03/11/2009
Měl bych návrh:

1) Zrušit ČT 24: její funkci plně nahradí soukromá Z1; krom toho pochybuji o smysluplnosti kontinuálního zpravodajského vysílání v obdobích, kdy se nic mimořádného ve společnosti neděje. A v těch mimořádných okamžicích si lze pomoci změnou programu.
2) Zrušit ČT4: sportovní kanály jsou všude na světě předmětem soukromého podnikání a vydělají si na sebe. Nevím, proč by tomu tak nemělo být i u nás.
3) Vyměnit programovou ředitelku a vyprofilovat kanály ČT1 a ČT2: první jako zpravodajsko publicistický, druhý jako kulturní.
4) Snížit nebo aspoň dlouhodobě zmrazit koncesní poplatky v důsledku výše uvedených změn.
5) Odvolat Janečka a minimalizovat administrativní aparát ČT. Stávající počet ředitelů v kolegiu generálního ředitele je absurdní.
6) Stanovit jasné a předem formulované programové cíle, na jejichž základě bude možné vyhodnotit, zda byly či nebyly cíle dosaženy - jedná se o tzv. "kritéria úspěchu". Ta je nutné v krátkodobých periodách aktualizovat (např. s každým novým programovým plánem). Současná tzv. programová koncepce je blábol, který může uspokojit nanejvýš poslance, kteří nevědí, o čem to je.
7) Vytvořit podmínky pro vznik malých tvůrčích skupin, které si budou vzájemně konkurovat. V důsledku toho zrušit tzv. "supervizi" vysílacího okna.
8) Připravit přechod ČT do státní správy s jasně vymezenými pravomocemi a odpovědnostmi úřadu, který ČT bude řídit (MK?).
9) Zrušit Radu ČT, která nemá pravomoc zasahovat do programu ani vstupovat do rozpočtů ČT (na to si musela zřídit další - Dozorčí radu). Jsou to vyhozené peníze - ekonomické záležitosti může kontrolovat NKÚ.
10) Další nutné změny provádět na základě nutnosti, vyvolané změnami výše zmíněnými.