08/08/2008
re

- kdo ztrácí podstatnou, často výraznou část zisku? Většina rozhodujících v Česku působících firem patří ve formě filiálek cizím nadnárodním korporacím. Zisk těchto firem z "českých" podniků tedy mizí z podstatné části v cizině. Většina těchto firem byla v Česku zřízena jako krátkodobé montovny díky komparativním výhodám, jako jsou relativně schopná pracovní síla za zlomek nákladů západoevropské pracovní síly, dopravní výhodnost daná blízkostí výrobny odbytišti, relativně stabilní politické a právní prostředí dané začleněním země do EU, bezbariérové tržní prostředí ve smyslu nulových celních bariér a pod..
- konkurenceschopnost: Při absolutizaci hlavního tržního kritéria, kterým je maximalizace zisku je jasné, jaká perspektiva české a v podstatě i evropské obyvatelstvo a hospodářství čeká. Neúprosné zákony konkurence budou srážet tzv. západní pracovní sílu postupně na úroveň nejnižších nákladů, t.j. Číny, Indie... Výsledná hodnota pak bude průsečíkem toho, kam mezičasem, než se do těchto zón přesune většina západoevropských a amerických filiálek nadnárodních firem, dostane pracovní síla a tržní podmínky v těchto zemích. Ty určí příští kvality života převážné většiny západoevropské pracovní síly, a většiny obyvatelstva, vyjma vlastníků nadnárodních firem a úzké kasty politiků a zbohatlíků.




Neviditelná ruka trhu? Ano, Smith, polovina 18.století..

viz Nobelova cena za ekomii 2002 Daniel Kahneman (Izrael/USA), Vernon L. Smith (USA) za uplatnění laboratorních pokusů jako nástroje empirických hospodářských analýz, zvláště při studiu alternativních tržních mechanismů :
Trh bez regulací a právní podpory nefunguje, neviditelná ruka trhu vede k nekontrolovatelnému vzniku monopolu se všemi důsledky vč. socíálních.....
Obtížné je nastavit optimální míru.
Viz hospodářské zákony,antimonopolní zákony, antikorupční zákony, cla, kvóty, úrokové míry atd. - u nás i nedostatečná vymahatelnost trestního práva.
Díky alespoň za Bankovní radu centrální banky !



Jak říká pan prezident Klaus

Neviditelná ruka trhu má lék na všechno. I na kurz měny. Každá regulace podvazující neviditelnou ruku trhu při jejím blahodárním řádění je škodlivá a nepřípustná.

Jak tedy jde REGULACE ČNB do souladu s tvrzeními našeho liberálního génia?

Je prvotním cílem ČNB brždění a potlačování inflace anebo hospodářská politika státu? Neměla by hospodářskou politiku hlídat a činit k ní opatření spíše vláda ODS, proslulá jako ty předešlé vlády ODS spíše přiváděním země k postupnému hospodářskému úpadku?



Klaus není liberál, jen mazaný politik, který pošpiní i dobré myšlenky. Chválil Misese (http://www.klaus.cz/klaus2/asp/clanek.asp?id=24ZztL46OetE),ale dělá všechno, z čeho by Mises musel být smutný. Peníze nejsou soukromé ale státní, tak vliv neviditelné "ruky trhu" tam prostě není. Zato neviditelný vliv rad centrálních bank tam je. A Klaus ji dokonce jmenuje. Mám podezření, že on prosadil článek o ČNB do ústavy.
Jednoduše na naše peníze někdo stále sahá a reguluje. To nedopadne dobře. Už jen ty jejich argumenty, že věří, že jednají dobře. Tak mají to podložené nebo ne? Inflace přináší obrovské zisky lidí kolem ČNB (vláda a další banky) na úkor ostatních. Není to směna, je to sofistikovaná krádež.