05/09/2008
HN

Mila Paolo, nez zase zacnete nekomu nadavat do krav (eventuelne volu): tento stat me nuti, abych platil sluzby, ktere jsem neobjednal a dokonce me nenecha abych mluvil do toho, jak moje penize pouzije (tj. ze zakona mi sebere penize a pouzije dle sveho). Naopak sluzby, za jejichz kvalitu jsem ochoten si priplatit, me nabizi v tom bidnem prumeru, ktery zna kazdy, kdo nekdy navstivil libovolny statni urad. Takze by bylo dobre, kdyby se statni urednici prestali vymlouvat na pribyvajici praci a zacali makat. A za ty prachy, ktere mi kazdy mesic mizi z pasky snad mam pravo neco pozadovat. Jestli nevite, kde zacit, zkuste treba jen mit otevreno v takove hodiny, aby si zamestnanec nemusel brat dovolenou kdyz potrebuje cokoliv vyridit. A jestli mate pocit, ze si ve statni sprave malo vydelate, pak zvyste efektivitu (napr. tim, ze oznacite kolegy, kteri se flakaji, ti budou propusteni a jejich plat se rozdeli mezi zbytek), nebo bezte delat cokoliv jineho do soukrome sfery - asi zjistite, ze vyssi vydelek znamena take vyssi nasazeni a zodpovednost (vcetne rizika propusteni v pripade velkeho prusvihu).
Statni zamestnanci stavkujici za pridani jsou stejni jako poslanci, kteri si sve platy rovnou odhlasuji. Jen tech, kteri tohle vsechno sponzoruji, se opet nikdo nepta!









Poznámka k poznámkám

1. argument, že NK nevlastní pozemky, nepovažuju za přijatelný. Ty pozemky byly NK přislíbeny usnesením zastupitelstva. Kde to sakra žijeme, jestliže jednou dané slovo se může jednoduše vzít zpátky, jakmile se to někomu přestane hodit?
2. k argumentům, které se týkají neplatnosti soutěže: v té soutěži měl magistrát svého zástupce. Vlastně v té komisi měl sedět Bém osobně a je jeho profesionální chyba, že si radši zajel lézt na Mt. Everest. I tak ale byl magistrát té soutěži od začátku přítomen v osobě svého zástupce a byla tedy možnost začít okamžitě proti průběhu či pravidlům soutěže protestovat. Proč to neudělali??? Proč dokonce napřed Bém pompézně vítězný návrh chválil a pak zničehonic otočil o 180 stupňů?
Reagovat



5.9. 08:02
Autor: dvd

Několik poznámek

Ta soutěž byla zmršená tím, že byla zároveň smlouvou o dílo. NK se v pravidlech soutěže zavázala, že vítězný projekt bude realizován. To, že bylo od prvního dne jasné, že vítězem bude Kaplický, je věc jiná. Že aby Kaplický mohl zvítězit, musela být během rozehraného zápasu změněna pravidla, je taky věc jiná. To vše mohla Mezinárodní organizace architektů při jejím posuzování z kolegiality ke svému členu přehlédnout.
Ale s tou chamtivostí to parta kamarádů dost přehnala. Dali do podmínek soutěže to, že vítězný projekt bude realizován. Chtěli si ty prachy posichrovat. Tím se ale, podle nálezu z Brusele, ze soutěže stala smlouva o veřejné zakázce, nebo, abych uklidnil právní puristy, smlouva o smlouvě budoucí. Ta ale nepodléhá žádné organizaci architektů, která může jen rozhodnout o tom, že Kaplický vyhrál soutěž. Nemůže ale rozhodovat o tom, jak se u nás přidělují veřejné zakázky. O tom rozhoduje český zákon o veřejných zakázkách. A podle něho je taková smlouva neplatná hned z několika důvodů:
1. NK nevlastní pozemky a nerozhoduje o jejich použití.
2. NK se bez souhlasu vlastníka nemůže zavazovat k něčemu, o čem rozhoduje jiný a navíc volený orgán. Ani primátor se nemůže zavázat. Rozhoduje jen zastupitelstvo.
3. První, komu to došlo, byl pan primátor. Proto ten náhlý obrat, ne proto, že se návrh presidentovi nelíbí. Tomu se daleko víc nelíbí Bémův olympijský sen, který považuje za naprostou šílenost a i když to Bémovi řekl, primátor své plány ani v nejmenším nezměnil. Bém prostě pochopil, že to začíná hrozit spíše vězeňskou knihovnou na Pankráci a prudce otočil. Ježek hledá záchranu v senátorské imunitě a Kaplický bude jistě mít nějaký naléhavý projekt doma v Anglii. Už je nejvyšší čas začít pracovat na návrhu dámských plavek pro příští sezónu.
4. Měli to chlapci dobře vymyšlené, jen to přehnali s tou svou pojistkou ve smlouvě o realizaci projektu. A skoro jim to vyšlo. Ale to, že z podmínek soutěže udělali smlouvu o veřejné zakázce, se nakonec obrátilo proti nim.