26/01/2009
Dar krize

Ať už jde o společnost, ekonomiku, vztahy anebo osobnost ap., krize je hybnou silou vývoje a jako indikátor i ukazatel je nedílnou součástí základních elementů vedoucích k pokroku. Ať už krize otrokářství, feudalismu, manželství, společnosti atd.

Jako u každé nemoci či problému, pro nalezení správného řešení, či léčby je obvykle nutné správné určení zdroje problému a analýza celkové situace. Stejně tak i tato krize skýtá tento potenciál a dává nám jasný signál o tom, že je cosi v nepořádku a jistá korekce je zřejmě na místě.

Člověk nemusí být ekonomický či matematický génius, aby pochopil, že systém fungující tak, že čím víc z něj vyždímete, a to se zde nebavíme o žádných vznešených praktikách, tím je údajně úspěšnější – růst HDP, musí vykazovat mnohé problematické parametry a jistý potenciál ke kolapsu.

Je mimochodem jedním ze základních zákonů ekonomie, že zdroje jsou konečné a také, že nic není zadarmo. Avšak politici, které si platíme za fundované předcházení problémům a rozumná řešení, naprosto selhávají, pokud nejsou schopni zapracovat základní poučky do praxe! Právě tyto dvě zákonitosti ekonomie nyní pociťujeme nejvíce a já to osobně považuji za velice zdravé a přínosné.

Člověk také nemusí být ekologický aktivista, aby cítil, že pokud se nám před očima rozpouští ledy obou pólů, vysychá nejen Afrika a prostí lidé v těchto částech světa následně hladoví, přestože se vůbec nepodíleli na vzniku problému, zaplavují se mnohé Tichomořské ostrovy, není možná něco v pořádku a jde už skutečně, a nikoli pomalu do tuhého.

Jak se chová tzv. vyspělý svět? Víceméně jako by se nic moc nedělo. Trápí nás, že je drahá ropa, zemní plyn nebo elektřina, neboť bychom chtěli spálit ještě víc a korporace, které se těžbou zabývají, se už klepou, až začnou těžit tam, kde ještě včera běhal lední medvěd – totiž na severním polu. Vůbec nám nedochází např. fakt, že pokud omezíme spotřebu, cena klesne! Ale to jen skutečně na okraj.

Pokud tedy potřebujeme krizi proto, abychom alespoň trochu zpomalili a zamysleli se, je tato pravým požehnáním, nikoli problémem! Koneckonců je to krize, nikoli člověk, kdo způsobil pokles spotřeby fosilních paliv v posledním roce. Bez ní byl probém ještě daleko větší! Aha, ještě vám neřekli, že ekologická katastrofa bude mimochodem také velice drahá. Ale i na tom se bude dát vydělat…

V jak zdravém či žalostném stavu se nachází naše tělo a mysl, že není schopna vnímat a cítit prostou realitu a zdravě na ní reagovat si musíme zodpovědět, každý sám. Je jednou ze základních schopností živých organismů vnímat podmínky a konstruktivně na ně reagovat.

Lidstvo dělá pravý opak! Proč? Jednoduše proto, že elity neplní svou deklarovanou funkci a dav žije v nevědomosti. Funkcí šamanů v klasických společnstvích (jsou tito jejich nejvzdělanější elitou) je určit a udržovat zdravý a výhodný směr realizace pro svůj lid. Činí to tak, že udržují v psychickém a morálním zdraví především sami sebe… Musí zdravě vnímat a také jít příkladem. Politici tuto funkci neplní, přestože jsou za to placeni a právě to se tu nyní takto masivně manifestuje.

Logicky je tato situace pro někoho výhodná a někdo za to naopak musí platit. Stále platí základní poučka ekonomie: Nic není zadarmo!

Ptáte se stejně jako já, jak to že tyto alarmující informace a souvislosti již dávno neznáte ze své tzv. státoprávní televize a médií? Vždyť jejich základní funkcí má být vzdělávat a informovat. Není to, co tu pan Votruba píše schýza chorého mozku, vzdyť i pan prezident…

Přepněte si kanál. Stačí překvapivě CNN anebo BBC. Pokud nám ČT tvrdí, že Irán zkouší nové rakety schopné zasáhnout Evropu zatímco BBC informuje, že jako odpověď na 3 týdny staré cvičení izraelského námořnictva pro vylodění a útok Iránci zopakovali zkoušku 3 roky staré a celkem nepřesné rakety s doletem pouhých 2.000 kilometrů, je jasné, že zde již dávno nemáme nezávislá média plnící svou funkci, ale ideologickou masírku za peníze nás všech daňových poplatníků s jasným programem.

Zpravodajství o ekologické situaci na planetě je v ČT také na úrovni středověku. A to jde o jedno z nejzásadnějších témat dneška. Pokud nám parlament zrušil reklamu ve státoprávní televizi, která od té doby vysílá stejně pokleslý výplach mozku jako komerční kanály, šlo jednoznačně o snahu přesunout reklamní zakázky do soukromých kanálů, a nikoli o zvýšení kvality vysílání. Jenom dnes všichni platíme více a tím pádem jsme ztratili zase trochu svobody.

Podotýkám, že nezávislá média jsou základním pilířem demokracie! O tom, jaké vlivy stojí na pozadí nás nejlépe zpraví stará římská kriminalistická poučka: Ptej se, kdo z toho má prospěch. Nebudu to více rozvádět, jen řeknu: Lid této země a planety to určitě není.

Kazdý, kdo někdy studoval komplexní systémy, ať už ekologické či jiné ví, že změna jednoho vstupního parametru rovnovážné rovnice vychýlí nejspíš i všechny ostatní veličiny. Vyvážený stav ekosystémů, který tu máme, se vytvářel miliardy let a stejně dlouho se živé bytosti tomuto stavu ekvilibria přizpůsobovaly.

Je již celkem dlouho známo, že změna proudů v oceánech, která se mimochodem v souvislosti s oteplením očekává, způsobí další daleko významnější změny nejen klimatu skoro všude na světě. To není to, co tu chceme, avšak kterého z politiků to skutečně zajímá??? Zbrojení se zdá v Česku prioritou číslo jedna.

Říkáte ano, celkem velká i relativně známá hromada problémů, kde je ale to požehnání, o kterém se píše o něco výše?

Jsme už poměrně vyspělé bytosti, abych zde nemusel dlouze vysvětlovat fakt, že všechno souvisí se vším, že mentální zdraví, které si kazdý vytváří sám svou činností a kvalitou myšlenek, je rozhodující pro dobrý životní pocit, ale i pro zdraví fyzické, že co se někde zjeví musí někde chybět a že dobrý úmysl nese zdravé ovoce a špatný zase to jedovaté.

Požehnání této situace spočívá v tom, že nám dáva dobrou příležitost pocítit a tím pádem i správně definovat problémy, které jsou okolo nás, a tím otevřít i cestu pro jejich správné řešení. Navíc nás i motivuje začít něco dělat. Řešení bohužel nespočívá v bohapustém znovuroztočení tohoto bezohledného smrtícího kolotoče, jak se nám snaží politici namluvit, a také tak učinit, tím že nás všechny ještě více zadluží a o nějaký ten rok prodlouží toto patologické delirium, ale prostě a jednoduše v návratu k pravdě a zdravému selkému rozumu.

Říkáte demokrace? Jaký je rozdíl mezi sytémem jedné nebo čtyř stran, když to funguje na lži a nerespektu k občanům? Zbořte obrannou hráz 5 procent a pusťte do parlamentu novou krev. To je skutečná pluralita. Ale nezapomeňte, stejně to nebude fungovat, pokud nebudete systém znát a správně ho používat.

Abychom mohli něco pozitivně ovlivnit, musíme se dobře informovat a také spolupodílet na rozhodování a dozoru. To je základní princip demokracie tak jako tak: spoluúčast. Je to, jako když stavíte vlastní dům, nechte řemeslníky ať si bez dozoru dělají, co chtějí, a víte, jak to nejspíš dopadne...

Říkáte, že potřebujeme nějaký ukazatel životní úrovně a růstu, jako je HDP. Ano, ale i zdraví, pravdivé a čisté prostředí, vzdělanost, přírodní bohatství, volný čas anebo dobrá kultura či architektura jsou neméně podstatnější pro šťastný život. Vyváženě zapracujte všechny aspekty do tohoto indexu, a pak se na něj můžete dívat v televizi. Jinak si škodíte!

Říkáte, jak vyrábět a neničit přitom planetu? Nemilosrdně zdaňte každé znečištění, poškození, zneužití jiných bytostí a využívání konečných zdrojů. Vyrábět slušně a ekologicky se pak vyplatí a Vaše výrobky pak budou zdravé a kupodivu i levné! Navíc už jste možná slyšeli přísloví: Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci!

Toto má dnes minimálně jednu rovinu platnosti navíc! Nezapomeňte: za plastové obaly, chemické přísady, dopravu přes půl planety aj. musíte stejně platit a k čemu je to dobré? Navíc platíme za recyklaci, likvidaci odpadu, ale i za doktory, léky a jinou léčbu. Chemická barviva a přísady pro trvanlivost a chuť rozhodně nejsou zdravé. Stejně tak nejsou zdravé či levné plastové obaly, dezinformace, stres anebo znečištěné prostředí a hromady betonu a asfaltu, kam se podíváte.

Udržujme přátelské a otevřené vztahy, nevytvářejme si nepřátele. Ušetříme za zbraně a budeme se moci věnovat důležitějším i příjemnějším věcem. Je málo tak neekologických věcí, jako jsou zbrojní výroba a válka, A byla to právě válka Ameriky, která nás přivedla do této krize! Poučme se, i když pár pokleslých jedinců na tom zřejmě nevydělá.

To, co tu dnes prezentuji, není kupodivu žádná extrémní či zbloudilá filosofie. Jedná se pouze o skutečnou, vzdělanou a svobodnou demokracii v jejím původním nepokřiveném smyslu a moderní otevřenou (ne protekcionistickou), liberální ekonomiku se správným, logickým a spravedlivým zdaněním.

Tyto myšlenky nejsou vůbec nové a vyskytují se v mnohých moderních i starších ekonomických i sociologických studiích. Také jsou již mnohé s úspěchem realizovány, i když odděleně v praxi. Je to zcela prostý a jednoduchý návrat ke kořenům naší vlastní státnosti ve smylu práce a odkazu Tomáše Garriguea Masaryka. Není mojí vinou, že vám o tom vaši představení ani média, které si za to platíte, neřekli. Právě proto je zřejmě nutná nějaká změna.

A nakonec to největětší požehnání. Změna je naprosto nezbytná a pociťuje to již většina z nás. Ti, kdo to pochopí jako první a správně se přizpůsobí a najdou své místo v proudu vývoje, na tom rozhodně a možná i hodně vydělají. Ekologické hospodářství, ekonomika založená na kvalitě, a ne na kvantitě, hluboké know how, úsporné a informační technologie zítřka, ekologická progresivní architektura, duchovní úroveň, znalosti a praxe, moderní lékařství, vodíkové hospodářství, ekologická doprava atd.

To všechno a mnoho dalších jsou rozhodující sféry aktivit zítřka, nám blízké oblasti a ten, kdo to pochopí, bude mít velmi cenný náskok, a ostatní se od něj budou učit a čerpat inspiraci.

Já osobně chci žít v zemi, která včas pochopila, že žít slušně a se ctí se dívat do budoucnosti je ten správný směr a garantuji vám, že na tom rozhodně neproděláme. Chci žít v moderní zemi, která přispěla k záchraně planety, ne k její katastrofální devastaci a dala světu mnohé progresivní technologie a především vlastní pozitivní příklad.

Takto se dá vybudovala respekt a úcta ostatních. To je podle mě ta nejlepší odpověď na dnešní tzv. krizi a buďte si jisti, že na takovou zemi se nezapomíná a může si i ledacos dovolit!

Pokud by k tomu snad někdo chtěl navíc dělat smysluplnou zahraniční politiku, miliarda lidí na planetě hladoví díky nenasytnosti a bezohlednosti Západu. Je naprosto nutné vyhlásit moratorium na těžbu ropy na severním polu a část nárůstu ceny ropy, který to bude jistě znamenat, pak nějakým rozumným způsobem investovat zpět do revitalizace životního prostředí.

Za posledních 100 let jsme např. zrušili přes 90 procent deštných pralesů. Producenti ropy budou jistě rádi souhlasit – nárůst ceny – a pro nás ostatní to bude znamenat zelenější planetu a zdravou sebeúctu. A to za to jistě stojí. Tam někde kvete štěstí.


Pošli Tiskni
Tomáš Votruba