17/09/2009
Co dál?

Dle mého názoru je stav mezi oběma nějvětšími stranami ČR natolik negativní a osobní, že pro další pozitivní vývoj politické scény by měli pánové Topolánek a Paroubek rezignovat na funkce předsedů svých stran a odejít do politického důchodu. Setrvání těchto pánů na svých místech České republice nic dobrého nepřinese. Pánové předsedové, zkusili jste to, dovedli jste to společně nechci říct kam, tak jděte od toho.



Nechat vymřít!

Kbyby byl negativní a osobní, jen stav mezi oběma nějvětšími stranami ČR, a problém by řešil odchod jejich předsedů, tak by to byla vcelku jednoduchá situace. Jenže ono se to bohužel hrotí i mezi mezi normálními lidmi, podle toho, kdo koho volí. Tedy v podstatě, kdo na koho doplácí. Se stoupající nejistotou o udržení si zaměstnání se tohle téma stává stále aktuálnější. Přitom ani jedna ze stran na tento problém nemá řešení. Ve svých slibech voličům lžou všechny. Na druhou stranu, je nutno uvážit, že je k tomu dohnali jejich voliči. Neposuzují reálné možnosti politiků, ale tupě věří jejich slibům, ač jsou naprosto nepodložené. A tady je namístě konstatovat, že úroveň voličů koresponduje s úrovní jejich volených zástupců. Těžko říct, kdo je větší vyžírka a chrapoun. Z tohoto úhlu pohledu se věc jeví tak, že i kdyby pánové Topolánek a Paroubek rezignovali, na politické situaci se změní pramálo, protože podstatou její neutěšenosti je sám současný český volič.




Paviáni, šéfové a emoční nákazy

Být lídrem je složité, náročné a paradoxní. Mnohem složitější, náročnější a paradoxnější je však touha být dobrým lídrem - tím, kdo soustavně dokáže z druhých dostávat to nejlepší.

Jakmile člověk jednou přijme nálepku "lídr", vstupuje do světa, v němž velmi snadno ztratí pojem o realitě. Má sklon pokračovat v chování a jednání, které jej do vůdcovské pozice vyšvihlo. Což lze pochopit v případě, že se jednání vedoucí k povýšení kromě funkčních, technických, manažerských a personálních dovedností navíc opíralo o sociální a emoční inteligenci. Bohužel často k povýšení přispívá právě kognitivní inteligence a technické dovednosti. Tím se zadělává na budoucí problémy.

V posledních dvaceti letech byla ohledně účinků nově nabyté moci na člověka provedena řada studií. Vyplývá z nich, že v mnoha případech se lidé přestali zajímat o druhé a soustředili se na vlastní potřeby, další zase odmítli dodržovat společenské normy jako dochvilnost nebo slušnost k druhým. Domnívali se, že když mají moc, nevztahují se na ně žádná pravidla.

Ale tenhle problém má i svou světlou stránku. Jsem přesvědčen, že ve většině případů si lidé prostě neuvědomují, jak jejich chování na okolí působí. Člověk, který se dočkal povýšení, je s největší pravděpodobností "alfa". Takoví lidé jsou výkonní, touží vyniknout, ale také mohou snadno pominout jemnosti s vůdcovstvím spojené. Mezi ně například patří skutečnost, že každý vůdce potřebuje nějaké stoupence a kvalitní vůdci potřebují následovníky zanícené a plné důvěry.

Ve svém nedávném článku o vůdcovství v Harvard Business Revue cituje Julia Kirbyová antropologické studie věnované chování primátů. Pozorování opic a lidoopů odhalilo, že v případě hrozby podřízení jedinci upřeně sledují alfu, vůdce, a snaží se zjistit jeho reakci. Podle toho zjišťují, jak nebezpečná je hrozba. My lidé se sice nacházíme na jiném vývojovém stupni a čelíme odlišným hrozbám, ale je pozoruhodné, jak jsou naše reakce podobné. Psychologové zabývající se chováním už dávno popsali fenomén, pro nějž mají označení "emoční nákaza". Tento pojem s nádherným jménem má jednoduchý význam, ale drtivý dopad. Ano, zřejmým příměrem by tu mohlo být, že v ekonomicky nelehkých časech sledujeme vůdce a hledáme náznaky toho, zda věci spějí k lepšímu nebo horšímu. Ale člověk toužící stát se dobrým vůdcem za touhle nákazou vidí ještě mnohem zajímavější věci.

Jedním z paradoxů, jimž lídři čelí, nejlépe vystihuje pasáž ze starého taoistického textu: "Čím větší má člověk sílu, tím více potřebuje pokoru." Tedy čím větší moci člověk dosáhne, tím větší dopad na okolí má každé sebemenší gesto nebo slovo. Dobří lídři vědí, že jej ostatní neustále sledují. Pokorný člověk navíc dokáže projevit úctu. Lídr ji projevuje, když chodí včas na jednání a neruší nebo nemění termíny schůzek. Projevuje ji, když nechá druhé mluvit bez přerušování. Díky vůdcově moci a přirozené touze podřízených napodobovat jeho chování se projevy úcty začnou šířit jako nákaza - okolí podlehne "infekci" a začne vykazovat podobné "symptomy". Když se na někoho vůdce usměje, nebo když někomu pogratuluje, infikuje ostatní.

Někomu tahle představa nákazy může připadat jako zbytečná, měkká dovednost, na kterou není čas. V tom se však mýlí. Studie z pera kapacit, jako je Daniel Goleman, Richard Boyatzis nebo Elaine Mosakowskiová, dokládají, že vynikající "tvrdé" výsledky se dosahují pomocí měkkých dovedností. Když se na to podíváte z téhle stránky, už to jako ztráta času moc nezní, že?

A teď otázka: Kdybyste dnes zašli na prohlídku k lékaři-specialistovi na vůdcovství, co by asi našel? Nákazu, která oslabuje výkon druhých, vyčerpává je, unavuje a demotivuje? Nebo by našel nákazu, jež dodává sílu, motivuje a dodává dobrou náladu? Na rozdíl od většiny nákaz u téhle máte možnost si vybrat, kterou z nich infikujete lidi ve svém okolí.

Pepper de Callier
předseda Bubenik partners




Černochová se probudila

Každý, kdo se v oblasti pohybuje je situací na karláku a v ostatních parcích Prahy 2 zděšen. Mnoho z nás reaguje voláním policie, psaním starostce a jejím neschopným podřízeným třeba na fóru MČ Prahy 2 (http://www.praha2.cz/default.aspx?l=1&t=1667&path=discussion), kde můžete najít odpovědi Černochové a spol v kategoriích šokující, nepochopitelné, trestuhodné. Jde o neschopnost nebo spíše o naprostý nezájem o něco co jim nepřináší okamžitou almužnu. Po této dlouholeté marné debatě s těmito hlupáky/chudáky, je pro mne článek, kdy Černochová objevila problém, už jenom úsměvná epizoda. Je to spíše zamyšlení koho volit v komunálních volbách. Strana křupana a balíka Topolánka tzn. Bém, Černochová a spol stejně na své proklamace obratem zapomínají, strana upoceného hospodského a kámoše kolotočářů Paroubka asi také není vhodnou variantou. Pak nezbývá než volat policii a odhánět jí od její hlavní náplně, kterou je právě obtěžování nás normálních a tahání aut, což je príma zábava s okamžitým efektem. Jsme v Čechách. Toto je obraz póvlu, sedícího v parlamentu, na radnicích. Póvlu, který si neumí gramotně vysvětlit význam slov "zastupitel", "pomáhat" nebo nedej bože "chránit"



A propos

pokud jde o "radnici žádající razantní akci" - jak pravil chlapík na Karláku, na kupčení s inventářem nastřádaným z práce generací radnice nežádá nic, to zastane sama, např. předchozí starosta byl jednička. Ale udělat pořádek, světe div se, zamést výtržníky, kapsáře a odpadky a vše odvézt, na to "žádá..." Kdysi by biřicové v Novoměstské radnici zvedli prdele a prošli náměstím tam a zpět. Kolik verbeže by na něm zůstalo??


Všichni se hrozně diví - magistrát je přitom kousek, radnice Prahy 1 taky a měšťáci jenom vybírají pokuty od šoférů

Reakce Městské policie mě neudivuje, ti už neumějí (otázkou je, jestli kdy uměli) nic jiného, než buzerovat řidiče botičkami, lístky za stěrači, odtahy atd. Na Karláku pracuji (většinou dlouho do večera nebo až do půlnoci) a vím, že se tam měšťáci objevují tak 2x denně za tímto účelem - ostatní věci je nezajímají. Občas se tam objeví PČR, zkontroluje šlapky (za půl hodiny je po všem). Kdyby se pan náměstek Městké policie nebo radní, co je za Městskou policii odpovědný, prošel po Karláku v civilu tak kolem půlnoci nebo po půlnoci, tak by viděl, co se tam děje (obdobně i přes den, tak kolem 14.00 hod., když je hezky). Novoměstské radnice až dolů k Vltavě to je jedna šlapka vedle druhé (asi jako kdysi Perlovka), přes den tam chodí snad všechny smažky z Prahy (když leží a fičí, tak je aspoň pokoj, horší, když chodí a třeba rozbíjejí auta), kolem záchodků předělaných na výčet se to hemží různými tmavšími existencemi (kapsáři, ožralové, smažky atp.). Když jdu kolem, tak se mi skoro nikdy nestane, že by nikdo nic nechtěl. Když už nic - tak mi tak někdo chce vnutit Nový prostor (nebo aspoň dát prachy, když už časák nechci). Dělal jsem kdysi na Národní třídě, po setmění to bylo docela husté. Teď, když se na Národní třídě a na Hlaváku staví, tak se to všechno přesunulo na Karlák. Už se těším, až pan Bém bude v rámci předvolební kampaně volat po razantní akci, jako už mockrát - nikdy se nic nestalo, akorát si pan Bém honil triko. Ani ti černoši, co nahánějí na Vacláváku do bordelu každého, kdo má trošku lepší hadry, nezmizeli. Zažil jsem New York v noci, pánové z magistrátu, tohle je horší (kdybyste se chtěli podělit o některé mé zážitky, které by už byly docela dobrým námětem na nezávislý film, dejte vědět; jinak přeji hezký "spánek" a přerozdělování eráru).



Hele lidi

Hele lidi, nezda se vam, ze by se s temi chudaky melo neco delat? Kdyz klesli na uplne dno nemaj kam jit a co delat, reseni neni odsunout je z mista na misto. Vim jak blbe zni, kdyz se napise, ze je spolecnost zodpovedna za ty nejubozejsi. Ale je zodpovedna a leta tyhle chudaky vyrabi a nikde pro ne neni vubec zadna pomoc. Je to proti lidem i proti Panu Bohu se na tohle koukat a nic s tim neudelat. Kazdej ozrala a fetak, kazdej cikan a kurva jsou prece porad moji blizni. Kam jdou dane, kde je erar, ze ktereho by melo byt pomozeno lidem na dne? Kdo ma, nebo by mel mit povinnost se o tohle starat? To prece neni jenom vec Prahy, koreny bidy lezi v celem systemu. Ceske zakony se i k normalnim lidem chovaj jako k vyvrhelum a kriminalizuji kazde miniaturni prestoupeni.
Zakony jsou napsane tak, aby lidem ublizovaly a ne jim pomahaly a spolecnost se citi, ze je nahanena zver lovena vladcema, misto aby vladla sama sobe.

Chce to nejake velikanske koste, stejne jako v USA a vymest to, myslim politiky a ne tyhle chudaky. Nekdo zije z prodeje drog a bez ochrany shury by tenhle byznys neexistoval. Nekdo potrebuje prodat Karlovo namesti na parcely a vzit si tucne procento. Lidi maj jmena, ti, co sedi na uradech. Ti, co maj svy jisty a vytahujou se na kazdeho obyc. obcana. Maji zodpovidat za to, co delaji. A nikdo je k zadne zodpovednosti nikdy neprinutil. Maj nas v hrsti. Zivot v Cesku je jen pro hornich 10 tisic, zbytek zivori. Tohle jsme opravdu nechteli, kvuli tomu jsme nezvonili klicema. Takhle nevypada "kapitalisticka spolecnost" ani tady v Americe, na to vemte jed.



To se taky vzdycky smeju az se za bricho popadam. V te jine lokalite urcite budou hrozne stastni. Jeden z mnoha krasnych pripadu jak si mesto naprosto nedokaze a nechce s temihle problemy poradit. Jedine reseni je inteligentni kombinace prevence a represe - vysilani terennich pracovniku, slusna, ale nekompromisni policie a programy pro tyhle lidi. Jenze to je pro pana metrosexuala Bema fuj, on se jich stiti, tak si je radsi bude presouvat prostrednictvim policie z mista na misto po Praze.