24/11/2009
Cesta, ze které už není návratu

Žádný politik se už z podstaty svého „povolání“ nikdy nebude vážně zabývat skutečnými a vážnými problémy ve společnosti; jeho politická existence je založená na vytváření tzv. "politických problémů" ze záležitostí, které předtím i potom, než sa jim politik věnuje, fungují zpravidla bezproblémově.
Politik nikdy problémy neřeši – ze své podstaty je pouze vytváří, čímž potvrzuje svoji "společenskou opodstatněnost".
Politika by se daleko nedostala, kdyby se ukázalo, že problém v jakékoli sféře vyřeší vždy odborníci dané sféry, nikoli politici.
Průniky těchto dvou skupin jsou vzácnou výjimkou, přičemž však politik-odborník, jestli chce zůstat politikem, musí se vždy - dříve či později - přestat chovat a jednat jako odborník.
Vážení čtenáři - proč myslíte, že všem "parlamentním" stranám - a to bez vyjímky napříč politickým spektrem - bytostně VADÍ současná Fišerova vláda?
Horizont událostí – tedy bod možného návratu - jsme už dávno překročili.
Vývoj směřuje - už samospádem - ke svému finále, ke spoločenskému, sociálnímu výbuchu, a to nejen v České kotlině.
Jediným skutečným zdrojem současné politické moci je hněv a zloba.
Kteréhokoli dnešního politika proto jakýkoli "problém" zajímá jen potud, dokud pomocí něj může u mas voličů vzbuzovat hněv.
Skutečné řešení takového "problému" už ale hněv davu nevzbuzuje, proto tuto fázi politik pokaždé obchází tým, že upozorní na nový problém.
Co nás čeká?
V nejbližších letech a možná i měsících například sociální, ale i zdravotní pojišťovně začnou docházet peníze na důchody a nezbytnou zdravotní péči.
Přitom suma, kterou stát každý měsíc ze společných daňových zdrojů vyhodí oknem na podporu politiků, jejich "cestovních kanceláří", "spřízněných" firem a v neposlední řadě také třeba nepřispůsobivých občanů - kteří celý život neprojevili vůči státu jedinou "povinnost" kromě "zásluh" na zvyšování státních výdajů na vlastní sociální dávky ale také výdajů na policii, armádu, na budování věznic a dětských domovů a třeba i na nárůst zaměstnanců úřadů práce - dosahuje mnoha desítek miliard.
Možná už jenom zveřejnění přesné výše této částky by v čase krize, v čase téměř kolabujícího stavu veřejných služeb, soudů, škol, nemocnic a infrastruktury vedlo u občanů k spontánnímu násilí proti státnímu establismentu, bouřlivým demostracím či dokonce pogromům.
Ano, hovořím o násilí, nepokojích a dokonce pogromech.
Když se totiž spoločenská a sociální situace stane neúnosnou, vymkne se vždy "kontrole" státní moci.
A jak víme z celých dějin lidstva, tak se rovnováha obnoví nikoliv spontánně a "pokojnou" cestou", ale událostmi, které nemají nic spoločného s humanismem, spravedlivostí, dobrem, morálkou nebo civilizovaností.
Buhužel - historie nás - doufejme - už poučila.
Falešný "samet" a úmyslně podsouvaná hesla typu "nejsme jako oni" - ale i "socialický příklad" většiny evropsých ůsociálních států" nás očividně dovedl do marasmu dnešních dnů.
Příživníci a paraziti, kam se podíváš.
Politiky, jejich nohsledy a státem legalizovanými zloději počínaje a "nepřizpůsobivými", stále rostoucími skupinami "takéobčanů" konče.
Ale - každá akce vyvolává reakci, ta zase další akci a reakci atd...atd.
A doba exploze nahromaděných frustrací se blíží rychleji, než si myslíme.
Až to přijde, pak ztráty na obou stranách budou obrovské.