27/11/2007
Tak jsem se dočetl,že oproti roku 2005 mírně stoupl podíl obyvatel ČR, kteří se prohlašují za spíše levicově politicky orientované.Prý je nyní politická orientace v Česku vyrovnaná: 35 procent obyvatel sympatizuje s levicí, stejný počet se hlásí k pravicovému smýšlení.
Podle průzkumu ale k politickému středu tíhne stále více lidí a to napříč stranami ,dnes je to již 20 procent, zbytek lidí neví, kam by se zařadil a nemá o politiku zájem.
Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zveřejnila společnost CVVM. Moderní sociální demokracie západního typu tento posun pochopily a transformovaly se z levicových stran na středové.Francouzi,Němci,Holanďané již dávno pochopili,že levicová politika a rovnostářství je kontraproduktivní,ubíjí iniciativu a chuť se prosadit,zbohatnout.
Paroubek to pochopil také a má snahu o modernizaci ČSSD , chce do strany přilákat středové voliče.Ale ve straně má 40% bývalých komunistů(Škromach),kteří stále „bazírují“ na třídním boji a diktatuře proletariátu.Ruku na srdce a bez ideologie----,jaký má asi zájem pětasedmdesátiletý Křeček na deregulací nájmu,nebo jaký má zájem osmdesátiletý Jičinský na splácení státního dluhu.Teď jsme tady a chceme se mít ještě dobře,co bude za pár let nás už nemusí zajímát.
Že takto uvažují důchodci se dá pochopit,ale že tak uvažuje polovina obyvatel Česka je již na hluboký rozbor.To se neslučuje ani s ideou Evropské Unie,ani s tržním hospodářstvím,ani se sociálním státem.To je už čirý socialismus a s tím jsme přece vyrazili v devětaosmdesátým dveře.




Slušná politika nemusí být jeden velký kompromis. Pokud Vy nechcete nikoho zabít a on chce zabít Vás, tak kde je ten kompromis? Uřízně Vám ruku? A co pokud Vy nechceteněkoho okrádat a on Vás ano, tak Vás okrade napůl...?
Slušná politika by byla více založena na svobodě, jenže to by museli být slušní lidé. A to bohužel nejsou (napříč stranami).
Zatím je to spíše tak, že část lidí chce druhé okrádat tunelováním, nevýhodnými státními zakázkami..., druhá část přerozdělováním. Těch, co by chtěli rozhdodovat sami svobodně o svých penězích, nechtěli okrádat druhé a občas někomu sami pomohli tu moc není.
Slušná politika se váže na slušné lidi, ti tu příliš zastoupeni nejsou a atak politika není nic jiného než diktát těch, kdo zrovna přišli k volbám.