18/05/2008
Tryzna za regulační poplatky

Je skoro jisté, že kdyby bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek věděl, co způsobí, nešel by do toho. ,,Jeho" zdravotnické regulační poplatky poskytly skvělou politickou munici sociálním demokratům, zejména před krajskými volbami, pak zlomily ministerský vaz jemu samotnému a v neposlední řadě vyvolaly v Poslanecké sněmovně nekonečné hodiny vulgárních, nesmyslných a nekonečných debat.



Tisíce babiček

Aha, ano... A také ušetřily ve zdravotnictví deset miliard korun, zvýšily efektivitu péče, omezily plýtvání léky, poskytly systémové informace, které do té doby nikdo neměl, a mnozí doktoři mají díky nim víc času na pacienty. Ale protože středočeskému hejtmanu Davidu Rathovi chodí ,,stovky", někdy i ,,tisíce" dopisů od rozhořčených ožebračených babiček, které nemají na doktora ani na léky, na pozitiva ,,julínkovného" rovnou zapomeňme. Proti poplatkům se vede nesmiřitelná válka, která se zřejmě chýlí ke svému konci.

Zatím posledním výsledkem strašlivých poslaneckých poplatkových debat je totiž absurdní situace - poslanci rozhodli, že regulační poplatky budou zcela zrušeny, a navíc je nebudou platit starobní důchodci, invalidní důchodci, ,,děti" do 19 let, dárci krve a lidé s příjmem do dvojnásobku životního minima. Tento logický kotrmelec poslali do Senátu, ať si s ním ,,rada moudrých" nějak poradí.

Nelze se ale zbavit dojmu, že celé toto velkolepé válečné tažení už je nějak politicky vyčpělé. Ano, před krajskými volbami dokázal socialistický politický marketing přesvědčit řadu lidí, že třicet korun znamená sociální genocidu. Před tím klobouk dolů, je to sice lež jako věž, ale na to se historie politických kampaní neptá.

Osekané, nebo zrušené

Jenže regulační poplatky fungují už dost dlouho na to, aby se všichni kromě vybraných zástupců politických elit přesvědčili o tom, že věcně to dohromady žádné sociální téma není. Na nových socialistických billboardech už se raději píše obecně o ,,kšeftech se zdravím" a také z politických vystoupení už nějak vyprchal někdejší inkviziční zápal.

Válka tedy za chvíli skončí. Ať budou poplatky zcela zrušeny, nebo jen osekány na samou kost, bude to vítězství Julínkových odpůrců. Pro systém mají poplatky, které platí třetina pacientů, stejný efekt jako poplatky zrušené. Zdravotnictví bude hledat miliardy, pět, sedm nebo deset, o které se nakonec stejně zvětší díra ve státní kase. Ztratí se přehled o počtu návštěv u lékaře i detailní informace o spotřebě péče a léků. Pokud projde navržené omezení, budou doktoři místo léčení kontrolovat lejstra ze sociálních úřadů s potvrzením příjmové situace pacientů.

Za socialistickým tažením proti poplatkům tak zbude zhuntované bitevní pole českého zdravotnictví. A co za to? Pár mrzkých politických bodů, možná jedno dvě neoriginální hesla na předvolební plakáty.

První signální

Občanští demokraté už se nechali slyšet, že jestli poplatky padnou, už je znovu prosazovat nebudou. Teď ani v budoucnu. To je politický alibismus par excellence, který se nedá omluvit snad ani nadcházejícími volbami.

Třicet korun je malá částka, ale její symbolická hodnota je v politické historii Česka nedozírná. Konec regulačních poplatků zůstane navždy symbolem vítězství první signální politické soustavy a na druhé straně symbolem neschopnosti obhájit rozumnou politiku. Nechť poplatky odpočívají v pokoji, všechno, co přijde po nich, bude bolet mnohem, mnohem víc.



***********************************************

Voliči sociální demokracie by si měli uvědomit, že se jim nikdy nepovede lépe z jednoho prostého důvodu. Tato strana si své voliče totiž pěstuje a programově je udržuje na nízkých životních minimech. Jinak by totiž o svoji voličskou základnu přišla. Čím více méně snaživých, čím větší počet lidí na podporách, čím více nezaměstnaných, tím lépe pro ČSSD. Kdo podporuje ČSSD, ten zároveň podporuje absolutní snížení svojí šance na vylepšení své vlastní životní situace.


Apelujete správně, ale na špatné publikum

Máte pravdu, ale jádru voličů sociální demokracie až tak moc nejde o to, aby se měli lépe a lépe, ale O TO? ABY SE NIKDO NEMĚL LÉPE NEŽ ONI a aby se nikdy moc nepředřeli.

Jádrem jejich voličů současné sociální demokracie jsou ti, kteří moc pracovat nechtějí, anebo objektivně nemohou. Na ty, kteří objektivně pracovat nemohou, je samozřejmě nutné myslet a pomáhat jim. U nás je ale spousta takových, co by chtěli pracovat tak, jako pracovali za socialismu, anebo jako jejich rodiče pracovali za socialismu: v pátek už to balili a mířili na chaty a chalupy, v pondělí se vzpamatovávali po víkendové dřině, kafíčko a oběd trvaly věčně, ve zbytku času si telefonicky vyřídili své osobní věci nebo melouchy, sehnali si dodávky materiálu na chaty a na melouchy a když někam dovezli něco nedostatkového, spěchali do fronty bez ohledu na pracovní dobu. Samozřejmě takoví nebyli všichni, ale ti výše uvedení jsou jádrem voličů levice a s nimi váš apel nepohne. Oni nechtějí mít váš příjem: chtějí, abyste vy měl neměl více než oni.


Bohatí krizi nezavinili, tu zavinili chudí,

kteří si půjčili a neumí to splatit!!! To, že jim pomohli placení manažeři jen ukazuje, že vlastník už není v podnikání důležitý. Vládnou managementy, které nemají žádnou zodpovědnost, a chudina, která si vykřičí sociální dávky. Nejhůř je na tom střední třída, která to vše zase zaplatí. Až ji zničí, přijde nová revoluce.

Přesněji

Přesněji - zavinili ji ti, kteří vydělávali na důvěřivosti a jednoduchosti chudých, a chudí, kteří byli tak jednoduší, že na to skočili. Následně pak přišli o domy, auta a jiné věci, které si koupili na půjčky, na které ale nikdy neměli, tj. nemohli si dovolit je splácet.

A teď to podstatné:
Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří jednoduchost, nevzdělanost, naivitu a důvěřivost chudých využívají ke svému zbohatnutí prostřednictvím úvěrů, a těch, kteří jednoduchost, nevzdělanost, naivitu a důvěřivost chudých využívají ke svému zbohatnutí prostřednictvím voličských hlasů, třiceti korun poplatku u doktora a volebního guláše s Evou a Vaškem?