19/06/2009
Představme si, že teda máme všechno zdarma (rozumějte ze státního) a teď:
co nutí lékaře, aby předepisovali léky efektivně a ne podle toho, který dodavatel jim nabízí lepší úplatek? Co nutí lékaře, aby se vůbec snažili dělat nějaká vyšetření, když stačí napsat tenhle balík léků a doufat, že to prostě zabere? (důsledky si domyslete sami)
Co nutí pacienty spolupracovat na léčení a starat se o svoje zdraví? Znám nejednoho, co radši sežere denně 20 pilulí než aby zhubl a přestal hulit (a to je mu 30 korun za recept mnoho)...

Zní to lákavě, ZADARMO... Ale věci, co se zdají být zadarmo obvykle stojí nejvíc.



Bohužel, máme prezidenta, který poslední rok nedělá nic jiného, jen škodí zemi. Máme vůdce opozice, který totéž dělá soustavně už několik let. A bohužel, měli jsme předsedu vlády, který neuměl komunikovat. A místopředsedu vlády, který nepochopil, že do Bruselu se nevozí výtvarné dílo nejlepší (nemyslím si, že Černého Entropa je nejlepší), ale dílo, které má šanci na konsensuální přijetí, protože v sídle EU pracují politici, ne výtvarní kritici... Kdy konečně naši čelní představitelé pochopí, že pokud jsou ve svých funkcích, tak na veřejnosti nemají žádné soukromé názory, pouze zastávají postoje státu? Jsou za to slušně placeni a o jejich soukromé názory stojí jen pár jejich příznivců? Kdy konečně pochopí, že to, co po nich chce jejich zaměstnavatel (= občané, z jejichž daní žijí!) je práce a ne prázdné tlachání resp. předvádění sebe samých za peníze daňových poplatníků? Kdy se konečně ve vrcholných pozicích prosadí odbornost, profesionalita a odpovědnost - tedy hodnoty, jejichž protikladům jsme v r. 1989 odzvonili klíči na náměstích, které jsou ale oklikou zpátky? Neskuhrejme na hodnocení Francouzů a já nevím, koho ještě! Zameťme si před svým prahem a zvažujme při volbách, kdo slibuje aspoň náznak toho, že nebude dělat zemi ostudu!