18/12/2008
furt nic

Četl jsem už hromadu článků ohledně krize, ale snad nikde nepadlo to podstatné, že finanční krize je krizí celé západní civilizace, která natahovala pružiny naprosto bezuzdné spotřeby čehokoliv až pružina praskla. I když vyrabíme neustále mraky nefunkčních výrobků ( max 2 roky ) a neustále vymýšlíme jak vyrábět nebo pěstovat levněni nejlépe s minimálním podílem lidské práce se nelze divit, že tomuto systému prostě dojdou peníze a lidi zjistí, že je spousta věcí, které k životu nepotřebují a když na ně nemají nepomůže ani vymývač mozků reklama. Jak ven z krize? Jednoduše až lidi opět přijdou na to co je pro jejich život podstatné a co opravdu potřebují bude po krizi, ale tohle může zapříčinit asi jenom válka nebo globální katastrofa.

Poválečná generace Evropanů

se nechce vzdávat výhod. Začíná to vypadat, že lidi pomalu pod vlivem sociálního státu degenerují, včetně politické reprezentace, která se části degenerovaných občanům (Paroubek, Rath), začíná populisticky podbízet.

Jak z toho ven? Nevím. Ono to nakonec dopadne tak, že krize dopadne na všechny a snad se lidem nakonec v hlavách rozsvítí, že sociální inženýrství a přiblbé nápady nejsou tím pravým.

Já to vždycky říkal

Ideální stav nastane, až nás asijská konkurence donutí k 70 hodinovému pracovnímu týdnu za zlomek současné mzdy, kdy dovolená anebo marodka bude jev zcela nevídaný a o důchodu si budem moci nechat jenom zdát. Nadnárodní molochy dosáhnou svého, zisky akcionářů a jejich podíl na světovém bohatství stoupnou a ostatní budou jenom vzpomínat na dávno zašlé doby sociálního inženýrství.

To je nemístná ironie

Spíš je varující to, jak hysterickou odezvu vyvolávají jen i kosmetické změny v jednotlivých systémech, což zcela potvrzuje můj příspěvek. Prostě selským rozumem lze uzavřít, že socialistické perpetum mobile má taky své hranice a osobně se domnívám, že se o tom záhy přesvědčíme.