27/10/2008
Klaus odepsal Topolanka uz davno, redaktori HN o tom prece neco vedi.

V.K. Topolanka odepsal v momentu, kdy jej premier klepnul pres prstiky kvuli zahranicni politice. Mel samozrejme pravdu, ustavne zodpovedna za zahranicni politiku statu je vlada. Toto je ovsem poprve, co V.K. sebral odvahu a vyslovil se adresne. Patrne si je jist. Aby se neprepocital.



Parlament by měl přijmout zákon...

...stačí jedna věta: Prezident Klaus škodí státu. Odůvodnění: 1) Vší silou se snaží rozvracet EU; odmítáním Lisabonské smlouvy podrývá pozici ČR a marginalizuje ji. 2) Od samého začátku torpédoval činnost Visegrádské čtyřky (dnes volá po spolupráci malých zemí). 3) Opětovně tlačí na vznik opoziční smlouvy - toho nejhoršího marasmu, který zde vznikl. 4) Jeho privatizační projekt byl veden nefér způsobem, což už dnes přiznávají jeho vůdčí osobnosti veřejně. Navíc v něm můžeme nalézt principy majetkových přesunů podle Marxova Kapitálu, zejména ve vztahu k prácnímu prostředí. 5) V zahraniční politice se stále více orientuje na Rusko a obhajuje jeho zločiny (Gruzie). 6) Ve vnitřní politice působí jako destabilizační prvek.



Mirek Topolánek má končit z týchž důvodů jako Vladimír Špidla: "zradil program", opustil Odkaz Velkého Předchůdce, dělal reformy kritizované zleva zprava, "bratříčkoval se s malými". Oba patří právě proto mezi premiéry, kterých si šlo vážit a šlo jim věřit. Topolánek se pokusil ODS otevřít a překonat její mindráky po finančních skandálech a zaslouženém pádu Václava Klause. To všechno se teď zavrhne? Stejně jako kdysi u Špidlova nástupce, ani tady nevidíme u Topolánkových vyzývatelů žádný alternativní plán. Jen ochotu odvolat kvůli podílu na moci cokoli, co dosud ODS říkala a prosazovala.



Petr Kamberský: Prezident hrdina
HN, názory

Měli jsme prezidenta osvoboditele, teď máme prezidenta hrdinu. A ten řekl včera spoustu vět. Hlavě státu se tradičně neodporuje - pojďme tedy provést alespoň factchecking, konfrontaci výroků s fakty.

1) "Nejsem si vědom toho, že bych se vměšoval do ODS...(...) ...ale pokud by ODS řekla, že se nic nastalo, tak na takový kongres bych samozřejmě nejel." - Rozumím, takovou větu by vměšováním nazval jenom hlupák.

2) "Bylo to 6:0, 6:0, 6:0, 6:0." - Mirek Topolánek sedmery volby vyhrál, prohrál jen jedny. Ale říkat tomu 1:7 by mohl jenom hlupák.

3) "Kdybych dostal otázku, jaké reformy se v poslední době staly, měl bych problém něco vybrat". Ano, jen hlupák vidí, že voliči levice právě odmítli koaliční reformy. Topolánkův kabinet prosadil změny, ke kterým se ten Klausův nikdy neodvážil. Rovná daň z příjmu, spoluúčast ve zdravotnictví, počátek velké změny důchodů - ty zákony vidí jen hlupáci.

Míchat morálku do politiky je nerozumné. Nicméně to, co předvádí Václav Klaus, je mimo hranice obvyklých "zájmů" a politických obchodů. Protože tady nejsou žádné reálné oblasti, kde se zájmy Klause a Topolánka kříží. Pouze osobní animozita, ješitnost a nenávist, která sráží ODS tam, kde byla za Klausova vedení: někam k hranici 25procentní podpory.

Mirek Topolánek podvakráte zařídil Václavu Klausovi zvolení prezidentem - aby mu tento prezident při první možné příležitosti natřel schody mýdlem. V den devadesátého výročí republiky se to píše bolestně, ale nelze jinak: prezident České republiky, profesor Václav Klaus, se vměšuje do vnitrostranických sporů, říká zjevné nepravdy a napomáhá likvidaci lidí, jimž vděčí za své křeslo. Soudím, že takhle vypadá moderní hrdinství. Nazvat státního představitele zbabělým skunkem by mohl jenom hlupák.