20/03/2009
KARTEL?

Nesouhlasím s názory podnikavců, kteří tvrdí, že je naprosto normální zavřít zadluženou firmu a vedle si otevřít novou. To je specifikum divokého východu. Na západ od našich hranic mají přestavitelé krachujících firem minimálně několik let problém s podnikáním v oblasti, kde už nějakou firmu položili. Stejně jako nikde v civilizovaných zemích už nenajdete akcie na majitele, které tolik vyhovují našim politikům a spřízněným podnikavcům. Mimochodem Chrenek pro jistotu od prosince 2008 nefiguruje v představenstvu.

Moravia Energo loni a předloni na úvěr nakoupila z dnešního pohledu za vysoké ceny na burze energii za několik miliard s dodávkou v dalších 2 letech. Díky pádu cen prodělávala a měla do zúčtovacího systému burzy doplatit několik miliard. Koncem roku je ještě zachránil ČEZ, když odkoupil jejich kontrakty -údajně za 5mld. viz http://ekonomika.idnes.cz/ocelarum-z-moravia-energo-pomohl-z-potizi-obchod-s-cez-pf9-/ekoakcie.asp?c=A081203_200741_ekoakcie_zra http://ekonomika.idnes.cz/ocelarum-z-moravia-energo-pomohl-z-potizi-obchod-s-cez-pf9-/ekoakcie.asp?c=A081203_200741_ekoakcie_zra
I kdyby to bylo za aktuální ceny, tak nevim, proč bych na fungujícím trhu zachraňoval konkurenta. Leda že by to byl kartel a já ho potřeboval k tomu, abychom v lepších dobách simulovali trh a tvořili ceny. ceny.
No a když už to nejde dál, tak se zavře krám, který na "burze" pomohl vyhnat ceny, za které teď najkupujeme a vedle se otevře nový.

Obávám se, že se Chrenek za chvíli oklepe podobně jako náš veleúspěšný podnikatel Charouz. Jeho dluhy za 5miliard byly převedeny do konsolidační agentury odkud si je za 0,5miliardy přes jiné firmy vykoupil. Podle české justice je čistý jako lilie a 4,5miliardy v plusu. No možná jen 4miliardy, protože státní zástupci, soudci a zástupci konsolidační agentury taky něco stojí ;-)


Kde je problém

Rozhodně ne u Chrenka ale u analytiků a manažerů bank, kteří nebyli schopni ohodnotit rizikovost firmy při poklesu ceny. Pokud by na tento případ požadovali sručení jako to chtějí na jakéhokoliv živnostníka (ručení směnkou a celým majetkem) tak by se asi tvářili jinak...

V říši divů

Odkdy se spekulace s komoditou elektřina označují za průmyslovou výrobu ? Vždyť Moravia energo kupovala elektřinu na margin (dluh) a prodávala po zvednutí ceny. Tzn jsme to byli my všichni ostatní včetně nešťastného průmyslu, kteří platili jimi navýšenou cenu za jimi nezaplacenou elektřinu. No a jednou se trend obrátil a najednou po prodeji musí peníze dodat. Jenomže nemají. Tak je mají zavřít.
Jediné tržní ( normální) řešení je: Vždy fyzické dodání a vždy platba bez marginu. Žádné vypořádání kontraktu novým kontraktem. Když si půjdete na oběd a místo jídla dostanete poukázku na zítřejší jídlo, taky v tom bude rozdíl.


czechische kapitalismus

Jo, ale takhle tady obchodují všichni,jenom Chrenkovi to zlomilo vaz - možná si na něj banka a ostatní ( čez nevyjimaje) zasedli ohledně Grosse, kterému nechal vydělat, takže deklaroval, že by při otočení mocenského politického kormidla byl schopný novou elitu podpořit a tak na ní i vydělat - takže konkurenční boj, který se rozhodně neřídí nějakou přiblblou rádoby neviditelnou rukou trhu, ale plánovaná akce, která pro vychutnání spiklenci se oběti podává z malým spožděním, ale řádně přezvýkaná ...


Milá Alenko,

kolik je Vám roků, že se tak divíte? Vždyť na spekulaci přeci stojí tahle větev kapitalistického hospodářství, jež byla akceptována u nás. Nevyrábět, ale kupovat a pak se ziskem prodat. To je hlavní zdroj růstu. A předstírat hodnotu, která není. Proto (příkladně) je cena 2 dl módního pochybného, všemi barvami hýřícího soft drinku vyšší než půl litru dobrého kvalitního piva, které představuje prověřenou hodnotu už třeba přes sto let. Co jiného je příčinou dnešní krize? Přestírání hodnot, které ve skutečnosti nejsou. Přehazováním peněz z hromady na hromadu se hodnoty nevytvoří. To jen (morálně) degenerovaní ekonomové předstírají před žasnoucím publikem, že hromadným tiskem dolarů se zachrání světové hospodářství. Na to, aby tyhle chytrosti prohlédl, stačil vždycky i "sedlák Jíra", který věděl, že když kráva nenadojí, nebude mít z čeho dělat máslo. Ne tak dnešní ekonomové, analytici, znalci a konzultanti.



ale

to přesně předdiskutující kritizuje. jen jí vadí, že se obchod realizuje za dluhy, nikoli peníze.
mě by to bylo jedno, pokud nikomu nezůstane černý petr. Že banka poskytla garance, které se jí z předlužené firmy už nevrátí, je selhání někoho, kdo by to měl zaplatit.
apropo - barevný drink je výroba nikoli obchod, a proto je dražší o lidskou práci, invenci, originalitu atd.


Mluvil jsem o prodeji

onoho barevného soft drinku, nikoli o jeho výrobě. Pokud jde o tu invenci, musím poznamenat, že jsem již dost starý na to, abych s jistotou tvrdil, že invence tohoto druhu jsou mnohdy pochybné. K čemu je vynález pračky, v níž lze vyrábět zmrzlinu. Ano, jde to, ale ... Hodnoty takových vynálezů jsou mnohdy značně efemerní, dnes fungují, kde jsou zítra, prověří je až čas. Někdy je jejich úspěch záležitostí výhradně módní. Ale tady se už dostáváme do oblastí jiných, řekl bych životně filozofických. Vrátím-li se k meritu věci, musím říci, že chybou současné doby je nadřazení individuálního efektu (prospěchu, zisku ...) prospěchu společnosti. Jaký prospěch má lidská společnost ze zbohatlíka-miliardáře, je-li jeho úspěch postaven na zbídačení, nebo - ne tak silně - zchudnutí ostatních?



To je tvrdá realita, kterou stále ještě mnozí

odmítají akceptovat... Ke své vlastní škodě... Uvedu zde pár "pravidel" ovlivňujících ceny: 1. Ceny nemohou růst donekonečna jen vzhůru (ano, stromy nerostou až do nebe) 2. Ceny ale mají i své dno... I (s nadsázkou pro představu...) I když nemovitosti v Černobylu byste se asi rádi zbavili zadara a ještě byste dotyčnému něco rádi dali na daň z nemovitosti... 3. Ceny ovlivňují také příjmy v té které lokalitě, nejvíce rozhoduje atraktivita lokality, dostatek či nedostatek toho kterého zboží... (developeři se asi budou muset smířit s faktem, že novostavby vedle paneláků asi už nebudou mít cenu o 50% i více vyšší než ty paneláky, ale asi třena jen o 20-30%... - protože novostaveb vedle paneláků začíná být mnohde dostatek...). Pokračující výstavba bytů trh postupně asi zasytí - dnes v ČR prý rozestavěno na 170.000 bytů. 4. Histerické tendence jejichž původ je různorodý... (jako např. v r. 2006-2008 nakupovali nejvíce populačně silné 70-té ročníky a to bylo přikrmováno tendenčními články, že se zvýšením DPH byty ještě více podraží...) 5. Náklady na výstavbu nových bytů a domů a ceny parcel. 6. Různé analýzy naznačují, že dosavadní pokles (cca 15 % oproti maximu z jara 2008) ještě nedosáhl ani hospodářsky odůvodnitelné úrovně ... Viz různá srovnání s okolními státy, kdy např. na nákup běžného bytu v Praze musíte dát nějakých 169 platů, zatímco obyvatel Berlína si vystačí údajně s 30 platy (tím opět nechci tvrdit, že pražský byt by měl stát 30 Pražských platů... ono je spíše možné, že ty Berlínské byty jsou v důsledku krize zase značně podhodnoceny). Můj odhad je, že ceny klesnou ještě tak o 25% - takže celkem o 40% a to je dno poklesu (platí pro Prahu). Pro Vaši představu v Praze panelákový byt 2+KK, který se na jaře 2008 dal prodat až za 2,15 mil. v DV k rekonstrukci bude na jaře 2010 stát tak 1,35 mil. To je také skutečná hospodářsky opodstatněná úroveň odpovídající rovněž 20-tiletému čistému výnosu z pronájmu takového bytu... Frajeři, co si myslí, že odloží prodej svého bytu a budou prodávat, až to zase poroste jsou taky mimo... Vůbec neodhadli situaci!!! Roky 2005-2008 byly díky nákupní histerii a "husákovým dětem" zcela mimořádné, a tyto časy se již nikdy nebudou opakovat, což je smutná zpráva i pro nás makléře!!! 7. Současný pokles cen by přišel i v případě, že by žádná hospodářská recese nebyla - dle všeho se jedná stále ještě o korekci na ekonomicky odůvodnitelnou úroveň, která by přišla stejně... Taková úvaha o jednom důležitém faktoru: když se v USA objevily první mobilní telefony, mohli si ten luxus dovolit jen nejbohatší lidé, dnes jsou vlastníky mobilů i bezdomovci. Takže vývoj cen u nemovistostí bude limitován i jejich dostupností/nedostupností (výstavba bude činit dostupnějšími) na jedné straně a náklady na výstavbu na druhé


Lide neblbnou. Uz doblbli.

Ja si myslim, ze hlavne v Prahe su byty predrazene v kazdej lokalite.

Asi pred rokom som chcel kupit byt a v jednej lokalite som nasiel novy byt a porovnatelny panelakovy byt vo vyssej cene.

Ludia nevedeli, co za tie byty pytat. Vznikla taka panika, ze kupujuci sa ani velmi nezamyslali nad tym, co kupuju. Ked sa totiz nerozhodli rychlo, tak ich predbehol niekto iny. A to zdvihlo ceny neuveritelnym sposobom.

Teraz sa situacia obratila. Je kriza a klienti zistili, ze si mozu vyberat. Takze uz nekupia cokolvek. Kupujuci ma viac casu si rozmysliet, ktoru nehnutelnost kupit. A tak nehnutelnosti so "zavadami" (ako je zla poloha, zla doprava, nedostatocne sluzby, vysoky vek nehnutelnosti, ...) musia ist s cenou vyrazne dole. A s nimi pojdu aj ked mozno nie tak vyrazne dole ostatne nehnutelnosti.

Ja som sa nastastie pred rokom rozhodol byt nekupit a teraz, ked vidim vyvoj na trhu nehnutelnosti, tak som rozhodnuty este dalsi rok pockat.


Tak nevím, školy nemám ... , ale

nechápu, proč se pořád operuje s HDP a nedávají se vedle sebe příjmy a výdaje, tak jako v každé rodině, slušném podniku atd. V současné době jsou ekonomové pojmem HDP jako pominutí. Přitom je to jen šidítko. Je třeba vidět výběr daní, příjmy a vedle toho výdaje státu. Pak je možné se něčeho dobrat. Ostatně si myslím, že obsah HDP zná možná jen několik jedinců. Jinak to nikomu nic neříká. Ovšem přiznám, dobře se s HDP žongluje.




***************************

Chrenkovu společnost se snažil podržet i stát. Marně
Pád společnosti Moravia Energo je druhým velkým krachem od začátku krize. Poškodil tři vlivné banky, důsledky už pociťují desítky firem.
reklama

PODNIKY A TRHY, téma
PRAHA 20.3. 2009 (HN)

Tomáši Chrenkovi se léta dařilo, na co sáhl. Za dvanáct let se z pozice najatého manažera Třineckých železáren stal spoluvlastníkem a miliardářem. Vybudoval dvě další velké skupiny - zdravotnický holding Agel a energetický Enias. Teď na celé impérium padá stín. Krach jeho firmy Moravia Energo může zkomplikovat celý Chrenkův byznys.

Obchodník s elektřinou Moravia Energo je v úpadku, bankám a obchodním partnerům dluží skoro čtyři miliardy korun. Druhý velký kolaps od vypuknutí krize škodí nejen Chrenkově pověsti, ale dopadá na celý trh.
Banky v pohotovosti

Banky jsou ve střehu. "Chrenek ztratil naši důvěru. S jeho firmami nechceme mít nic společného," řekl HN člen vedení jedné ze tří bank, jimž u Chrenka celkem vázne půldruhé miliardy korun.

Změnu v chování bankovních partnerů však hlásí i firmy, které s Chrenkem nemají nic společného. Zvlášť v jeho moravskoslezském regionu.

Banky vykazují zvýšenou aktivitu. Chovají se korektně, ale začaly s námi konzultovat všechny obchodní případy. To dřív nedělaly, řekl šéf Holdingu Vítkovice Jan Světlík.

Bankéři tady zpřísnili. Říkají nám kluci z Moravy" a chtějí zástavy i na věci, u kterých dřív stačila domluva," prohlašuje šéf jiné velké moravské firmy.

HN oslovily všechny tři banky, které se v Moravii Energo spálily. Žádná nechce oficiálně svou zkušenost komentovat. Na otázky, zda hodnotí postup svých úředníků správně a zda nebylo možné ztrátě předejít, odmítají odpovědět. Komerční banka jen uvedla, že přístup ke klientům nemění: "Řízení rizik máme nastavena dlouhodobě obezřetně. Nezavádíme žádná nová opatření," tvrdí mluvčí Monika Klucová.

Z rozhovorů s bankéři a manažery ale vyplývá, že tomu tak není.

My jsme na obchodě s Moravií ztratili hodně peněz, je to bolestná lekce. Nechceme riskovat dál, řekl HN člen vedení jedné z bank, jež Chrenkův byznys financovaly. "Chceme financovat české firmy. Ale velcí hráči v českém byznysu si zvykli, že se o ně banky perou. Byla řež o to, komu byznysmeni dají laskavě svolení jim půjčit. To končí. I když nevím, jestli to takhle cítí všechny banky, třeba nás nahradí někdo jiný," dodal.

Zmiňovaný bankéř potvrzuje i obezřetnost vůči jiným podnikům. "Všechny banky kvůli krizi a i po téhle zkušenosti klienty prověřují podrobněji a hlouběji. I Chrenkovi dodavatelé teď vědí, že budou pod větším dozorem."

Sám Chrenek o případu Moravie Energo nechce mluvit. "Nemůžeme se zbavit podezření, že vaše otázky jsou tendenční a potvrzují domněnky, že HN píší na zakázku proti Chrenkovi," odpověděla na žádost o rozhovor jeho mluvčí Dušana Chreneková.

Chrenek doplatil na prudký pád cen elektřiny, který začal loni na podzim. Proč mu právě jeho firma nedokázala vzdorovat? Pro vysvětlení je třeba vrátit se o pět let zpátky, kdy se u nás otevřel trh s elektřinou volné soutěži.
Dravá štika na trhu

Byla to lákavá šance. Na prodeji se dalo dobře vydělávat, pustily se do něj stovky firem. "Moravia Energo mezi nimi byla dravá štika," říká šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Firma prudce rostla, z ani ne miliardy v roce 2004 se její obrat loni dostal téměř na pět miliard, zisk se v posledních letech vždy blíží stovce milionů. Loni se stala čtvrtým největším prodejcem proudu v zemi.

Pozornost si ovšem vydobyla nejen expanzí, ale i aférou spojenou s expremiérem Stanislavem Grossem. Ten tu předloni koupil třetinový podíl, aby jej zakrátko se ziskem asi 80 milionů korun prodal. Případ šetřila policie a odložila, přesto se nepodařilo zcela vyvrátit spekulace, že Chrenek nechal politika vydělat záměrně a že šlo o korupci.


Loni na podzim zlatá éra Moravie skončila. Ceny elektřiny zamířily po sedmi letech růstu dolů. Na Moravii změna dopadla zvlášť tvrdě, protože nakupovala ve velkém na burze. V létě, kdy byly ceny na maximu, si tu objednala elektřinu v hodnotě víc než pěti miliard korun na roky 2009, 2010 a 2011. Jen na část měla předem zajištěný odbyt. A při pádu ceny musela sypat na burzu velké peníze.

Burza má totiž zvláštní mechanismus - garanční účet, kterým se jistí proti riziku, že jí budou obchodníci při nepříznivém vývoji na trhu vypovídat sjednané obchody. Kdo například koupí elektřinu v ceně 60 eur za megawatthodinu, musí v případě, že cena spadne na 40 eur, složit jako garanci částku, která pokrývá cenový rozdíl.

Koupit tolik elektřiny na burze byla chyba, blokovalo to kapitál, přiznal Marián Choma, současný šéf Moravie, který sem přišel koncem loňského roku jako krizový manažer. V listopadu firmě vázla v garancích víc než miliarda, měla vyčerpané úvěry, stála před kolapsem.
Stát zasahuje

Tehdy se šéfové Moravie obrátili na ministerstvo průmyslu s žádostí o pomoc. Mají tu dobré kontakty: Ministr Martin Říman stejně jako jeho náměstek Tomáš Hüner (ale i premiér Mirek Topolánek) jsou Chrenkovi krajani a dobře se s ním znají.

Tykáme si, vždyť jsme ze stejné branže, z jednoho regionu, říká Hüner. Právě on koncem listopadu zorganizoval schůzku manažerů burzy, ČEZ, Moravie Energo a dalších firem, na které se o řešení Chrenkova problému jednalo.

Chrenek chtěl využít svých známostí ke změně burzovních pravidel. Při schůzce na ministerstvu ale jeho lidé pochopili, že to nejde. Nakonec jim pomohl ČEZ, líčí přímý účastník jednání.

Na sklonku listopadu ČEZ, který Chrenkovi do té doby prodával proud prostřednictvím burzy, odtud převzal kontrakty Moravie v hodnotě asi pěti miliard korun a začal jí elektřinu prodávat přímo, bez burzovního zprostředkování. Moravii to ulevilo - při přímých obchodech nejsou na garance tak přísné nároky. Operace vzbudila pozornost už kvůli tomu, že na počátku byla ministerstvem průmyslu organizovaná schůzka. Proč se stát pletl do podnikání soukromé firmy?

Jen abychom zajistili stabilitu burzy. Nešlo o to, že se na mne obrátil šéf Moravie, kterého léta znám. Šlo o potíže velkého obchodníka. Kdyby ten kvůli burze zkrachoval, narušilo by to její důvěryhodnost, řekl HN Hüner.

Krach jednoho z burzovních obchodníků by pražský trh jistě nepoložil. Jenomže burza je "dítětem" ministra Římana, který ji před časem prosadil jako nástroj, který vyloučí jakékoliv machinace s cenami elektřiny. Pro ministra je burza citlivé téma. Kdyby byla spojována s velkým bankrotem, nevyhovovalo by mu to.

Dohoda o vyvedení obchodů Moravie z burzy je podle lidí z energetické branže neobvyklá v jednom jediném ohledu: velkým množstvím převáděné elektřiny. "Jinak se takových operací v různém objemu se u nás dělají desítky týdně," říká šéf tradingu ČEZ Michal Skalka.

Listopadová smlouva s Moravií však nyní končí pro ČEZ ztrátou - firma se chystá do insolvenčního řízení přihlásit částku "mezi jednou a dvěma miliardami korun". Neudělal ČEZ chybu, když podal Chrenkovi pomocnou ruku?

Žádné podnikání není bez rizika, odpovídá Skalka. Šéfové ČEZ vypočítávají řadu důvodů, proč do obchodu šli: I pro ČEZ je výhodné, prodávat méně elektřiny přes burzu. Moravia zaplatila poplatek, budoucí obchody byly zčásti kryty bankovními zárukami, za každou dodávku proudu se platilo předem. Odborníci z trhu hodnotí situaci podobně.

ČEZ také nebral v potaz jen finanční stránku věci - není ani v jeho zájmu, aby na burze zkrachoval velký obchodník, připomíná Daniel Karpíšek, analytik UniCredit Bank. A dodává: "Uvažte, co dnes tvoří ztrátu ČEZ: přijde o peníze, které by v budoucnu z kontraktů s Moravií měl, ale elektřina mu zůstane. Může ji prodat jinde."
Ani ČEZ nepomohl

Odchod z burzy ale Moravii nezachránil. "Bylo pozdě - na burze nechala asi miliardu a díru v hotovosti nedokázala zalepit. Oni strašně dlouho čekali a nic nedělali," říká obchodník, který případ dobře zná. Ceny elektřiny dál padaly, rostlo riziko ztrát z obchodování. Ještě v listopadu hrozilo Komerční bance, že u Chrenka utopí na garancích 300 milionů korun, v lednu to podle zdrojů z trhu byl už skoro trojnásobek.

Na přelomu roku ztratil Chrenek naši důvěru. Když bylo jasné, že se trh s elektřinou hroutí, chtěli jsme, aby akcionáři Moravia Energo doplnili kapitál, aby firma mohla fungovat dál, líčí vlivný manažer jedné ze zúčastněných bank.

Podle informací HN bankéři navrhovali Chrenkovi, aby do kolabující firmy poslal 150 milionů korun. "Šlo nám o princip, o spoluúčast na tom maléru," říká bankéř.

Ještě 11. února se ředitelé bank scházejí s Chrenkem a šéfem Moravie Chomou. Jak se lze dočíst v insolvenčním rejstříku, žádali "informace, jakou finanční participací akcionáři přispějí k řešení kritické situace Moravia Energo". Jenomže Chrenkovi se firmu sanovat penězi z jiných částí impéria nechtělo.
Pověst versus úspory

V polovině ledna Moravii Energo odmítá Komerční banka obnovit úvěrový rámec, ostatní banky postupně ruší úvěry a blokují účty. Moravia je podruhé, tentokrát definitivně v kolapsu.

Chrenek nechal firmu zkrachovat, asi si spočítal, že je to pro něj výhodnější, komentuje to jeden z bankéřů. "Potopil banky, obětoval pověst, ale i vydělal," dodává šéf jedné z firem, jež od Moravie odebírala elektřinu.

Všem klientům Chrenkovy Moravie se totiž ulevilo, když přišli o její dodávky a dostali nové kontrakty za letošní, tedy mnohem nižší ceny. Změnou dodavatele ušetří 20 až 30 procent nákladů.

Stejně šetří i Chrenek. Od Moravie odebírala proud většina firem z jeho holdingů - ocelárny, strojírny, nemocnice. Jen v případě Třineckých železáren podle odhadů HN roční úspora převýší sto milionů korun. Ve všech spřízněných firmách z toho může být slušná náhrada za pošramocenou pověst.

A pak je tu ještě jeden detail. Chrenek o obchod s elektřinou nepřichází definitivně. V den, kdy z obchodního systému vypadla insolventní Moravia, zaregistrovala se na něm jako samostatný obchodník její sesterská společnost Bicorn.

Nová Chrenkova energetická štika to ale bude mít těžké - právě kvůli Chrenkově pošramocené pověsti.

U dodávek elektřiny musí počítat s přísnějšími požadavky na zajištění nebo na platby předem, říká Stanislava Menšíková ze společnosti Creditreform, která se specializuje na řízení úvěrových rizik.

Bicorn bude mít podle Menšíkové problém i u bank. "Ty posuzují vždy stabilitu celé skupiny, zohledňují platební morálku a plnění závazků vůči všem bankám. Bicorn musí očekávat vysoké požadavky na zajištění úvěrů a vyšší úrokovou sazbu."


Kdo je podnikatel Tomáš Chrenek

- Narodil se 26. 7. 1963 v Nitře.
- Vystudoval zahraniční obchod na Ekonomické univerzitě Bratislava.
- Začínal jako obchodník v podniku zahraničního obchodu Kerametal. Po privatizaci v roce 1996 ho najali původní vlastníci Třineckých železáren jako manažera své skupiny Moravia Steel.
- V roce 1997 koupil část akcií hutní skupiny Moravia Steel, která železárny vlastní. Ovládl ji spolu s Evženem Balkem, Jánem Moderem a Jozefem Blaškem.
- Skupina pod jeho vedením prosperuje a roste, ovládá filmová studia Barrandov, část kladenských hutí a kupuje pak řadu průmyslových firem.
- V roce 1999 se Chrenek marně pokouší prosadit vznik Českého ocelářského podniku, v němž by dostal pod kontrolu tehdy státní Novou huť a Vítkovice Steel.
- Postupně buduje vlastní zdravotnickou skupinu Agel a energetický holding ENIAS.
- Je potřetí ženatý, manželka Dušana je bývalou vicemiss Slovenska z roku 1999. Mají dceru, Chrenek má z předchozích vztahů ještě dceru a syna.