04/11/2009
V současnosti si hledám práci a mám obavu, zda mi nemůže uškodit fádní název mojí současné pozice, který zní "kontrolor". Ve skutečnosti totiž zastávám funkci seniorní manažerky na oddělení Compliance v jedné velké bance. Jiní lidé u nás mají mnohem vznosnější tituly na vizitkách. Máme tu například několik vedoucích týmů, kteří ovšem pod sebou nemají víc než dva lidi. Napsat si do životopisu kontrolor mi nepřipadá moc chytré, myslím, že se tak předem vyloučím z pohovorů na klíčové pozice, protože personalisti moje CV hodí rovnou do koše.

Kontrolorka, 36 let


Hlavní záporný hrdina mojí oblíbené dětské knížky se pyšní úplně stejným titulem jako vy. Říkají mu Tlusťoch kontrolor. A přízvisko Tlusťoch má spíš než s obvodem jeho pasu co dělat s velikostí jeho říše. Myslím, že každé malé dítě ví, že kontrolor je někdo, kdo kontroluje. Jinými slovy, je to šéf.

Od doby, co Rev Audrey knížku napsal, uplynulo šedesát let a dospělí už najednou nevědí, co si pod pojmem kontrolor představit. Často si ani nejsou jistí tím, co je viceprezident nebo výkonný ředitel.

V současnosti platí, že čím vzletnější titul, tím nižší pozici označuje. Ta inflace je nejvíc do očí bijící na nejnižších a středních pozicích (hezky pojmenovanou funkcí totiž firma vynahrazuje nízký plat). Naopak na vrcholu pyramidy jsou názvy funkcí pořád jedny a tytéž. Předseda představenstva je pořád předseda představenstva a prezident je prezident.

Jinými slovy, fakt, že na vaší vizitce stojí kontrolor, může být vlastně výhodou. Problém ovšem je, že personalisti nejsou tak vnímaví. Když se jeden dostane do rukou headhunterům, kteří se sami rádi označují "seniorní konzultanti specializovaní na vyhledávání manažerů", není nic jednoduššího než ztratit sebevědomí.

Je to sice laciné, ale myslím, že byste měla udělat to, co každý, a v životopise se trochu vylepšit. Podívejte se na přesné znění inzerátu a dbejte na to, aby váš životopis splňoval jeho požadavky. Napište, že jste seniorní manažer, nebo cokoliv vás napadne, a slovo kontrolor k tomu dejte do závorky.

Pokud pociťujete nutkavou potřebu jít za šéfem požádat ho o "hezčí" titul - nedělejte to. Nejenom že by to prakticky nic nezměnilo, ale okamžitě by mu došlo, že toho máte dost a chcete pryč.


Lucy Kellaway
poradkyně Financial Times