08/07/2009
Otevřený dopis Jirkovi B. Paroubkovi

Milý Jirko Paroubku,

volím formu tohoto otevřeného dopisu, protože neznám Vaši osobní adresu, ani mailovou, ani Váš facebook, natož Google. Jsem si ale jist, že i tam mne Vaše sláva zasáhne.

Dnešní tisk v naší zemi cituje Váš názor na řešení ekonomické krize v naší zemi. Motto "Ať platí bohatí" je vskutku krásné a vznešené heslo. Heslo pro ty, kterým se v dnešní době nechce studovat, pracovat, ani žít mravně. To heslo je dobré pro všechny ty, co věří v sílu a moc státu, pro všechny ty, co si v hospodě u píva a cigaret připijí na Vaše zdraví, protože vy jste to těm ku...ám bohatým ukázal. Měříte bohatství ale úplně jiným metrem, než tomu vždy bylo. Země byly bohaté tím, jak měly málo zplundrovanou přírodu, byly vždy bohaté vzdělaností, bohaté pracovitými lidmi, kteří uměli opravit silnice, pekli chléb a vyráběli vše, co bylo k životu potřebné. Dnes svou daňovou politikou ukazujete lidem, že to, co se nepodařilo soudruhům za 40 let, vy zmáknete za jedno volební období.

O čem to vlastně píši? O Návrhu daňové "reformy", kterou předkládá Vaše strana, mající ve znaku barvu, ne zcela nepodobnou a zas ne tak vzdálenou barvě, která již měla být dávno na smetišti dějin. Dokazujete lidem, že vydělat si peníze, to není správné, to není v pořádku. A pokud to někdo dovede, tak stát je tady od toho, aby mu je okamžitě odebral. Může mne někdo nařknout z neserioznosti, i z toho že nejsem humánní, ani solidární. Pokusím se psát dále.
Nejprve položím otázku: Kdo dnes v naší republice si svou prací dokáže vydělat peníze? Zpravidla lidé, kteří jsou vlastníky firmy, popřípadě jsou v některé z nich zaméstnáni. Tudíž jedni umí dát práci druhým. A kdo to je? Zpravidla lidé, kteří se na svou práci připravovali dlouhodobým studiem /a to nejen na školách/, lidé, kteří pro splnění mnohdy obětovali kus svého života, soukromí, popř. i rodinné štěstí. Určitě si své peníze vydělali poctivě. A teď Vaše strana přišla s návrhem, že oni to jsou, kdo musí zaplatit na daních více, že musí zaplatit více na pojištění atd. atd. Ptám se: A proč? Proč trestáme ty, co pracují a nepřiživují se? Proč musí být opravdu naplněno heslo, že každý spravedlivý skutek musí být po zásluze potrestán? Vždyť mnozí z nich, nad rámec svých daňových odpisů sponzorují školy, školky, zoologické zahrady, sportovní oddíly. Zasahují všude tam, kde stát na to kašle!!!! A vy jim zvýšíte daně. Přitom rozdáváte šrotovné a podpory všude tam, kde stát NESMÍ a NEMÁ zasahovat!!! Uvědomujete si, co to pro ně znamená? První co udělají, zruší tento dodatečný výdaj, protože odvedli státu mnohem více.

Jirko Paroubku, uvědomil jste si touto svou akcí, k čemu lidi nabádáte?

Vemte si, jak málo lidí generuje tak velkou daňovou částku. Lidí s příjmem nad 150tisíc korun je jen jedno procento z počtu daňových plátců. Ale generují již 6% daní!!!!! Lidí s příjmem nad 100 tisíc, tedy všichni ti, které chcete postihnout, jsou jen pouhá 3% daňových plátců. Ale vygenerují 17% (!) daňového výběru. Tedy téměř pětinu toho, co vy tak štědře rozdáváte.
Napadlo vás, co by se stalo, kdyby tito lidé ze dne na den si řekli: Už nejdu do práce. Kašlu na to.
A postavili se do fronty na Sociálním úřadě. S tím, co by jste musel jim dát jako podporu by se najednou republika propadla do ztráty částky rovnající se až 30%-nímu propadu daňového výběru.
Uvědomuje si toto vůbec někdo?

Milý Jirko Paroubku, nevěřím, že změníte rétoriku a nápady, které by Vás vynesly do čela této země. Nevěřím, že lidé chudí duchem si nechají svůj kladný názor na Vás vyvrátit. Pokud se všichni tito dostaví k volebním urnám, určitě vyhrajete. Bude to však pro tuto zemi to nejhorší řešení.
Až se mne jednou mé děti nebo vnuci zeptají kdo naší zemi a mně nejvíce uškodil, musím jmenovat VÁS.

Já Vás volit nebudu.

Franta Sláma
Praha 7.7.2009