09/02/2009
Co chci od státu za své daně?

Vláda stát řídí jako firmu - cílem je dosáhnout zisk za každou cenu. Od státu ale chci něco jiného -
s l u ž b y za mé odvody : důchody, vzdělání, zdravotnictví, bezpečnost, patří sem i ty školky a jesle. Nezajímají mě platy a limuzíny ministrů ani poslanců, nákup nadzvukových stíhaček v zemi 300 x 300 km, ani zahraniční agrese. Kdo seje vítr, sklízí bouři.
Navíc nám zase lžou - EU prý n u t í svými opatřeními (kapacita jeslí a školek) matky chodit do práce ! To není pravda - dává jim volbu. Dnes vláda podporuje daňově vznik neúplných rodin, chce soukromé školky s měsíčním poplatkem 5 - 10.000,-Kč (stravné, pobyt + kroužky), což je při příjmu většiny matek nereálné = argument, že "matky nemají zájem". Páni poslanci - najděte si statistická data o mediánu příjmů matek (tedy mladých žen) a zjistíte, že tolik opravdu, ale opravdu nemáme!

Problém je jinde.

Víte proč se rodí málo dětí a proč je tolik "Husákovo" dětí? Protože tehdy byla podpora rodin s dětmi mnohem vyšší než dnes. Dnes jsou díky vymyšleným kravinám, hlavně z pera ODS, podporovány jen chudé vícedětné rodiny. Těm se žije relativně "docela dobře", protože malý výdělek je jim nahražen vysokými sociálními dávkami, zavedl Klaus výpočtem dávek podle násobků životního minima k poměru příjmů rodiny.
Dříve se třeba nedívalo vůbec na to kolik má rodina příjem. Přídavky na děti a nevratnou půjčku dostali tehdy jak nízkopříjmoví, tak nadprůměrně příjmoví.
Dnes po reformě ODS již zrušili přídavky na děti i těm okolo průměrných příjmů, přitom ještě nedávno brali stejně ty nejnižší přídavky na děti.
Táta mi vyprável, proč nás měl a proč se nám říká "Husákovo děti". Říkal že tehdy měl při jeho průměrném republikovém platu tak vysoké přídavky na 2 děti a tak nizoučkou daň (slevu na dani), že mu to přidalo 60% na čistém platu. Tehdy prý nebyly odvody SP a vše vyřizovaly mzdové účtárny ve fabrice. Takže prý sbobodný bezdětný měl při hrubém platu 3000Kčs čistého pouze 2200Kč, kdežto můj táta při 3000hrubého měl 3500 čistého. To znamená, že životní úroveň svobodného bezdětného a ženatého se 2 dětmi byla tehdy srovnána.

Co zažíváme nyní my? Já mám lehce nadprůměrný plat. Když jsem byl před 6 lety svobodný bezdětný, tak jsem si ze svémo nadprůměrného platu hezky žil, večeře v restauracích, hospody s kamarády, v zimě lyžovačky, v létě do zahraničí za poznáním. Nyní mám již manželku po mateřské a dělá za lehce podprůměrný plat. Co si můžeme dovolit? Nic, slevu na dani nepatrnou (v poměru k platu za Husáka a nyní) mám jen já, i ten 300kč měsíční přídavek nám sebrala ODS úplně (nepracující cikáni přitom dostávají přídavek asi 900Kč/1dítě). Nemůžeme si nyní nic dovolit a jen závistivě koukám po svých svobodných kamarádech, jak si pořád užívají.

Jednoduše řečeno. Pro člověka s průměrnými a lehce nadprůměrnými příjmy se dnes nevyplatí mít děti. Pořízením dětí se jejich životní úroveň dostane na životní úroveň neandrtálců pracujících za minimální mzdu. Děkuji, tak hluboko, opět ze své životní úrově z lehce nadprůměrného platu, nechci spadnout.

Děti u průměrně a lehce nadprůměrně příjmových opět budou až vládními opatřeními zařídíte to, že při stejném platu, bude mít ženatý se 2 dětmi stejnou životní úroveň jako svobodný bezdětný. Prozatím veškerými ODS opatřeními jste zařídili to, že průměrně příjmoví na děti rezignují, za to nemakačenka a nízkopříjmoví mají dětí dost. Proč to tehdy šlo a díky tomu se narodilo tolik "Husákovo dětí?