné budoucí knihovny se ovšem začaly stavět podzemní parkoviště pro tisíc automobilů a nájezdy tunelů městského vnitřního okruhu, dálnice uprostřed města, po níž má jezdit ještě o třetinu víc aut než na proklínané severojižní magistrále. Naváže na Strahovský tunel, vyústí na Prašném mostě, pár desítek metrů od památkové zóny Pražského hradu a poté na Letné, kterou tak zničí sto dvacet tisíc aut denně. Protože má být městský okruh dostavěn mnohem dříve než obchvat kolem Prahy, tak každému, kdo pojede z Antverp nebo z Berlína do Budapešti či Istanbulu, nabídne průjezd kolem Pražského hradu a Letné. Sám okruh je ovšem budován s argumentem, že je třeba vytěsnit dopravu z centra!

Další stavbou, která by mohla obohatit část Letenských sadů je oceanárium. Že si prostranství někdejšího Stalinova pomníku zaslouží kultivaci, tomu porozumí každý. Proč má být ale uprostřed Prahy atrakce podmořského světa, tomu zřejmě rozumí pouze primátor a několik spřízněných podivínů v městské radě. Rodiny s dětmi by si jistě rády jely prohlédnout podmořský svět do Letňan či na Zličín, kde jsou soustředěna nákupní centra - ale nabízet pohled ze Staroměstského náměstí či z věže Chrámu svatého Víta na oceanárium?

A co teprve záměr národního fotbalového stadiónu pro desítky tisíc diváků na místě dnešní Sparty. To by byla definitivní rána, tentokrát od severu. Strahov nestačí? Neláká? Národní fotbalové stadiony staví všechny metropole úmyslně dál od centra. A vědí proč.

Pokud dnes přijíždějí do Prahy zahraniční návštěvníci, tak zde jistě nehledají podmořský svět, který uvidí jinde a v nesrovnatelně přirozenějších podmínkách.

Jako by se tak po letech vrátila k místu někdejšího Stalinova pomníku ozvěna komunistického ideálu. Posílena globalizací, o níž se komunistické internacionále ani nezdálo, rozprostřela nad Letnou výzvu: Developeři všech zemí světa, spojte se! Jako globální diktát je nebezpečná, zvlášť když najde lačné spojence. Mám obavu, že se - alespoň co se Letné týká - už spojili. A také s částí Rady hlavního města.