14/03/2008
Několik ale

l) "Naděje Česka, že si přes radar pomůže k dlouhodobé technologické spolupráci s USA."
Asi tak jako si pomohla s pomocí USA v Aeru, Zetoru, s radarem Věra a Tamara... Topolánkova vláda chce "pomoct technologickému vývoji" ČR tím, že dá vojenský výzkum pod kontrolu a do služeb USA a ušetří tím jejich výdaje a starosti výzvědné službě. Plány dalších Tamar a Věr se tím automaticky stanou pro USA dostupné. Jenom těžko lze očekávat, že české straně budou recipročně USA poskytovat nejtajnější poznatky svého protiraketového, resp. vojenského výzkumu. Ostatně každý stát (kromě Česka) se snaží tyto své skvosty před jinými spíše utajit, než se s nima na potkání dělit, resp. zadarmo je někomu odevzdávat.

2) "Polský premiér si z Oválné pracovny odvezl zatím nic moc."
Autor zapomíná,že americký prezident zoufale usilující v zahraniční politice za celé funkční období o dosažení aspoň nějakých kladných bodů si z jednání s Tuskem odnáší taky nic moc.

3)"Tusk odpovídá: Průlomem bych nazval své přesvědčení, že prezident USA a americká strana jasně rozumějí našim očekáváním."
Prostě Tusk naznačil, že americký prezident konečně pochopil, že v Polsku Američané za svůj pochybný projekt (který je v jejich a nikoli v polském národním zájmu)nic podobně jako v Česku zadarmo (a ještě s bonusem) nedostanou.

Prezident Bush popsal takzvaný průlom takto: Před koncem mého období zhodnotíme tyto (polské) potřeby a přijdeme s hmatatelným plánem modernizace.
To by se ovšem dalo interpretovat i tak, že pokud se Poláci "neuskrovní" a odmítnou další byznys s americkými zbrojaři, kterým na své vlastní náklady odstraní negativum, které jim v bezpečnostní oblasti polská část americké základny přinese - celá polská část projektu padne. Ostatně tento výklad se nabízí už od samého začátku a podporuje jej i vývoj v Kongresu ohledně výdajů na základnu (výdaje na polskou část byly významně přiškrceny a zmraženy až do podpisu smlouvy /tedy vlastně žádosti protistrany) kvůli neprůkazné efektivnosti a operační spolehlivosti antiraket. Od samého začátku tohoto Američany protlačovaného projektu je zřejmé, že plně funkční a smysluplnou částí je pouze radar dalekého dosahu, který ovšem spíše než proti Sev. Koreji (úplný nesmysl) nebo proti Íránu (viz tvrzení Th.Postolaz MTI na Britských listech) bude využíván spíše na špionáž vzdušných cílů (především nad raketovými polygony) v Rusku (Schwarzenberg, Topolánek). Že projekt základny současně hlouběji zatáhne další státy, kde prozatím Američané nemají vojenské základny, do jejich globálních válečných plánů a učiní z "hostitelských" zemí předsunuté STRATEGICKÉ cíle a potenciální válčiště, a posílí úlohu těchto užitečných idiotů - rozbíječů pokusů o evropskou integraci je dalším mezinárodněpolitickým bonusem a cílem Bushovy administrativy.

4) "Sázet na to, že by Kongres byl ochoten zaplatit raketové silo hned dvakrát - jednou výstavbu a podruhé jako výkupné za povolení - to nevypadá na šanci a na výhru."
Já bych tento výklad autora upřesnil - zplatit jednou výstavbu a podruhé eliminaci negativních následků a kompenzaci škod, které tento americký národní projekt Polsku přinese.

5) "...lepší podmínky, než s Bushovou administrativou by Varšava těžce získala."
Celý tento projekt takzvané protiraketové obrany od samého začátku stojí na vodě - jeho zdůvodnění proti raketové jaderné hrozbě ze Sev. Koreje, resp. Íránu (ani jedna země nedisponuje jadernými zbraněmi, Írán ani raketami schopnými doletu do USA, jaderný program Sev. Koreje byl po šestistranných dohodách ukončen a Íránu v r.2003 zmražen, S, Korea by těžko nelogicky střílela na USA delším směrem a ještě proti směru zemské rotace), jeho operační způsobilost, účinnost a efektivnost zasahovat v reálných podmínkách balistické cíle atd.. Není tedy jasno o jakých lepších podmínkách autor mluví. Projekt je úplně na vodě a těžko lze od poučených Poláků (americké vysloužilé F16 stále straší v polských opravnách) očekávat, že si způsobí problémy a skomplikují život podobně jako Češi a ještě si na to na svůj účet připlatí. V platnosti zůstává Tuskovo odhalení: Podepsat smlouvu, kde samy něco odevzdáte a prakticky nic zato nedostanete, dokáže každý. A já bych dodal nevyřčené - každý blbec (resp. Topolánek).