09/12/2008
Jan Kislinger: Politici neví, co chce byznys
HN, názory

Tématem dne se stává "boj" s ekonomickou krizí. Premiér Mirek Topolánek hovořil v parlamentu, předseda demokratické opozice Jiří Paroubek má svých dvanáct kroků k zabránění změny "krize" do "Krize".

Intelektuál komunistické strany Miroslav Ransdorf rovnou usoudil, že nastal konec kapitalismu, a ministr financí, lidovec Miroslav Kalousek, by nejraději prodával všechna auta podnikatelům bez DPH. Z analytických kruhů znějí další nápady.

A co potřebuje průmysl?

Zvláštní je, že se málokdo ptá průmyslníků a podnikatelů, co by pomohlo v boji s krizí podle nich. Netvrdím, že všechno, co odeznělo v tisku a v éteru, je špatně.

Když chce vláda zrychlit odbourávání administrativní zátěže či zjednodušit pravidla pro podnikání, volám: "Do toho!". Jenom mám silný pocit, že to všechno je i v programovém prohlášení, proč to tedy nyní inzerovat jako postup proti krizi? Nemělo to náhodou už být splněno?

Co se ale nápadu snížit pojistné týká - při zvažovaném provedení je to podnikatelům jedno, trochu se tak zvýší čistá mzda zaměstnanců, z mého pohledu ale náklady práce zůstanou stejné.

Že by to nějak pomohlo s propadem zakázek v českém průmyslu, o tom tedy silně pochybuji.

Žádné nové nápady

Takto by se dalo pokračovat pořád dál. Nevidím zde vůbec nikde nové nápady, které by přicházely z praxe.

Že by se totiž někdo z politiků obtěžoval představou zrychlení odpisové politiky? Nikoliv.

Takže každý podnikatel má stále dvě možnosti. Když chce koupit počítač, buď ho bude odepisovat ještě v době, kdy již půjde o morálně a zřejmě i fyzicky zcela mrtvý stroj. Nebo si ho pořídí na leasing a zaplatí tak navíc a úplně zbytečně další peníze, které předá z reálné ekonomiky do finančního sektoru.

Takových příkladů lze říci stovky a tisíce - od soustruhů až po nemovitosti. Přitom proti krizi by pomohly především pobídky k investování, schválně neříkám investiční pobídky (i když i to je samozřejmě dobrá věc).

Odpisy, odpisy, odpisy

Pobídky k investování znamenají, že se zrychlí pro každého návratnost jeho investice, především právě umožněním jejího rychlejšího započtení do nákladů a tedy snížení daňové povinnosti.

Zásadní změna odpisové politiky by byla naprosto fundamentálním krokem pro posílení hospodářského růstu.

Většina podnikatelů by to ocenila podstatně více než pokles sazby daně - i když ani to samozřejmě není marné.

Stejně jako není špatně mít pružnější zákoník práce, levnější úvěry, rychlejší tok peněz z unie, nižší odvody na sociální a zdravotní pojištění nebo kapitálově silnější instituce podporující export... Ale to všechno jsou vlastně "samozřejmosti", které máme slíbené dávno.

Pro exportéry by lepší kus práce udělala jasná informace, kdy chceme vstoupit do eurozóny.

Takže by asi politici udělali - i pro svou důvěryhodnost - dobrý krok, kdyby se o projektech na zmírnění dopadů krize trochu poradili s lidmi z ekonomiky.

Třeba by to pak mohlo i fungovat.

Autor je ředitelem strojírenské firmy Deimos