31/01/2008
Proč tady jeden druhého nazýváte debilem a trotlem a idiotem a vším možným? Proč se raději nezamyslíte nad jádrem problému?

Není to náhodou tak, že státu prostě a jednoduše došly prachy na slavný sociální stát?

A teď jak to řešit:
1. zvýšíme daně bohatým, aby pro chudé bylo dostatek. Důsledkem však bude, že lidi přestanou být motivovaní k vyšší produktivitě, protože proč bych se hnal za lépe placenou prací, když mi to, co dostanu navíc, stát sebere a dá to těm, co mají míň. Sekundární efekt je pak zpomalení ekonomiky atp.

2. lidi se budou o sebe více starat. Budou si za všechno platit, od státu nedostanou nic. Důsledkem však bude, že nízkopříjmová skupina obyvatel se začne bouřit, stávkovat a tak. Sekundární efekt je pak zpomalení ekonomiky atp.

Pravda, dámy a pánové, je uprostřed. Je třeba najít kompromis. Takovou dávku solidarity, aby se bohatí necítili trestaní za úspěch a chudí se necítili okrádaní.

Takže nějakých 30 Kč za návštěvu lékaře a za recept nikoho nezabije. Navíc když na to člověk nemá, jde se se státem a s doktory domluvit, jak to srovnat později.

Jo a můj postřeh - kdyby docházelo ke katastrofickým scénářům jako že chudí umírají, protože nemají na doktora - tak by snad média nespala a takovou senzaci patřičně rozmázla. Nic takového se neděje. Až na jeden případ, kdy stařenka nevěděla, že pro ni sanitka přijede, i když jí zrovna nepřišel důchod..