05/10/2008
Jiří Leschtina: Hledám modrý kořen. Zn.: Bém
HN, názory

Zpátky k modrým kořenům chce vést Občanskou demokratickou stranu kandidát na jejího předsedu Pavel Bém. Je-li tázán, jakou zásadní vizi takový obrat obnáší, mysticky odkazuje ke "klausovskému fundamentu staré ODS". Nezbývá tedy než pátrat, co je vlastně onen Klausův fundament a kde jsou spásonosné kořeny ODS zakopány.

Strany mají své zakladatele a v případě ODS je jím bezesporu Václav Klaus. Mnohým ze stran skutečně jejich tvůrci vtiskli i určitý fundament v podobě jakéhosi dlouhodobého programu, jenž řadí stranické hodnoty do nějakého logického systému, srozumitelného členům strany i veřejnosti. Vzniku takového programu, jenž by založil jasný genotyp ODS, ale Klaus bránil po celá devadesátá léta.

Pozor, je tady zrádce

Když v roce 1993 prohlásil na kongresu ODS v Kopřivnici Josef Zieleniec, že strana potřebuje kromě volebních programů i perspektivní programovou vizi, Václav Klaus mu po návratu z řečnické tribuny podal lísteček. Bylo na něm jediné slovo: Zrádče!

Klaus pak úspěšně zpochybňoval nutnost jakékoliv programové renesance ODS až do voleb v roce 1996. Dokonce zablokoval i vznik stranických odborných komisí, jež by na programových dokumentech průběžně pracovaly. Výsledkem bylo, že i volební program vznikal v pracovnách ministrů, kteří do něj odmítli dát například jakékoliv zmínky o boji s korupcí.

Poslední pokus o dalekosáhlejší vymezení strany proběhl po volbách v roce 1996, kdy Zieleniec vyzval k "rozkročení" ODS, v níž by otevřeně hlásali "své přesvědčení lidé s různou životní filozofií od středu doprava". Součástí proměny strany měl být i dlouhodobý hodnotový program. Všechny plány ale vzaly zasvé po pádu vlády a rozštěpení ODS.

Chiméry v zrcadle

Proč vlastně Klaus tak úporně bránil programové diskusi, jež by mohla vést k vytvoření přesnějšího politického image strany? Zřejmě proto, že čtenář takového programu by měl získat jasnou představu o základních pravidlech, jež se strana zavazuje dodržovat při řešení nejrozmanitějších každodenních úkolů i nečekaných situací.

Klaus ale nehodlal připustit, aby se z ODS stala strana, o níž by bylo předem jasné, jaké hranice nehodlá překročit. Nechtěl být vázán žádným zásadním dokumentem. Což se mu hodilo po volbách v roce 1998, kdy odhodil jakékoliv programové zásady a vytvořil skrytou, ale o to prorostlejší koalici se Zemanovou sociální demokracií.

Pokud tedy Pavel Bém mluví o Klausovi, který "nám zrcadlí základní hodnoty ODS", mluví o chiméře ve své hlavě. Střízlivý pohled prozrazuje, že Klaus po sobě žádný politický a ideový fundament nezanechal. Především proto Bém není schopen vysvětlit, co to jsou a kde vlastně vězí modré kořeny ODS.

Když Topolánek rozpažuje

Ani Topolánek žádný fundament ODS nevytváří a nesnaží se to ani předstírat. Po Klausově odchodu ale stranu vyvedl z izolace, když přes odpor Pavla Béma vytvořil koaliční kabinet s lidovci a zelenými. Stranický program se v této vládě snaží prosazovat cestou nevyhnutelných ideových kompromisů. Částečně tak naplňuje v praxi Zieleniecovu myšlenku rozkročení. I když tomu, aby nedráždil klausovce, raději začal říkat rozpažení.

Béma ale neoklamal. Podle něj se Topolánkovým "rozkročováním a rozpažováním do politického středu ztrácí onen politický a ideový fundament strany". Právě minulost ODS pod Klausovým vedením však jasně ukazuje, že krach nebo odmítání spolupráce s malými nelevicovými stranami pod rouškou obrany "ideového fundamentu" buď vede do opozice, anebo ke spolupráci s ČSSD, při níž musí ODS na prosazování pravicových konceptů zapomenout.

Na kongresu ODS tedy půjde o to, jestli se strana podstatněji vzdálí od Václava Klause, kterému po jeho druhém vynesení na Hrad už nic nedluží. Anebo, zda se v čele s Pavlem Bémem vydá hledat vybájené modré kořeny.


Autor: jiří

Liberálně-konzervativní schizma
kterého si nikdo 17 let nevšímal se právě oficiálně probudilo k životu.

Autor: nownow
On to neni jenom Bem, pane Leschtino ...:-)
http://www.lidovky.cz/co-s-ods-zpet-ke-korenum-0s2-/ln_noviny.asp?c=A081104_000004_ln_noviny_sko&klic=228406&mes=081104_0
Pro mne to znamena jedine. To jsou clanky (ev. jina verejna vystoupeni) vyrobene na zakazku, presneji na zakazku loutkovodice, stejne jako cela Bemova kandidatura. Jak uz jsem napsal, bez Klause by prece ani nevystrcil nos. Loutkovodic po sobe zadny politicky ci ideovy fundament nezanechal, a na otazku, co vlastne jsou a kde vezi tzv. modre koreny, nikdy neodpovedel, jak jste spravne uvedl. Tyhle nohsledy tudiz ani nemohl nalezite nabrifovat (od Macka mne to trochu zarazi, utocit na Topolanka nicmene zacal ihned, jak Klaus vyslal prvni signaly, davno pred krajskymi vobami). Proc omlouvaji neomluvitelne Klausovi poradci, je vcelku srozumitelne (ten Jakl ! chacha), Macka snad ale pan prezident nezivi, anebo jo ? Kazdopadne, pana Bema byste se meli ptat. Vy, novinari. A trvat na odpovedich. Pak teprve uvidime tu bidu. To, prosim, neustale nekde neco ctu o mimoradnem Bemove intelektu, tak jo, at ho predvede; zatim ale prednasi jen stare, komicke, oklepane fraze. A vetsina novinaru si to necha libit, o prazdnote Bemovych vystoupeni jsem alespon doposud necetl skoro nic. Diky tedy za tento prvni krok ... :-)

Autor: jiří
stare, komicke, oklepane fraze
souhlas... akorat je tristni, ze novináři začali o programové chudobě ODS psát až tehdy, když se objevil konkurent jejich "mylovaného Myrka"... čili: analýzu ideově-programového stavu současného vedení vlády a ODS nečekejme vůbec, a po prosincovém kongresu strany opět na dlouho zmizí samotná potřeba se na tohle vyptávat - (staro)nový předseda by se mohl naštvat a už by nám nedal rozhovor.... český novinář, dobrý novinář...