26/11/2009
Svět čeká temná budoucnost. Vývoj půjde ode zdi ke zdi, tvrdí "Doktor zkáza"
USA a Čína budou soupeřit o komodity a svět se podle věhlasného investora ocitne v další, tentokrát špinavé válce.

Marc Faber: Evropané budou stavět hotely a nosit kufry čínským turistům

Takové proroky, jako je investiční mág Marc Faber, známý spíše jako "Doktor Zkáza", celý svět potřebuje. I přesto, že jeho vize - třeba ty o tom, že už brzy přijde válka - se mohou zdát na první pohled dost přehnané.

Jenže když začnete domýšlet souvislosti, možná dojdete k úplně stejným závěrům. Pak se už můžeme jen uklidňovat, že Faber, který všechny své teze dokazuje na grafech a příkladech z historie, to vše možná říká jen proto, aby všechny kolem varoval: Koukejte s tím něco dělat, aby to nedopadlo tak, jak říkám.

Třeba chce jen lidem sdělit, že ti, kdo řídí svět, možná nejedou tím správným směrem. A to se prostě nedá říci jinak než se zdviženým ukazováčkem.

Blíží se válka o komodity

Faber včera v Praze přednášel tuzemské špičce byznysu na Fóru HN, které proběhlo za podpory partnerů akce ČEZ, IBM a PricewaterhouseCoopers.

Investor varuje nejhlasitěji před hrozící válkou. "Je nevyhnutelná. Probíhá tu boj o komodity, kterých je nedostatek," tvrdí. "Válka se nepovede přímo na bitevních polích, jako první či druhá světová. Bude špinavá, otráví se voda ve městech, použijí se biologické zbraně, dojde k pandemii, kybernetické válce," vysvětluje Faber.

Soupeření o surovinové zdroje už prý ostatně začalo. Současná ekonomika je postavena na ropě, její dostatek však nemají ani Spojené státy, ani Čína.

USA mají přitom proti Číně podle Fabera jednu výhodu - přístup ke dvěma oceánům. A tak mohou dovážet ze sousedního Mexika a Kanady, Venezuely, Středního východu i ze zemí těžících ze Severního moře.

Jihovýchodní Asie je naopak závislá na jediné cestě. Do Číny se dostává 95 procent ropy na ropných tankerech, které připlouvají kolem pobřeží ze Středního východu. Jenže tuhle cestu díky svým základnám kontrolují USA.

Zájmy obou velmocí se liší, a proto bude podle Fabera přibývat napětí: "Sílící mezinárodní napětí bude mít nepříznivé dopady na trhy s aktivy. Stále důležitější proto bude mít v portfoliu nikoli deriváty, nýbrž mít fyzicky k dispozici komodity."

Co tedy má dělat obyčejný člověk, aby se na všechno připravil a zabezpečil svou budoucnost? Faber radí nakoupit zemědělskou půdu a hospodařit na ní. Smysl mají podle něj také investice do zlata. Každý člověk by měl mít alespoň část svých úspor ve zlatě - tedy přesněji ve skutečných zlatých cihlách nebo špercích. O zlato mají zájem v poslední době asijské centrální banky, které se snaží snížit podíl amerických dolarů ve svých devizových rezervách. Ceny komodit i zlata proto ještě porostou.

Budoucnost světa je v Asii

Ze souboje dvou "světů" prý nakonec vyjde vítězně Asie. "Lidé na Západě žijí v jakémsi snu. Myslí si, že jen vědí, jak se mají provádět inovace, zatímco těm chudákům někde na Východě nezbývá nic jiného než vyrábět", uvádí Faber.

Na údajích o prodeji osobních aut pak dokazuje, že poprvé v dějinách světového hospodářství se jich prodalo víc v rozvojových zemích než na vyspělém Západě. A připomíná, že univerzity chrlí ročně desítky milionů Číňanů ročně. "Země s rozvíjející se ekonomikou, kde žije 80 procent obyvatel planety, jsou pořád ve srovnání se Západem velice chudé. Rychle se to ale změní," říká.

Čínská ekonomika totiž stále rychleji roste, zaměstnává stále více lidí. To vše díky tomu, že vyváží stále více zboží, které Američané spotřebovávají na dluh.

A tisknou a tisknou...

K válce ale může vést i jiná cesta. Přes vysokou inflaci, která svět postihla i před druhou světovou válkou. A růst cen musí podle Fabera nezbytně nastat. Americká vláda i centrální banka totiž léčí krizi špatnými prostředky - tím, že tisknou stále větší množství peněz.

Lidé i firmy vědí, jak se v krizi chovat. Začali více šetřit. Jenže vláda lije do ekonomiky peníze, a vytváří tak obrovský rozpočtový deficit, prohlašuje Faber. Celkový dluh, tedy včetně dluhu států, měst a zdravotního a sociálního systému se tak může vyšplhat až na 85 až 100 bilionů dolarů, což by znamenalo přibližně 700 procent amerického HDP.

Fed svou špatnou politikou prý zavinil i současnou krizi. "Co to pánové ve Fedu kouřili za cigarety, když skrz jejich dým neviděli na rostoucí problémy," říká vášnivý kuřák v narážce na to, že Fed zjistil velmi pozdě, že přichází krize.

Centrální bankéři se ale chystají opakovat stejné chyby. Jen tak svou politiku nezpřísní. "Fed chce tak donutit občany, aby se svými penězi něco dělali. Buď je utratili, nebo investovali. I to je důvod, proč půjdou trhy nahoru," říká Faber. Jenže tím si vlastně říkají o další bublinu. "Fedu se povedlo to, že bubliny vznikly úplně všude. Všechno šlo nahoru, což bylo dříve nemyslitelné. Tedy až na jedno - americký dolar, který od letošního února stále padá," hodnotí. Oslabování dolaru je příznakem nadbytečné likvidity, což jen zvedá akciové trhy.


Martin Petříček
S přispěním Václava Lavičky

Americký dluh

12 bilionů dolarů

už americká vláda a centrální banka napumpovaly do ekonomiky v rámci záchranných balíčků. Další stimul přijde podle Fabera ještě příští rok.

23% amerických vládních dluhopisů

držela v září 2009 Čína. Celkem federální dluh dosahuje více než 12 bilionů dolarů, což představuje 90 procent amerického HDP.