13/11/2007
Co je to za podnikání?

Tak ať to nedělají a jdou dělat něco jiného, pokud teda umí něco jiného než kydat hnůj. Co je to za podnikání, když stát bude sypat peníze, protože je nízká prodejní cena?

To je jako kdyby výrobce bot chtěl po státu peníze, protože prodává boty za cenu, která je 30% pod jeho náklady na výrobu.

Proč prodávají prasata za 28 Korun? Kdo tu cenu stanovil? Proč bych měl já jako daňový poplatník přispívat na podnikání nějakému soukromému zemědělci - podnikateli?



kde se stala chyba

Urážející příspěvky v diskuzi mě nechávají chladným, s blbci se těžko diskutuje. Ale k problému. Chovatelé prasat měli před cca 8 lety jedinečnou příležitost vytvořit silnou odbytovou organizaci, bylo to v době, kdy teprve začínala expanze supermarketů do ČR. Bohužel různé parciální resp. regionální zájmy byly silnější, takže do EU jsme vstupovali naprosto nepřipravení. Krmné obilí se ve velkém a naprostzo nekoordinovaně vyváží za lukrativní ceny do zahraničí, takže část zemědělců vydělává ta druhá prodělává- kdo to má dávat do pořádku? Mísírny krmných směsí draze nakupují krmné obilí, výsledkem je samozřejmě výroba drahých krmných směsí, a tak pořád dokola. Naši "prozíraví" výkrmci prasat v létě a na podzim lacino nakupovali selata z Holandska, Dánska či Německa i když bylo předem známo, že ceny obilí poletí nahoru. Chov prasat prožívá v současné době krizi, ale miliarda vhozená do tohoto odvětví jako příplatek k ceně je předem ztracená.


Názor

Zemědělci mají tuto představu: Pokud jsou ceny nízké, chceme dotace. Pokud se ale vyskytne možnost prodat draho do zahraničí, pak na vás, spoluobčany, se*eme. Divný postoj. Což?

******************************************

Co s tím?

Když si člověk poslechne běžné zprávy všedního dne, těžko se ubrání dojmu, že vážně to vláda s bojem proti korupci ani myslet nemůže. Vždyť případů, kdy symptomy korupčního jednání vedou do nejvyšších politických pater, bylo už nepočítaně. Byli by naši osvícení vůdci sami proti sobě, kdyby chtěli na stávajícím stavu s výjimkou kosmetických úprav určených pro věřejnost cokoli měnit.

Jde o trochu začarovaný kruh. Politická reprezentace se rekrutuje z občanské společnosti a je v podstatě taková, jaká tato společnost. A naopak, část této společnosti, nově se po volbách nazývající politickou reprezentací, dává punc legitimity tomuto pokleslému způsobu jednání tím, že obratně využívá všech možností, které jsou navíc najednou ještě dostupnější a navíc i atraktivnější.

Otázkou a problémem je, co s tím. Kde není obecný konsensus, že toto jednání je nemorální, žádné zákony stav nezmění. Snad jedině naděje, že ne všichni toto jednání praktikují, a že snad tato slušnější část občanů způsobí, že postupem doby se to bude měnit. To ukáže až čas. Prozatím nezbývá než čekat další a další podivné okolnosti všech možných transakcí odkudkoli.


Dej si mokrý hadr na hlavu.

Tím, že něko si ke svému bídnému živobytí trochu přivydělá a potom nezaplatí trochu daně, na tom není nic špatného. To znamená, když já jako učitel matematiky půjdu odpoledne kamarádovi pomáhat stavět rodinný domek a on mi dá 80Kč na hodinu + pivo + svačinu, já to nepřiznám do příjmu a nezaplatím daň , je to v naprostém pořádku. To samé, když si instalatéři, topenáři automechanici a pod. po své práci přyvydělají nějaký ten peníz na melouchu. Sice v globále máte pravdu, že to hodí nějakou tu miliardičku. Jenže my neděláme nic špatného, protože většinou něco doopravdy vytvoříme, tzn. kamarádovi postavím domek, meloucháři lidem opraví věci a pod.
Jenže již není v pořádku úplatky na úřadech, ministerstev, ve vládě a pod. Tito lidé konkrétně nic nevytvoří, jen berou. Právě podvody bílých límečků jsou nebezbečné. Ti jen rozhodnutím, nebo plácnutím razítka berou obrovské prachy a za nic a přitom vůbec nic nevytvoří. Zde oni potom mají prachů hodně a díky velkému množství peněz mohou tvořit mafie a ovlivňovat chod dění ve státě.
Proto podvody ve velkém bílých límečků jsou nebezpečné i když v globále je jich méně, než drobné zatajení daní z příjmů při kšeftíčkách obyčejných lidí. U těchto obyčejných lidí je to jen takové malé přilepšení na dovolenou a tak, ale rozhodně z toho nemohou nic ovlivňovat.

Re: Tomáš Němeček: Takový běžný úplatek

Tak to je přesný obrázek - to, co dělám já, je "naprosto v pořádku". To, co dělají ostatní, to je bordel... Ne, pane podvodníčku, nemáte pravdu, protože ta "velká korupce" vyrůstá právě z toho obecného povědomí, že právě ta moje malá domů nikomu neuškodí. Jen se cestou vzhůru mění úhel pohledu a kritérium, co je "malá domů" a co už prasárna. Takže každá melouchář má svůj podíl na tom marasmu, ve kterém žijeme. (BTW - taky jsem na svou "čistotu" doplatila - pořizovali jsme si plynovou přípojku a díky mému zabejčilému přesvědčení, že nikde bez účtenky nepoložím ani pětikorunu, uběhlo od podání žádosti do otočení kohoutkem celých 11 MĚSÍCŮ A 7 DNŮ. Úžasný zážitek...)