16/07/2008
Petr Kamberský: Čunkův národ sobě
HN, názory

Finanční historie rodiny Čunků není průzračná jak beskydské potůčky, spíš zakalená jak Bečva - neliší se však příliš od mnoha českých rodin v 90. letech. Jiří Čunek dost možná "bral něco bokem", ale není k tomu žádný důkaz... Zvěst anglosaských cliftonů je špatných zpráv prostě plná. A to nejen o předsedovi Čunkovi, ale o všech: novinářích, politicích a policistech.

Nejprve sebekriticky: jako obec novinářská jsme v celém příběhu neobstáli. Do včerejška jsme psali o panu Čunkovi jako o "bezpečákovi ze Vsetína", nikdo neprohlédl obchodní rejstřík (v kolika firmách kdy působil), nikdo nepromluvil s lidmi ze zbrojovky. Nestihli jsme za rok a půl to, co pár agentů Krollu za měsíc. Jedno selhání je však vážnější než ostatní: většinové zpravodajství bylo celou dobu jednostranné. Mnohá média zdůrazňovala fakta svědčící v Čunkův neprospěch; "nežádoucí" data pravidelně opomíjela.

Největší bída jde přesto z policie. Snažila se uvařit člověka na podezřeních, která v zásadních aspektech neseděla. Neomluvitelné pak jsou cílené úniky z vyšetřovacího spisu "spřáteleným médiím". Málokdy na tomto místě dáváme zapravdu hlavě státu, ale teď se sluší připomenout její loňský výrok: "Případ musí mít zásadní důsledky buď pro pana Čunka, nebo pro policii."

Ani politici v mikroauditu nedopadají dobře. Nikdo z nich nemá dost mravních sil, aby zvedl kámen a po podezřelém hodil jako první. Kalousek? Topolánek? Vždyť i sám Schwarzenberg nám přiznal, že byl donucen nabídnout úplatek!

Máme hluboké pochopení pro dilema pána na Orlíku. Nemůže o Čunkových financích prohlásit "Toť náš rod za správné považuje"; přitom chápe, že kvůli nejasnostem nemůže zbourat koalici - to by podal velmi alibistický výklad osobní cti.

Po všech zlých zprávách jedna dobrá: temný příběh se na samý závěr prosvětluje. Když kníže opakoval, jak ministrování bere jako službu a splátku, asi netušil, jak moc předbíhá čas. Těch několik milionů rodového majetku, které investoval do auditu, byly možná nejlépe použité peníze v českých dějinách. Kdyby knížecí hrdost dovolila, měli bychom se mu na ně do koruny složit. Národ sobě.





Autor: Res

a co, lidé si zvyknou

Julínkovi v žádném případě nejde o zdraví, ale jen a jen o to, aby soukromé pojištovny (at už to jsou zahraniční společnosti či chrenkova soukromá pojištovna, které Julínek požehnal) co nejvíce vydělávaly.Prostě a jednoduše stát vybere na povinném pojištění 200miliard od občanů a to je pro určitou skupinu lidí velké lákadlo a snaží se k těmto penězům dostat.
Proto Julínek ignoruje varování, že je důležité oddělit majitele nemonic a pojištoven, tedy že je velice nebezpečné, když jeden majitel bude mít jak zdravotní pojištovnu, tak nemocnici.
Jenže Julínek to právě ví, a to je ten chystaný TUNEL.Lidé povinně odvedou peníze NA ZDRAVOTNÍM POJIŠTĚNÍ a kamarád Julínka miliardář Chrenek je inkasujeve své nově zřízené zdravotní pojištovně, která uzavře smlouvy zase s chrenkovými nemocnicemi KOLIK SE ZA ZÁKROK BUDE PLATIT.Tedy miliardář chrenek bude si sám sobě určovat cenu a stát do toho nebude mít co mluvit.
Prostě a jednoduše chrenkova nemocnice řekne, že jedna operace kýly stojí 20miliónů a chrenkova pojištovna řekne, že s tím souhlasí a že ty peníze bude proplácet, tedy ty která ma na tuty jisté, prtože každý platí povinně zdravotní pojištění a za některé stát, tak že zase tutovka.
A pokud se Julínkovi podaří zprivatizovat i fakultky, tak jednou tihle zlatokopové řeknou, že zdarvotní pojištění je nízké a že nepokrývá zdravotní péči (tedy neni schopno uhradit jimi určené ceny) a začnou snižovat hrazenou péči a nakone zdarvotní pojištění bude hradit jen rýmu a stát bude jenkoukat, protože žádnému politikovi se nebude chtít si ubírat stovky miliard na vybudování polostátního zdravotnictví ...a co, lidé si zvyknou.